Πώς οι Επιχειρηματίες Συνειδητοποιούν Τι θα Κάνουν στη Ζωή τους. Aha! ή Eureuka Moment.

    Από: Startup Team

Πριν γίνει επιτυχημένος ο κάθε επιχειρηματίας υπήρξε μια στιγμή στην ζωή του που δεν ήξερε τι να κάνει. Και τότε η στιγμή aha συνέβη. Πως?

Περίπου 2.200 χρόνια πριν, ο Αρχιμήδης μπαίνοντας στη μπανιέρα του αναφώνησε, “Εύρηκα!”. Εκείνη τη στιγμή ο Αρχιμήδης βρήκε τη λύση σε ένα πρόβλημα που μελετούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ήταν η στιγμή της αιφνίδιας ανακάλυψης. “The Eureka effect”. Μια στιγμή βαθιάς γνώσης. Είναι μια αποκάλυψη η οποία μεταφράζεται ως “εντυπωσιακή εμφάνιση.” Εκείνη τη στιγμή ένα προηγουμένως άλυτο πρόβλημα γίνεται ξαφνικά σαφές και προφανές.

 

Πριν από τη στιγμή Aha

Η ζωή μπορεί να χωριστεί σε δύο περιόδους. Πριν καταλάβεις το «γιατί είσαι ζωντανός” και μετά… Μεταξύ του πριν-μετά, υπάρχει μόνο μία στιγμή – η Aha! στιγμή. Ένα εγκεφαλικό κύμα που μετατρέπει ένα άτομο, σε ένα άτομο με αποστολή.

Εδώ μπορείτε να δείτε τις στιγμές κάποιων ανθρώπων με διάσημες αποστολές. Ακόμα κι αν γι ‘αυτούς ήταν μια διαδικασία μέχρι εκείνη τη στιγμή, υπήρχε ένας καταλύτης ότι μια μέρα είπαν, “Aha!”

 

Τι φέρνει η στιγμή Aha;

Ενόχληση. Ο ιδρυτής της GoPro ο οποίος αγωνίστηκε για να βγάλει μία φωτογραφία τον εαυτό του, κάνοντας surfing.

Περιορισμένους πόρους. Ο ιδρυτής του ΙΚΕΑ δεν μπορούσε να χωρέσει ένα τραπέζι στο μικρό αυτοκίνητό του, έτσι σκέφτηκε να βγάλει τα πόδια του τραπεζιού ώστε να χωρέσει.

Ο πόνος και η τραγωδία. Ο Samuel Morse έλαβε μια επιστολή σχετικά με την ασθένεια της συζύγου του αφότου είχε ήδη ταφεί. Η επιστολή πήρε πολύ χρόνο για σταλθεί Έτρεξε να τη δει, αλλά ήταν πολύ αργά. Η θλίψη τον οδήγησε στο να αλλάξει για πάντα τον τρόπο που οι άνθρωποι μιλούν ο ένας στον άλλο και εφηύρε τον τηλέγραφο.

Η στιγμή AHA έρχεται σε διαφορετικές ηλικίες. Από κάτω μπορείτε να δείτε μερικά επιτυχημένα παραδείγματα. Είναι ποτέ πολύ αργά για τη στιγμή AHA; Ορισμένοι επιχειρηματίες έφτασαν μέχρι και στα πενήντα τους μέχρι να τους έρθει η Aha στιγμή.  Οπότε ποτέ δεν είναι αργά… J

Click to enlarge

Illustrated by Evelina Yatselenko