Είναι το Delaware επιλογή by default για τις Start-ups;

    Από: Startup Team
πηγή: www.epixeiro.gr/start-up/υποστηρίζοντας-το-ξεκίνημα/29656-είναι-το-delaware-επιλογή-by-default-για-τις-start-ups

Όταν μιλάμε για Start-ups, αμερικανικές και ευρωπαϊκές, και για τη σύσταση εταιρείας στις Η.Π.Α. το κρατίδιο του Delaware είναι κατά κανόνα η επικρατέστερη επιλογή των υποψήφιων founders/entrepreneurs.

Αναντίρρητα, το Delaware απολαμβάνει την προτίμηση νεοφυών εταιρείων και νέων επιχειρηματιών παρέχοντάς τους πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν σε ένα ζωηρό και δραστήριο επενδυτικό περιβάλλον με άρτιο νομικό σύστημα και φιλικό φορολογικό καθεστώς.

Ας δούμε παρακάτω μερικά από τα χαρακτηριστικά που καθιστούν το Delaware τόσο ελκυστικό για τις startups.

1. Νομικό περιβάλλον

Κάθε κρατίδιο των Η.Π.Α. διέπεται από το δικό του δίκαιο (state law) και διαθέτει δικά του δικαστήρια που επιλύουν τις διαφορές.

Το κρατίδιο του Delaware έχει το λεγόμενο Court of Chancery το οποίο εξειδικεύεται σε ζητήματα εταιρικού δικαίου. Σε αντίθεση με άλλα κρατίδια, οι εταιρικές διαφορές εξετάζονται και εκδικάζονται από έμπειρους και εξοικειωμένους με το εταιρικό δίκαιο δικαστές και όχι από ενόρκους. Παράλληλα, ο όγκος των εταιρικών υποθέσεων που δικάζονται στο Delaware έχει οδηγήσει στη δημιουργία πλούσιου δεδικασμένου που επιτρέπει στον ενδιαφερόμενο να προβλέψει τη δικαστική έκβαση της διαφοράς και να επιλέξει, αν χρειαστεί, την εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς.

Επιπλέον, η εταιρίκη νομοθεσία του Delaware χαρακτηρίζεται από ευελιξία ως προς τον τρόπο οργάνωσης της εταιρείας, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών του Δ.Σ. και των μετόχων. Ένα πρόσωπο μπορεί να President, Treasurer, Secretary και το μόνο μέλος του Δ.Σ. τη στιγμή που σε άλλες πολιτείες θα απαιτούνταν τουλάχιστον τρία διαφορετικά πρόσωπα. Η νομοθεσία έχει έντονο επίσης το pro- management στοιχείο και χαρακτηριστική έκφανση αυτού είναι ότι επιτρέπει στις εταιρείες να θωρακίζουν από την προσωπική ευθύνη τα μέλη του Δ.Σ. για τις πράξεις που ενεργούν ως τέτοια.

Για να συστήσετε εταιρεία στο Delaware δε χρειάζεται καν να μεταβείτε εκεί. Τα κεντρικά και τα πρακτικά της εταιρείας μπορούν να τηρούνται σε οποιοδήποτε άλλο κρατίδιο των Η.Π.Α. ή σε οποιαδήποτε μέρος του κόσμου, αρκεί η εταιρεία να έχει τον λεγόμενο “registered agent” στο Delaware. Παράλληλα, οι ετήσιες γενικές συνελεύσεις δεν είναι αναγκαίο να λαμβάνουν χώρα στο Delaware, αλλά μπορούν να πραγματοποιηθούν οπουδήποτε συμφωνήσει το Δ.Σ. Με άλλα λόγια, όσοι έχουν εταιρεία στο Delaware τις περισσότερες φορές «δεν έχουν πατήσει το πόδι τους εκεί». Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι το εξελιγμένο νομικό σύστημα του Delaware αντανακλά και στον κύκλο των νομικών συμβούλων και δικηγόρων που έχουν το εταιρικό δίκαιο του Delaware σαν οδηγό και μπορούν να παρέχουν πληρέστερες νομικές υπηρεσίες για εταιρείες του Delaware σε σχέση με άλλες που έχουν συσταθεί σε λιγότερο δημοφιλή κρατίδια. Τέλος, το Delaware έχει καταφέρει να απλοποιήσει και επισπεύδει τις διαδικασίες σύστασης και τροποποίησης κρατώντας χαμηλές τις σχετικές δαπάνες.

2. Επενδυτικός παράδεισος

Η σύσταση εταιρείας στο Delaware κοστίζει λίγοτερο σε σχέση με άλλες πολιτείες και μπορεί να ξεκινήσει με μηδενικό κεφάλαιο καθώς δεν απαιτείται minimum ποσό κεφαλαίου. Ο βασικότερος, ωστόσο, λόγος για τον οποίο οι περισσότερες start-ups επίλεγουν το Delaware είναι η χρηματοδότηση. Επενδυτικές εταιρείες και άγγελοι επενδυτές προτιμούν ή μερικές φορές θέτουν και ως προϋπόθεση η εταιρεία να έχει συσταθει ως Corporation στο Delaware προκειμένου να τη χρηματοδοτήσουν. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η εξοικείωσή αυτών και των δικηγόρων τους με την εταιρική νομοθεσία του Delaware παίζει ουσιαστικό ρόλο ως προς τις υποχρεώσεις που θα κληθούν να αναλάβουν και τις συναλλαγές που θα χρειαστεί να συνάψουν ως μέλη των Δ.Σ. εταιρειών.

Επιπρόσθετα, αν μια εταιρεία στοχεύει σε going in public και επιδιώκει να εκδώσει μετοχές στο κοινό για πρώτη φορά (IPO) σωστότερο θα είναι να κάνει incorporation στο Delaware. Οι επενδυτικές τράπεζες (Investment bankers) που λειτουργούν ως μεσάζοντες στη διαδικασία του IPO ζητούν απο τις εταιρείες να είναι incorporated στο Delaware.
Τέλος, δε θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι το η σύσταση εταιρείας στο Delaware είναι ελκυστικότερη για δυνητικούς πελάτες και επενδυτές και αυξάνει την αξιοπιστία της επιχείρησης. Οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι «μιλάτε την ίδια γλώσσα» και είστε πραγματικά έτοιμοι να δραστηριοποιηθείτε στην αμερικανική αγορά και να λάβετε χρηματοδότηση.

3. Φιλικό φορολογικό καθεστώς

Στις Η.Π.Α. υπάρχουν δύο είδη φόρων, οι federal και οι state taxes. Οι state taxes είναι διαφορετικοί ανά κρατίδιο και καθορίζουν το πόσο φιλικό είναι το φορολογικό καθεστώς.

Μερικά βασικά χαρακτηριστικά της φορολογίας του Delaware που το κάνουν δημοφιλές είναι αρχικά ότι δεν υπάρχει φόρος εισοδήματος εταιρειών – state corporate income tax – επι προϊόντων και υπηρεσιών που προέρχονται απο εταιρείες που έχουν συσταθεί στο Delaware, αλλά δε δραστηριοποιούνται εκεί. Σημαντικό είναι ότι όσοι δεν έχουν την κατοικία ή τη διαμονή τους στο Delaware δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Σε φορολογία επίσης δεν υπόκεινται πρόσωπα εκτός του κρατιδίου που διαθέτουν μετοχές σε εταιρεία του Delaware. Επιπλέον, μια συστημένη στο Delaware εταιρεία, ανεξάρτητα από το αν έχει ή όχι φυσική παρουσία στο Delaware, δεν υπόκειται σε φόρο κατανάλωσης – sales tax – για τις αγορές της στο Delaware. Συνοψίζοντας, αν έχεις εταιρεία στο Delaware αλλά δε αναπτύσεις δραστηριότητα εκει, είσαι υποκείμενο μόνο του λεγόμενου franchise tax ($250-400/έτος). Εν τω μεταξύ