Έπεσαν όλα μαζί; Η λύση είναι μία και απλή!

    Από: Startup Team

Λίγο πολύ όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή την κατάσταση, όπου οι πάντες γύρω μας ζητάνε ένα κομμάτι μας, την ώρα που ήδη δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα με τις υπάρχουσες υποχρεώσεις: Έχεις να προετοιμάσεις μία σημαντική δουλειά και ταυτόχρονα, το αφεντικό ή ο υπάλληλός σου ζητάει τη συμβουλή σου, ο/η σύζυγός σου χρειάζεται πραγματικά να τον/την ακούσεις, το παιδί σου θέλει άλλο ένα παραμύθι για να κοιμηθεί, ο πελάτης σου ζητάει κάτι πρόσθετο και επείγον και ένας φίλος περνάει πολύ δύσκολα και σε χρειάζεται. Είσαι μόνο ένα άτομο και έχεις ένα εκατομμύριο πράγματα να ζητάνε την προσοχή σου ταυτόχρονα – συν ότι χρειάζεσαι και κάποιο χρόνο για να φροντίσεις και τον εαυτό σου. Τι κάνεις τώρα λοιπόν; Στην πραγματικότητα η λύση είναι απλή και ούτε καν ο χρόνος είναι πρόβλημα. Το δύσκολο κομμάτι είναι στην εφαρμογή της και στην αφοσίωση που απαιτείται για να το κάνεις αυτό: Τα πάντα έχουν να κάνουν με το να είσαι πραγματικά παρών.

Από την Αννίτα Νιάκα

Πάρε μία βαθιά αναπνοή, έλα στο κέντρο σου και μείνε παρών στη στιγμή με αυτόν τον άνθρωπο, την ομάδα ή το θέμα που πρέπει να διευθετηθεί. Φυσικά, συναισθηματικά, νοητικά, ενεργειακά στο εδώ και τώρα. Αυτό είναι! Αργότερα μπορείς να τροποποιήσεις το πρόγραμμά σου, τις προτεραιότητές σου, να επανεξετάσεις την αδυναμία σου να πεις «όχι» και να δεις πώς θα διαχειριστείς το χρόνο και την ενέργειά σου καλύτερα. Όμως αυτή τη στιγμή, που ένας άνθρωπος ή μία κατάσταση σε χρειάζεται πραγματικά, χρειάζεται να είσαι ολοκληρωτικά παρών, εφόσον θέλεις να χτίσεις εμπιστοσύνη και ουσιαστική σύνδεση.

Ορίστε 5 τρόποι για να ενισχύσεις την παρουσία σου άμεσα:

1. Δες σε βάθος, πίσω από την επιφάνεια.

Τι χρειάζεται πραγματικά το παιδί σου; (κοίταξε αυτά τα όμορφα μάτια, νιώσε την αγάπη). Τι ζητάει ο/η σύζυγός σου; (άκουσε αυτή τη φωνή, αλλά και την πρόθεση και την επιθυμία πίσω από αυτή). Ποια είναι η ανάγκη του υπαλλήλου / συναδέλφου / πελάτη σου πίσω από τις ερωτήσεις που σου κάνει ή αυτά που ζητάει; Όλοι χρειάζονται κατ’ αρχήν να αισθανθούν την εμπιστοσύνη, ότι είσαι μαζί τους, τώρα.

2. Εμπιστέψου τον εαυτό σου.

Τι συμβαίνει εδώ, τώρα; Οι αισθήσεις, το μυαλό και η διαίσθησή σου θα σου δώσουν τις σωστές πληροφορίες για την κατάσταση και τι χρειάζεται να πεις ή να κάνεις, αρκεί να είσαι πραγματικά παρών στη στιγμή. Αφέσου να ακούσεις προσεκτικά κάθε λέξη, μένοντας συνειδητός/ή στην κάθε σου αναπνοή και παρών με τον άνθρωπο μπροστά σου. Απόφυγε να προετοιμάσεις εκ των προτέρων τι θα πεις, πόσο χρόνο θα αφιερώσεις, που θα πάει αυτή η συζήτηση ή να σκεφτείς πόσο δύσκολη ή εύκολη θα είναι. Απλώς μείνε στο παρόν.

3. Να είσαι παρών πριν ακόμα απαιτηθεί.

Όσο περισσότερο εξασκείσαι στο να παραμένεις παρών με τον εαυτό σου και τα όσα κάνεις, τόσο πιο εύκολο θα είναι για εσένα να είσαι παρών για τους άλλους, όταν σε χρειάζονται. Φρόντισε την αναπνοή σου, την τροφή που βάζεις στο σώμα σου, το να βρίσκεις κάποιο χρόνο μόνο για εσένα, να έχεις στο περιβάλλον σου ανθρώπους με τους οποίους αισθάνεσαι καλά, ακόμα και το να είναι τακτοποιημένη είναι η ντουλάπα σου (εάν αυτό έχει σημασία για εσένα). Προσπάθησε να κάνεις το κάθε τι με πραγματική παρουσία.

4. Πάρε λίγο χρόνο και απόσταση.

Είναι μία απολύτως ορθή και βιώσιμη επιλογή το να πεις «ξέρεις κάτι; Θέλω να δώσω την πλήρη προσοχή μου σε αυτό, οπότε δώσε μου 5 (ή 10 λεπτά) και θα είμαι μαζί σου». Πήγαινε λίγο έξω ή στο άλλο δωμάτιο ή στο γραφείο σου, πάρε μερικές βαθιές αναπνοές και κάνε «επανεκκίνηση» στην παρουσία σου. Αυτό, ειδικά εάν το να μείνεις παρών σου μοιάζει αδύνατο ακριβώς εκείνη τη στιγμή και χρειάζεσαι ένα σύντομο διάλειμμα για… ανασύνταξη δυνάμεων. Απλώς πες το. Ο άνθρωπος απέναντί σου θα εκτιμήσει την ειλικρίνειά σου και το ότι φροντίζεις να είσαι αληθινά παρών γι’ αυτόν, αντί να προσποιείσαι.

5. Ανάκαμπτε. Ξανά και ξανά.

Φυσικά το να είσαι διαρκώς πραγματικά παρών –ακόμα και με τον ίδιο σου τον εαυτό- δεν είναι καθόλου εύκολο. Χρειάζεται συνεχή πρόθεση και εξάσκηση. Συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι πραγματικά παρών τώρα; Κανένα πρόβλημα, συμβαίνει και στους καλύτερους διαλογιστές! Πάρε μερικές βαθιές αναπνοές, νιώσε το σώμα σου και την επαφή σου με το έδαφος και… έλα στο εδώ και τώρα.

Έτοιμοι; Πάμε!