Μήπως νευριάζετε με το παραμικρό; Πέντε tips για να μην ξεσπάτε σε άλλους

    Από: Startup Team

Μήπως τσαντίζεστε με το παραμικρό; Θα μπορούσε να σας φτάσει εκτός ορίων αν βλέπατε ένα αντικείμενο που δεν είναι στη θέση του; Μήπως βάζετε καθημερινά τις φωνές στον υπάλληλο που παραγγέλνετε και σας σερβίρει τον καθημερινό καφέ σας; Αν είστε συνέχει οργισμένος, τότε θα πρέπει να θέσετε μια στρατηγική, προκειμένου να διώξετε το θυμό σας. Όταν βγαίνουμε εκτός ελέγχου είναι μια συνειδητή απόφαση, παρόλο που αισθανόμαστε ότι γίνεται εν βρασμό ψυχής.

Και φανταστείτε την εικόνα που βλέπουν τα παιδιά σας και το παράδειγμα που τους δίνετε. Ο Δρ. Phil γράφει στην Huffington Post ότι “το πιο ισχυρό μοντέλο στη ζωή κάθε παιδιού είναι ο ίδιος του ο γονιός. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται ακόμη και αν χτυπήσετε την πόρτα λίγο πιο δυνατά ή αφήσετε επίσης με θυμό το φλιτζάνι του καφέ σας πάνω στο τραπέζι.

Τα παρακάτω βήματα είναι ένας οδηγός για να ξεφύγετε από το θυμό σας:

1) Προσδιορίστε ποιο συναίσθημα καλύπτεται με το θυμό σας

Ο θυμός που νιώθετε καλύπτει τον πόνο, την απογοήτευση ή το φόβο που νιώθετε. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε τι ακριβώς είναι αυτό που νιώθετε.

2) Προσδιορίστηκε την πηγή αυτού του συναισθήματος

Προσπαθήστε να εντοπίσετε γιατί νιώθετε αυτό το θυμό. Συνήθως η πραγματική αιτία που φωνάζουμε δεν είναι οι άνθρωποι ή οι καταστάσεις που μας προκάλεσαν θυμό. Δηλαδή, μπορεί να φωνάξετε στη γυναίκα σας, ενώ στην πραγματικότητα έχετε νεύρα με την μητέρα σας. Μπορεί να έχετε κάποιο παιδικό τραύμα. Αλλά όλες οι “πληγές” μπορεί να επουλωθούν.

3) Προσδιορίστε τις ανεκπλήρωτες ανάγκες σας

Άλλη μία αιτία που μπορεί ο θυμός σας να είναι ανεξέλεγκτος είναι οι ανεκπλήρωτες ανάγκες. Ίσως θα πρέπει να συγχωρήσετε τον εαυτό σας για τον τρόπο που συμπεριφερθήκατε όταν ήσασταν θυμωμένος. Ίσως θα πρέπει να συγχωρήσετε τη μητέρα σας που δεν είναι τέλεια.

4) Αποφορτιστείτε

Αντί να ξεσπάσετε σε κάποιον γνωστό σας, σε κάποιον συγγενή, στη σύζυγο ή ακόμη και τον περιπτερά της γειτονίας, καλό θα ήταν να μιλήσετε με έναν φίλο σας. Μία εποικοδομητική συζήτηση με έναν έμπιστο άνθρωπο θα σας ηρεμήσει.

5) Διεκδικήστε εκ νέου τη ζωή σας

Αφού έχετε εντοπίσει τη ρίζα του προβλήματος που σας βασανίζει και έχετε βρει εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να μη ξεσπάτε, τότε μπορείτε να προχωρήσετε. Διεκδικήστε εκ νέου τη ζωή σας…