Ψάχνετε για δουλειά; Φροντίστε το βιογραφικό σας!

    Από: Startup Team

Κατά την αναζήτηση εργασίας θα πρέπει κανείς να έχει υπομονή και επιμονή. Θα πρέπει να είναι προσεκτικός στις επιλογές και αποφασισμένος να μην τα παρατήσει με τις απορρίψεις που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει. Ωστόσο, αυτά δεν επαρκούν. Όση υπομονή και να έχει, όσο αποφασισμένος και να είναι, όσες αντοχές και να έχει, όσες σπουδές και να έχει κάνει, η αλήθεια είναι πως θα αντιμετωπίσει πολλές περισσότερες απορρίψεις από όσες του αξίζουν, εφόσον δεν έχει προετοιμαστεί κατάλληλα.

Τι πρέπει να προετοιμάσει κανείς σωστά για την αναζήτηση μιας θέσης εργασίας; Μα, την πρώτη επαφή με τον εργοδότη, δηλαδή το βιογραφικό σημείωμα και τη συνοδευτική επιστολή.

Αν νομίζετε πως αρκεί να έχετε καλούς τίτλους σπουδών και το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τους γράψετε σε μια κόλλα χαρτί μαζί με κάποιες άλλες πληροφορίες, τότε όχι μόνο κάνετε λάθος, αλλά και μειώνετε τις πιθανότητές σας να σας καλέσουν για συνέντευξη.

Μια γεύση σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει στην αγορά εργασίας και όχι τι νομίζουμε εμείς πως συμβαίνει μας δίνει ο Association of Graduate Recruiters της Μ. Βρετανίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον οργανισμό αυτόν, όπως δημοσιεύει η The Telegraph, 9 στους 10 εργοδότες δεν προχωρούν σε συνεντεύξεις ή προσλήψεις εξαιτίας της κακής ποιότητας των αιτήσεων που κάνουν οι πτυχιούχοι! Μάλιστα, σε ποσοστό 87% σημαντικοί οργανισμοί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχουν ακόμα κενές θέσεις εργασίας, για αυτόν τον λόγο. Οι περισσότερες κενές θέσεις εργασίας είναι στους τομείς του ΙΤ, της μηχανικής και του μάνατζμεντ, ενώ υπάρχει αριθμός ρεκόρ πτυχιούχων και μάλιστα με καλούς βαθμούς.

Ο Stephen Isherwood, διευθύνων σύμβουλος του Association of Graduate Recruiters, που εκπροσωπεί 750 κορυφαίους εργοδότες, δήλωσε: «…γνωρίζουμε ανεπίσημα από τα μέλη μας ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι αποτυγχάνουν στο στάδιο της αίτησης – πολύ συχνά οι πτυχιούχοι δεν αφιερώνουν αρκετό χρόνο για την αίτησή τους και έτσι δεν απεικονίζουν τον εαυτό τους με τον καλύτερο τρόπο.

«Οι πρώτες εντυπώσεις πράγματι μετράνε και στις περισσότερες περιπτώσεις η πρώτη εντύπωση που αποκτά ένας εργοδότης είναι το βιογραφικό σημείωμα ή μια αίτηση εργασίας».

Αν και δεν έχουμε σχετικά στοιχεία για την Ελλάδα, τίποτα δεν υπάρχει που να υπονοεί, έστω, ότι η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική.

Για να αντιληφθείτε τη σημασία ενός προσεγμένου βιογραφικού (και της συνοδευτικής επιστολής), φανταστείτε τι εντύπωση θα κάνατε αν πηγαίνατε σε μια συνέντευξη εργασίας με πρόχειρα ρούχα, ασιδέρωτα και εντελώς αφρόντιστοι. Αυτή είναι η εικόνα που δίνει ένα πρόχειρα φτιαγμένο βιογραφικό.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι, όσο καλά κι αν είναι τα προσόντα σας, δίνετε την εικόνα ενός ανοργάνωτου, βιαστικού προσώπου που δεν ξέρει να εκτιμά σωστά τις περιστάσεις. Με άλλα λόγια, δίνετε την εικόνα ενός ανθρώπου που δύσκολα μπορεί να εμπιστευτεί κανείς.

Τι χρειάζεται; Δύο είναι τα πλέον βασικά πράγματα που θα πρέπει κανείς να προσέξει κατά τη σύνταξη ενός βιογραφικού σημειώματος. Το πρώτο είναι ο χρόνος. Το βιογραφικό σημείωμα θέλει το δικό του χρόνο, ώστε να συνταχθεί επαρκώς, δηλαδή να τονίζονται τα στοιχεία που χρειάζεται να τονιστούν και να υπάρχει η αισθητική εκείνη που θα κάνει τον παραλήπτη να τη λάβει σοβαρά υπόψη. Το δεύτερο βασικό είναι η εξατομίκευση. Δεν είναι όλες οι δουλειές ίδιες. Γι’ αυτό και το βιογραφικό σημείωμα θα πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με την περίπτωση. Αν δεν γίνει αυτό, κινδυνεύετε να προβάλλετε σε μία ζήτηση εργασίας προσόντα που ταιριάζουν σε μια άλλη, οπότε θα αξιολογηθείτε ως ακατάλληλοι.

Αν, λοιπόν, πραγματικά ενδιαφέρεστε για μια θέση σε μια σκληρή αγορά εργασίας, τότε χρειάζεται να φροντίσετε τα όπλα σας: το βιογραφικό σημείωμα και τη συνοδευτική επιστολή.

 

Μιχάλης Κατσιμίτσης, PhD