Θες να εργαστείς ως Ελεύθερος Επαγγελματίας; (Μέρος 2ο)

    Από: Startup Team

Στο προηγούμενο άρθρο αναφέραμε τα βήματα 1, 2 και 3 που αφορούσαν τον προσδιορισμό των δεξιοτήτων σου,  την παρουσίαση του εαυτού σου σε μελλοντικούς πελάτες και την έρευνα που θα πρέπει να κάνεις για να βοηθηθείς στην κατανόηση της αγοράς που σ’ ενδιαφέρει. Συνεχίζοντας, σ’ αυτό το άρθρο μπορείς να διαβάσεις τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσεις για να εργαστείς ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Βήμα τέταρτο: Ανανέωσε το βιογραφικό σου

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χρειάζονται όσο και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι ένα ενημερωμένο  βιογραφικό. Μπορεί κάποιος μελλοντικός πελάτης σου να ζητήσει να δει το βιογραφικό σου, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να έχεις κάποιο «αποδεικτικό» των ικανοτήτων και της προϋπηρεσίας σου.

Εναλλακτικά, ή και μαζί με το «χειρόγραφο» βιογραφικό σου, μπορείς να έχεις ενημερωμένο το LinkedIn προφίλ σου και κάποια προσωπική σελίδα (πχ. το blog σου), όπως σημειώνεται και στο βήμα 2.

Βήμα πέμπτο: Μίλησε σε όλους

Στην αρχή, όταν κάποιος κάνει τα πρώτα του βήματα, δεν έχει αρκετά διευρυμένο κύκλο συνεργασιών.  Είναι πιθανό οι πρώτοι πελάτες σου να είναι φίλοι, συγγενείς και γνωστοί.

Αφιέρωσε χρόνο στην επικοινωνία σου με τοπικούς φορείς που μπορεί να χρειάζεται ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι ευκολότερο να επεκτείνεις τις δουλειές σου ξεκινώντας από μικρότερο κύκλο και σταδιακά να το διευρύνεις. Μπορείς να ψάξεις και online για εν δυνάμει πελάτες σε εξειδικευμένα sites.

Επιπλέον, αν έχεις προϊόντα και όχι υπηρεσίες, μπορείς βρεις και άλλα «κανάλια» πώλησης των προϊόντων σου. Με άλλα λόγια, αξιοποίησε το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Βήμα έκτο: Social Media

Μπορεί να υπάρχουν αρκετοί μελλοντικοί πελάτες σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γιατί να μην αξιοποιήσεις εύκολα όλα τα θετικά αυτών των δικτύων και να προωθήσεις τη δουλειά σου όσο πιο αποτελεσματικά μπορείς;

Μάθε περισσότερα:

Βήμα έβδομο: Επανάλαβε

Η διαδικασία αυτή είναι συνεχιζόμενη. Εσύ μπορείς να κρίνεις κάθε πότε θα πρέπει να ενισχύεις το ένα στάδιο και να αφήνεις κάποιο άλλο. Το πιο σημαντικό βήμα είναι να ξεκινήσεις και να δραστηριοποιηθείς.

Αυτό είναι και το βασικότερο στοιχείο που έχουν όλο οι ελεύθεροι επαγγελματίες: Δραστηριοποιούνται και εργάζονται για τον εαυτό τους, εξελίσσοντας συνεχώς τις ικανότητές τους.

 

Η ομάδα του Orbi,

www.orbi.gr

Θες να μάθεις περισσότερα; Κάνε like στη σελίδα του Orbi στο Facebook και ενημερώσου καθημερινά για ό,τι ενδιαφέρει το σύγχρονο ελεύθερο επαγγελματία!