Ο φόβος της συνειδητοποίησης της αλήθειας

    Από: Startup Team

Είναι στο DNA του ανθρώπου η περιέργεια. Πάντα ανά τους αιώνες ήθελε να εξερευνήσει απάτητα μέρη, να βρίσκει λύσεις και κάθε φορά να παίρνει ένα αποτέλεσμα. Όταν ο φόβος όμως αρχίσει να αποτελεί εμπόδιο αυτού που ψάχνεις, το έχεις βρει αλλά δεν θέλεις να αποδεχθείς, υπάρχει πρόβλημα.

Η ένωση του καλού αποτελέσματος, το οποίο θα μας δώσει μια λιγότερο δαπανηρή λύση, σε σχέση με την περιέργειά μας η οποία  ουσιαστικά μας κινητοποίησε πάρα πολύ είναι ένα από τα συχνά μας λάθη. Το ότι θα εργαστώ ή θα ψάξω, ή θα σκεφτώ ή θα ερευνώ για ώρες κάτι, δεν σημαίνει ταυτόχρονα ότι το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που θέλω να λάβω. Η αλήθεια ίσως να μην είναι αυτή που θα ήθελα και χρειάζομαι, όμως με κάθε τρόπο πρέπει να τη δεχτώ και να συνεχίσω.


Η συνειδητοποίηση του αποτελέσματος σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, και παρεπόμενα ότι αυτό το αποτέλεσμα αποτελεί τη δική μας αλήθεια είναι κάτι πολύ σοβαρό. Εθελοτυφλώντας για την ύπαρξη αποτελεσμάτων , τα οποία θα  είναι απτά πλέον μετά από μία μεγάλη προσπάθεια ουσιαστικά προσθέτουμε ένα μεγάλο κόστος. Το κόστος αυτό το μόνο που δημιουργεί είναι προβλήματα, ευκαιρίες που χάνονται και βέβαια πράγματα τα οποία χάνουμε λόγου κόστους ευκαιρίας καταναλώνοντας πολύτιμο χρόνο και λοιπά κόστη σε κάτι τετελεσμένο.


Η ταχύτητα με την οποία θα επανατοποθετηθούμε ή θα αφήσουμε πλήρως την προσπάθεια, θα μας δώσει κάτι το οποίο λόγω του φόβου αδυνατούμε να επιτύχουμε . Την εμπειρία και τη γνώση. Ο συνδυασμός αυτών των δύο θα μας βοηθήσει ώστε να γίνουμε καλύτεροι, αρκεί να καταφέρουμε να αποχωρίσουμε γρήγορα από την προηγούμενη προσπάθεια.

Το ερώτημα όμως που παρότι ίσως να γνωρίζουμε που θα μας βάζει συνεχώς σε σκέψεις είναι το εξής: Να αποχωρήσω ή όχι; Και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή. Όπως έχει πει και ο Νίτσε “Η πιο μεγάλη τέχνη είναι να ξέρεις να αποχωρείς την κατάλληλη στιγμή”. Εύκολο να το πεις, δύσκολο να συνδυάσεις εμπειρία, γνώση και αυτό που μπορεί εν τέλει να σε διαφοροποιήσει από τους άλλους.

Δημήτρης Μεθενίτης