5 συμβουλές για να εργάζεσαι καλύτερα απ’ το σπίτι

    Από: Startup Team

Ως ελεύθερος επαγγελματίας χρειάζεται να εργάζεσαι απ’ το σπίτι σου. Ωστόσο, παρόλο που αυτό μπορεί να μοιάζει πιο άνετο και ευχάριστο, συχνά δημιουργεί κωλύματα στη δουλειά σου με αποτέλεσμα να μην μπορείς να συγκεντρωθείς σωστά.

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει 5 χρήσιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να εργάζεσαι πιο παραγωγικά απ’ το σπίτι, χωρίς να αποσπάται η προσοχή σου:

1. Απομονωμένος χώρος

Το δωμάτιο που θα επιλέξεις να έχεις ως γραφείο σου θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να απομονώνεται έτσι ώστε να μπορείς να εργάζεσαι χωρίς να σε αποσπούν άλλοι ήχοι. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό σημείο που θα πρέπει να εστιάσεις εφόσον θα εργάζεσαι απ’ το σπίτι.

2. Όρισε τις ώρες που θα εργάζεσαι και το πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθείς

Εξίσου σημαντικό με το παραπάνω είναι να μπορείς να εργάζεσαι χωρίς διακοπές μέσα στη μέρα σου. Γι’ αυτό καλό θα είναι να επικοινωνήσεις στους υπόλοιπους που συμβιώνεις ότι εκείνες τις ώρες δεν θα είσαι διαθέσιμος.

Επιπλέον, είναι πολύ εύκολο να «ξεφύγεις» απ’ αυτά που έχεις καθορίσει να κάνεις μέσα στη μέρα καθώς βρίσκεσαι στο σπίτι συνεχώς και έχεις την αίσθηση ότι δεν εργάζεσαι. Ωστόσο, αν προγραμματίσεις ότι θα εργάζεσαι για οκτώ ώρες μέσα στη μέρα, για παράδειγμα 9:00-17:00, σαν να βρίσκεσαι σε κάποιο εξωτερικό γραφείο θα μπορείς να συγκεντρωθείς και να αποδώσεις καλύτερα.

3. Παράμεινε συγκεντρωμένος

Internet, social media, τηλεόραση, τηλέφωνα… Είναι πολύ εύκολο να χάσεις τη συγκέντρωσή σου όταν βρίσκεσαι στο σπίτι.

Μπορείς να αυξήσεις τη συγκέντρωσή σου (και να μειώσεις μ’ αυτό τον τρόπο τις ώρες που εργάζεσαι)  με τη βοήθεια πολλών εργαλείων όπως τα παρακάτω:

Δοκιμάζοντας διάφορους τρόπους, σίγουρα μπορείς να βρεις αυτόν που δουλεύει καλύτερα για σένα.

4. Κάνε συχνά διαλείμματα

Ειδικά αν εργάζεσαι μπροστά σε υπολογιστή είναι πολύ σημαντικό να ξεκουράζεσαι, καθώς μέσα στη μέρα η παραγωγικότητά σου πέφτει σταδιακά. Αυτό θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα και στην αποτελεσματικότερη εργασία σου.

5. Φρόντισε το χώρο που εργάζεσαι

Όπως έχουμε ξαναπεί, είναι σημαντικό να νιώθεις άνετα στο χώρο που καταναλώνεις τον περισσότερο χρόνο της ημέρας σου, το γραφείο σου.

Γι’ αυτό τα έπιπλά σου, αλλά και ο φωτισμός σου θα πρέπει να σε βοηθάνε να εργάζεσαι καλύτερα.

Πάρε ιδέες σχετικά με τη διαρρύθμιση του γραφείου σου εδώ και εδώ.

Η ομάδα του Orbi,

Θες να μάθεις περισσότερα; Κάνε like στη σελίδα του Orbi στο Facebook και ενημερώσου καθημερινά για ό,τι ενδιαφέρει το σύγχρονο ελεύθερο επαγγελματία!