Μερικές συμβουλές για να μη “χαθείτε” στη θητεία

    Από: Startup Team

Οι στρατιωτικές υποχρεώσεις είναι γεγονός ότι αποτελούν ένα εμπόδιο πολλές φορές για τους άντρες μετά το πέρας των σπουδών τους. Εάν είστε από εκείνους που δεν εκτέλεσαν την θητεία τους στα 18 τους χρόνια και θέλετε να την εκτελέσετε,μην απογοητεύεστε, ευκαιρίες πάντα θα υπάρχουν.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε νωρίτερα

Η στρατιωτική θητεία δημιουργεί πολλά προβλήματα στους άντρες εάν θέλουν να εργαστούν και δεν την έχουν ακόμα εκπληρώσει. Και αυτό διότι είναι μεγάλο το κόστος της εκπαίδευσης ενός εργαζομένου για μία εταιρία, ώστε αν τελικά τον διαλέξουν θα θέλει να έχει ένα μακροπρόθεσμο ορίζοντα συνεργασίας που δεν θα διακόπτεται από οπουδήποτε είδους υποχρεώσεις σημαντικής διάρκειας. Μέσα στα προσόντα που ζητούν οι περισσότερες εταιρίες θα έχετε παρατηρήσει ότι θέλουν και εκπληρωμένες τις στρατιωτικές υποχρεώσεις γενικότερα.


Χαμένες ευκαιρίες

Είναι φανερό ότι μέσα από μία πρακτική άσκηση υπάρχουν αρκετές πιθανότητες για να παραμείνει κάποιος για ένα μεγαλύτερο διάστημα σε μία εταιρία. Εάν επιλέξουμε να κάνουμε την πρακτική άσκηση νωρίτερα από τη θητεία  για να πάρουμε τον τίτλο του πτυχίου ή αυτός είναι ο σχεδιασμός μας , χάνουμε την ευκαιρία να το κάνουμε μετά αλλά όχι και τον κόσμο γύρω μας. Επίσης κάποια ευκαιρία που προκύπτει προς το τέλος των σπουδών μας, ενώ έχουμε στοχεύσει να εκπληρώσουμε τη θητεία, αποτελεί πρόβλημα. Τότε θα πρέπει να δούμε το ύψος της ευκαιρίας (δηλαδή τι μας προσφέρει), εάν είναι για εξωτερικό και εάν τελικά θα ωφεληθούμε ή όχι.

Προετοιμασία και επαφές

Αυτό που θα πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι οι μήνες είναι ελάχιστοι πλέον και δεν θα βρισκόμαστε σε πόλεμο αλλά μπορεί σε μία ακριτική περιοχή. Επιπροσθέτως ανάλογα με τι ασχολούμαστε  – άσχετα εάν θα ασχολούμαστε και πάλι μετά το πέρας της θητείας, θα πρέπει να ειδοποιήσουμε όλους εκείνους που συναναστρεφόμαστε για την απουσία μας εντός όλου αυτού του διαστήματος. όπως επίσης για το που θα απευθύνονται πλέον ή ότι η επικοινωνία μας δεν θα είναι τόσο εύκολη. Μία συμβουλή που μου είχαν δώσει είναι και το Linkedin , εάν δεν το έχετε φτιάξει  – σίγουρα θα ωφελήσει αυτή την περίοδο.

Επαφές κατά τη διάρκεια και σπουδές

Είναι φανερό πλέον ότι υπάρχει μία ελαστικότητα από τους αξιωματικούς,  διότι οι υποχρεώσεις μας είναι πολλές. Η πλειονότητα των διοικητών των μονάδων, ακόμα και σε ακριτικές περιοχές για παράδειγμα δίνουν άδεια σε φοιτητές για την εξεταστική. Αφού και εκείνοι αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα των σπουδών για εμάς – εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων που τυγχάνουν συνήθως σε εθελοντική θητεία δηλαδή στις ειδικές δυνάμεις. Όπως επίσης και αρκετοί κατέχουν τίτλους σπουδών  – διοικητής μονάδος που συνάντησα κατείχε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών. Η επικοινωνία πλέον είναι εύκολη και το ίντερνετ είναι πλέον προσβάσιμο και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, άρα υπάρχει η ευκολία επαφής και κατά τη διάρκεια.

Άδειες και έξοδοι

Είναι ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία. Είναι δύσκολο να πει κάποιος νωρίτερα πόσο χρόνο θα έχει ελεύθερο. Εάν θα βρίσκεστε κοντά στο σπίτι σας , για κοινωνικούς λόγους  ή λόγω της γνωστής μεθόδου που ξέρουμε,θεωρητικά θα είστε ωφελημένοι αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα – είναι σχετικό. Το καλύτερο όμως που έχει να κάνει κάποιος, είναι να εκμεταλλεύεται τις άδειες με τον καλύτερο τρόπο – χωρίς να πιέζει τον εαυτό του. Από προσωπική παρατήρηση η ακριτική περιοχή θα ωφελήσει πολύ περισσότερο σε εμπειρία αφού η πλήρης προσαρμογή σου στο στρατιωτικό μοντέλο είναι σίγουρη. Αυτό μπορεί να φαίνεται πιεστικό στην αρχή, αλλά αποτελεί μάθημα προσαρμογής στο μέλλον σε μία ξεκάθαρη ιεραρχική δομή και σε ένα άγνωστο για εσένα μοντέλο.

Νέες ευκαιρίες , λίγο πριν το τέλος

Αντιλαμβανόμαστε ότι κάποια στιγμή θα τελειώσει και αυτή η εμπειρία. Καλό θα είναι ανάλογα με τους στόχους που έχουμε, εργασία,μεταπτυχιακό ή κάτι άλλο να ξεκινήσουμε να προσαρμοζόμαστε κάνοντας τις πρώτες κινήσεις. Και αυτό διότι έχουμε συνηθίσει σε διαφορετικούς ρυθμούς και θα δούμε ότι ο εαυτός μας χρειάζεται περίοδο προσαρμογής. Όσο πιο σύντομα ξεκινήσουμε τόσο πιο ανώδυνα και γρήγορα θα μικρύνουμε αυτό το κενό. Επανερχόμαστε με σταθερά βήματα έχοντας λύσει ένα μεγάλο μειονέκτημα που προαναφέρθηκε για την αγορά εργασίας.

 

Το περιβάλλον δεν θα έχει μεταβληθεί τόσο πολύ αυτό είναι σίγουρο. Από τη στιγμή όμως που η θητεία είναι υποχρεωτική και με δική μας συνειδητή επιλογή επιλέξουμε να την εκπληρώσουμε θα πρέπει να μειώσουμε στο ελάχιστο αυτά που θα χάσουμε. Παράλληλα θα πρέπει να προσπαθήσουμε να πάρουμε οποιαδήποτε εμπειρία και επαφή, που ίσως κριθεί σημαντική στην αντιμετώπιση του παρόντος αλλά και για το μέλλον μας.