Το «κρεσέντο» της Telegraph για τις ελληνικές start-up εταιρίες

    Από: Startup Team

Τις ελληνικές start up αποθεώνει η Τelegraph, η οποία τονίζει ότι μέσα από τις συνθήκες «ερειπίων» κατάφεραν να γεννηθούν στην Ελλάδα εταιρίες υψηλής πρωτοπορίας.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα μόνο πέρυσι δημιουργήθηκαν 144, έναντι 16 που είχαν συσταθεί το 2010. Και μπορεί αυτά τα στοιχεία να μην είναι εντυπωσιακά-ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι 500 start-ups δημιουργήθηκαν στη Βρετανία το 2013-ωστόσο οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα «έκρηξης» των start-ups.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ernst & Young, οι εισροές από deals στην Ελλάδα ενισχύθηκαν τον Απρίλιο, με το ποσό των 80 δισ. δολ. να διοχετεύεται στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Όπως δηλώνει στην Telegraph πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, «τα τελευταία 20 χρόνια, ο δημόσιος τομέας ήταν ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Ελλάδα. Πλέον όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτό τελείωσε. Κάτι που έχει ωθήσει πολλά άτομα να σκεφτούν δημιουργικά και να αναζητήσουν εναλλακτικές. Το ανοίξει κανείς ένα ακόμη κατάστημα ενδυμάτων ή κομμωτήριο δεν είναι λύση, καθώς υπάρχουν πολλά από αυτά. Έτσι, βλέπουμε να γεννιούνται πολλές νέες ιδέες».

Ο Νίκος Αναγνώστου, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τον ιστότοπο GreekStartups.com σημειώνει πως το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα ταξίδια, οι τεχνολογίες cloud, η κινητή τηλεφωνία, τα λογισμικά, είναι όλα πολύ δημοφιλή. Και προσθέτει ότι «το ποσοστό γέννησης τεχνολογικών start-ups ξεπερνάει πλέον κατά πολύ το ποσοστό των παλιών εταιριών που εξαφανίζονται».

Όπως τονίζει η Telegraph, όλο και περισσότεροι διεθνείς επενδυτές χρηματοδοτούν τις ελληνικές start-ups, ενώ και η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να διευκολύνει τις διαδικασίες, ωστόσο υπάρχουν κάποια νομικά θέματα που δυσκολεύουν τη δημιουργία νέων εταιριών, αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι νεοφυείς επιχειρήσεις στοχεύουν στη διεθνή αγορά και όχι στην εγχώρια.