Συνέντευξη στο Startup.gr: Αντώνης Σπυριδάκης – Startup Students Tei Amth Community

    Από: Startup Team

Σπουδάζει στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ ΑΜΘ. Είναι διοργανωτής του ΟpenCoffee Kavala και founder του Βuild Your Startup Competition. Τα ενδιαφέροντα του κινούνται γύρω από το HR Management, το Business Development για Startup επιχειρήσεις καθώς και γύρω από το Digital Marketing. Είναι λάτρης της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας των startups και του growth hacking. Δυο hastags που μπορούν να τον χαρακτηρίσουν είναι τα παρακάτω #startuplover #wanabe_entrepreneur

Πως προέκυψε η ιδέα για το Startup Students Tei Amth Community;

Η ιδέα για την ίδρυση της πρώτης επιχειρηματικής κοινότητας για φοιτητές του ΤΕΙ ΑΜΘ, γεννήθηκε σε ένα λεωφορείο από Αθήνα προς Καβάλα. Παρακολουθούσα ομιλίες  του Τόλη Αιβαλή. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος διαπίστωσε ότι τα πανεπιστήμια δεν συνδέονται  άμεσα με την επιχειρηματικότητα και δεν εντοπίζονται εύκολα ταλέντα με επιχειρηματικά μυαλά μέσα στα εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Σκέφτηκα λοιπόν ότι αυτή η σύνδεση και το recruit επιχειρηματικών ταλέντων μπορεί  να γίνει, μέσω μιας επιχειρηματικής κοινότητας φοιτητών-καθηγητών που τρέφουν αγάπη για την επιχειρηματικότητα.

Τι είναι το Startup Students Tei Amth Community και πότε ιδρύθηκε;

Συνέντευξη στο Startup.gr: Αντώνης Σπυριδάκης - Startup Students Tei Amth Community

To Startup Students Tei Amth Community είναι μια επιχειρηματική κοινότητα δημιουργικών και δραστήριων φοιτητών του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ιδρύθηκε από τον Αντώνη Σπυριδάκη(founder) και το Δημήτρη Κατάκαλο (co-founder) τον Δεκέμβριο του 2014.  H συγκεκριμένη κοινότητα εστιάζει στην δημιουργικότητα, στην καινοτομία, στην ομαδικότητα και στη διάχυση γνώσης.  Αυτή τη στιγμή το Startup Students Community απαρτίζεται από 20 φιλόδοξους φοιτητές του ΤΕΙ ΑΜΘ από διάφορα τμήματα του Ιδρύματος.

 

Σε ποιους απευθύνεται η κοινότητα;

Όπως προανέφερα απευθύνεται  στους φοιτητές του ΤΕΙ ΑΜΘ, που τρέφουν αγάπη για την επιχειρηματικότητα που έχουν κάποιες επιχειρηματικές ιδέες και θέλουν να τις μετατρέψουν σε ένα αξιοποιήσιμο προϊόν ή μια υπηρεσία και τέλος σε φοιτητές του Ιδρύματος που διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις πάνω σε συγκεκριμένα θέματα και θέλουν να τις μοιραστούν με τα μέλη της κοινότητας και του Ιδρύματος. Για παράδειγμα εάν κάποιος γνωρίζει πολύ καλά κάποια γλώσσα προγραμματισμού που απαιτείται για την ανάπτυξη ενός application, μέσω του Startup Students Community μπορεί να διοργανώσει ένα workshop στο οποίο θα μοιραστεί τις γνώσεις του με τα υπόλοιπα άτομα. Ωστόσο θα επιθυμούσαμε να πλαισιώσουν την ομάδα μας και φοιτητές που σπουδάζουν στα γειτονικά ιδρύματα Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ποιές είναι οι κύριες δραστηριότητες που γίνονται στο Startup Students Community;

Οι δραστηριότητες που γίνονται είναι οι εξής:

Α) Διάφορες εβδομαδιαίες παρουσιάσεις (presentations) από τα μέλη της κοινότητας  για θέματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα, τα startups και το χτίσιμο τους..

Β) Workshops, που γίνονται από τα μέλη του community και από καθηγητές με σκοπό την ανάπτυξη ικανοτήτων που απαιτούνται για την αγορά εργασίας.

Γ) Skype calls και ζωντανές παρουσιάσεις διαφόρων startups του Ελληνικού οικοσυστήματος με σκοπό τα μέλη της κοινότητας να μάθουν τα συστατικά επιτυχίας για το χτίσιμο μιας startup εταιρείας από το μηδέν.

Δ) Διάφορα business games  με σκοπό την ενίσχυση της ομαδικότητας και της συνεργασίας μεταξύ των μελών.

Ε) Pitching events στα οποία φοιτητές του Ιδρύματος παρουσιάζουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες στα μέλη της κοινότητας.

Ποίο είναι το όραμα του Startup Students Community;

Όραμα μας είναι να χτίσουμε μέσα στο ΤΕΙ την πρώτη επιχειρηματική θερμοκοιτίδα (incubator), στην οποία θα στεγάζονται φοιτητές που διαθέτουν επιχειρηματικές ιδέες  και θέλουν να περάσουν στο στάδιο της υλοποίησης τους με την καθοδήγηση ειδικών είτε αυτοί είναι καθηγητές, είτε μέντορες που βοηθούν στην υλοποίηση και στην ωρίμανση μιας επιχειρηματικής ιδέας.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της κοινότητας σας;

Με την έναρξη του εαρινού εξαμήνου η κοινότητα μας σε συνεργασία με τη Μονάδα Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας του ΤΕΙ ΑΜΘ, θα διοργανώσει το Build Your Startup Competition, για φοιτητές του Ιδρύματος και για φοιτητές που φοιτούν σε γειτονικά ιδρύματα. To Build Your Startup Competition είναι επιχειρηματικός διαγωνισμός που θα διεξαχθεί στις 17, 18 , 19 Μαρτίου στο ΤΕΙ ΑΜ.Θ. Έχει διάρκεια 72 ωρών και μέσα σε αυτές τις ώρες οι συμμετέχοντες θα πρέπει να χτίσουν την δική τους ομάδα και την δική  τους startup από το μηδέν. Ο διαγωνισμός αποσκοπεί στην προώθηση της καινοτομίας, στην προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας και στην δημιουργία νέων startup(νεοφυών) επιχειρήσεων.

Βρείτε τους:

Οfficial Site startupstudentscommunity.wordpress.com

Facebook Page: www.facebook.com/StartupStudentsTeiAmth

Twitter: twitter.com/StartupStudComm