Πάντα υπάρχει πιο γρήγορο πιστόλι στο West (το να είσαι ο καλύτερος στο χώρο σου δεν θα είναι παντοτινό ούτε και μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα).

    Από: Startup Team

γράφει: Βίκυ Ντάλλας

Ποιο είναι το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα? Θυμάμαι κάποτε απαντούσα πως γνώριζα πράγματα που δεν γνώριζαν οι άλλοι. Πως είμαι τόσο γρήγορη που ο ανταγωνισμός δεν μπορεί να με προλάβει… Είναι αυτό που λέμε.. τόσα ξέρεις τόσα λες. Παράλληλα, ένας συνεργάτης μου έλεγε επανηλειμμένα ότι πάντα υπάρχει πιο γρήγορο πιστόλι στο West. Και σκεφτόμουν… τόσα ξέρεις τόσα λες. Με λίγα λόγια δεν άκουγα κανέναν, ο κόσμος και το μέλλον μου ανήκε.

Τελικά διαπίστωσα πως όντως πάντα υπάρχει πιο γρήγορο πιστόλι στο west. Το να είσαι ο καλύτερος είναι προσωρινά ένα συγκριτικό αποτέλεσμα. Είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα όμως που κατά 99%, σε κάποια φάση της επιχειρηματικής σου ζωής θα πάψεις να έχεις. Τι να κάνουμε? Έτσι είναι η ζωή. Η ζωή είναι η εξέλιξη και “at some point” ενδέχεται να μείνεις πίσω.

Και λοιπόν? Νομίζω πως δεν έχει και τόση μεγάλη σημασία τελικά, γιατί α) δεν μπορεί όλοι να είμαστε οι καλύτεροι και β) δεν χρειάζεται να είμαστε όλοι οι καλύτεροι! Αρκεί να είμαστε… καλοί αρκετά. Αρκεί να είμαστε επαγγελματίες αρκετά. Αρκεί να είμαστε ειλικρινείς αρκετά. Αρκεί, να είμαστε ηθικοί στην πορεία μας. Αυτά: Επαγγελματισμός, ειλικρίνεια, ηθική. Είναι συγκριτικά πλεονεκτήματα που σε βάθος χρόνου μπορούν να μας κρατήσουν ζωντανούς.

Μια εταιρεία, χρειάζεται συνεργάτες που θα μπορούν να την υποστηρίξουν σε βάθος χρόνου. Ένας επιχειρηματίας και ΝΑΙ ακόμα KAI στην Ελλάδα το έχω συναντήσει αρκετές φορές) θα σε “κρατήσει” σα συνεργάτη ακόμα και αν κάνεις λάθη. Αρκεί να τα παραδεχτείς, αρκεί να τα διορθώσεις. Κανένας δεν είναι αλάνθαστος εξάλλου. Εγώ τουλάχιστον δεν γνωρίζω κανέναν, γνωρίζετε εσείς?

Και μιας και μου αρέσει να συνδυάζω αυτά που λέω με ταινίες, συστήνω να δείτε το Skyfall όπου τη θέση του φοβερού Q διαδέχεται ένας νεαρός που “τα ξέρει όλα” και μπορεί μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή του να καταφέρει πολλά, αλλά τελικά… ο νέος είναι ωραίος μα πάντα ευτυχώς ο παλιός είναι αλλιώς, και έρχεται ο James Bond και λύνει το πρόβλημα αμέσως 🙂

Αυτά λοιπόν για τώρα..!

Skyfall Scene

Πάντα υπάρχει πιο γρήγορο πιστόλι στο West (το να είσαι ο καλύτερος στο χώρο σου δεν θα είναι παντοτινό ούτε και μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα).