Ινδός τραπεζίτης κατέκτησε τον τίτλο του «Παγκόσμιου Επιχειρηματία της Χρονιάς» της ΕΥ για το 2014

    Από: Startup Team

Πηγή Epixeiro.gr

Το βραβείο «Παγκόσμιος Επιχειρηματίας της Χρονιάς» για το 2014 απονεμήθηκε από την ΕΥ στον Uday Kotak, ιδρυτή και Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Kotak Mahindra Bank της Ινδίας, στο πλαίσιο μιας εντυπωσιακής τελετής στην αίθουσα Salle des Etoiles στο Μόντε Κάρλο. Ο Uday Kotak επελέγη μεταξύ 60 φιναλίστ από 51 χώρες που διεκδικούσαν τον τίτλο και οι οποίοι είχαν ήδη εκλεγεί ως ΕΥ Επιχειρηματίες της Χρονιάς στη χώρα τους.

Στην ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού, η οποία αποτελείτο από μια σειρά από διακεκριμένους, παγκοσμίως, επιχειρηματίες, συμμετείχε για πρώτη φορά και Έλληνας επιχειρηματίας, ο κύριος Οδυσσέας Κυριακόπουλος, Πρόεδρος της «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.». Η επιλογή αυτή της ΕΥ, αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της σημαντικής βελτίωσης που έχει συντελεστεί στην εικόνα της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας.

Ο Uday Kotak ίδρυσε την Capital Management Finance Ltd το 1985. Το 2003 η επιχείρηση ήταν η πρώτη μη τραπεζική εταιρεία χρηματοδότησης στην εταιρική ιστορία της Ινδίας που μετετράπη σε τράπεζα. Στο διάστημα αυτό, ξεκινώντας με κεφάλαιο εκκίνησης που δεν ξεπερνούσε τα 250.000 δολάρια, εξελίχθηκε σε διεθνή όμιλο με έσοδα 2,8 δισ. δολάρια. Με έδρα το Μουμπάι, η τράπεζα Kotak Mahindra Bank (KMB) έχει 605 υποκαταστήματα σε ολόκληρη την Ινδία καθώς και γραφεία σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Ντουμπάι, Αμπού Ντάμπι, Μαυρίκιο και Σιγκαπούρη και θεωρείται σήμερα ένας από τους κορυφαίους ομίλους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Ινδίας. Το 2007, όταν οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ινδικής οικονομίας έστρεψαν το ενδιαφέρον των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών στην Ινδία, η Goldman Sachs ενδιαφέρθηκε να εξαγοράσει την KMB. Αντ’ αυτού, ο Uday Kotak, ανατρέποντας τους κανόνες του παιχνιδιού, εξαγόρασε τη Goldman. Τα τελευταία δέκα χρόνια, 25πλασίασε τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου και 30πλασίασε τα έσοδά του. Σήμερα, η KMB θεωρείται η πέμπτη σε αξία τράπεζα στην Ινδία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της EY Ελλάδας κύριος Παναγιώτης Παπάζογλου, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η οργάνωση για 28η συνεχή χρονιά του βραβείου για τον «Επιχειρηματία της Χρονιάς» αναδεικνύει τη σημασία που προσδίδει η EY στη συμβολή των επιχειρήσεων στην οικονομική ανάπτυξη. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε, από τον Έλληνα «Επιχειρηματία της Χρονιάς 2013» Μάρκο Βερέμη της «Upstream Α.Ε.», ο οποίος «συναγωνίστηκε» επάξια με κορυφαίους επιχειρηματίες, ενισχύοντας έτσι την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, μετά από τρία χρόνια απουσίας. Οι Έλληνες επιχειρηματίες, τα τελευταία χρόνια, έχουν κάνει πολλά περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα για την ενίσχυση της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεται αυτή η συμμετοχή.»

Ο κύριος Μάρκος Βερέμης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Upstream A.E. επεσήμανε ότι «το φετινό World Entrepreneur Of The Year (WEOY) ήταν μια μοναδική εμπειρία, με απαράμιλλη οργάνωση και μεγάλα οφέλη για την Upstream και εμένα προσωπικά. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω μερικούς από τους πιο καινοτόμους και τολμηρούς επιχειρηματίες στον κόσμο και να χτίσουμε ουσιαστικές σχέσεις συνεργασίας για το μέλλον. Το όραμα, η ταπεινοφροσύνη και η μεγάλη προσφορά των περισσότερων επιχειρηματιών στο WEOY διαψεύδουν τα αρνητικά στερεότυπα για την επιχειρηματικότητα που υπάρχουν στην χώρα μας. Οι μέρες αυτές ήταν για μένα ένα μοναδικό παράθυρο στον κόσμο που επιβεβαίωσε την πεποίθηση μου πως ο κόσμος γίνεται ολοένα και «μικρότερος» και οι ευκαιρίες επιτυχίας για διεθνείς εξαγωγικές ελληνικές εταιρείες δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερες. Πέρα των νικητών κάθε χώρας είχα την ευκαιρία να συζητήσω με προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας όπως την Martha Stewart και τον Sir Alex Ferguson».

Διαβάστε Περισσότερα στο Epixeiro.gr