Έλληνας ο νικητής του Βαλκανικού Global Sport Innovation Competition

    Από: Startup Team

Την Παρασκευή 24.06.2016 διεξήχθη ο τελικός για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια του διεθνούς διαγωνισμού Global Sport Innovation Competition που διοργανώνεται από το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, το Hype Foundation του Ισραήλ και την EMGI. O διαγωνισμός έλαβε χώρα στην Πάτρα στο Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής.

Στον τελικό βρέθηκαν 9 φιναλίστ από την Ελλάδα, την Κροατία, την Τουρκία και τη Βουλγαρία οι οποίες παρουσίασαν τις καινοτόμες ιδέες τους στο κοινό και την Κριτική Επιτροπή κάνοντας pitching. Οι συμμετοχές που παρουσιάστηκαν με αλφαβητική σειρά ήταν Athlenda: ελληνική εταιρεία που αναπτύσσει διαδικτυακή κοινότητα αθλητών, www.athlenda.com, Core Interface: εταιρεία με έδρα την Κροατία και αντικείμενο την κατανόηση λειτουργίας του εγκεφάλου κατά την διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων με σκοπό τη βελτίωσή τους, coreinterface.org/, Enigma BioTech Inc.: εταιρεία με έδρα την Κωνσταντινούπολη που αναπτύσσει πρότυπο συστήματα οπτικής ανάλυσης του ανθρώπινου οργανισμού κατά την αθλητική δραστηριότητα, enigma.bio, ErgoSensoPro: ελληνική εταιρεία που αναπτύσσει προγράμματα κα­τάρτισης που βοηθούν τους αθλητές να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους, www.ergosensepro.com, Gym Detector: ελληνική εταιρεία που αναπτύσσει online πλατφόρμα, η οποία διασυνδέει αθλητικούς χώρους με τους λάτρεις του αθλητι­σμού, www.gymdetector.com, Happyfiit: ελληνική εταιρεία που προωθεί την τεχνολογική πλατφόρμα επιβράβευσης προσωπικής επίδοσης συνδέοντας τη με παροχή προνομίων σε καταστήματα αθλητικών ειδών, happyfiit.com, Sports Electroceutical: καινοτομία της ερευνητικής  ομάδας  του εργα­στηρίου Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας της Φαρμα­κευτικής Πατρών με επικεφα­λής τον αν. Καθηγητή Κωνστα­ντίνο Πουλά. Αφορά τεχνολογία που εφαρμόζεται σε αθλητές μετά από μυϊκούς τραυματισμούς και επιτυγχάνεται με την διοχέτευση μικρορευμάτων και ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στο τραυματισμένο μέλος. Η επιτυχία της τεχνικής ανέρχεται περίπου στο 25%. Η μέθοδος θεραπείας αφορά όλους τους  αθλητές και αγωνιστικά ζώα. Να σημειωθεί ότι έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στην ποδοσφαιρική ΑΕΚ και έχει παρουσιαστεί στην ιατρική ομάδα της Μπαρτσελόνα. Μέλος της διαγωνιστικής ομά­δας είναι και ο γιατρός της πο­δοσφαιρικής ΑΕΚ Αλκιβιάδης Καλλιακμάνης emvia.upatras.gr, Systserv: ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ανάλυση δεδομένων και ανάπτυξη εφαρμογών για την καλύτερη ανάρρωση ασθενών, www systserv.com, Windyweek: εταιρεία με έδρα την Βουλγαρία που παρέχει υψηλής ακρίβειας προβλέψεις ανέμου σε τοπικές καιρικές συνθήκες, www.wmdyweek.com

Εκτός του διαγωνιστικού μέρους παρουσιάστηκε το Κολλέγιο Ψυχικού με την καινοτομία Αthens Mapp που αποτελεί οδηγό του κλασσικού Μαραθωνίου για δρομείς και θεατές.

Την απονομή τίμησαν με την παρουσία τους η Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, κα. IritBen–Abba. και ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας, κ. Κώστας Φωτάκης ο οποίος δήλωσε ευχαριστημένος που βρέθηκε στην Πάτρα κι ανακάλυψε γι’ακόμα μια φορά την τεράστια επιστημονική δυναμική και τη ζωντανή επιχειρηματική κοινότητα που υπάρχει στην περιοχή και τόνισε πως στην μετά κρίση ημέρα το θέμα της ανάπτυξης θα αποτελέσει ένα σημαντικό ζήτημα για τη χώρα και η πολιτεία θα πρέπει να είναι ο καταλύτης για νέες ευκαιρίες και τα ταλέντα όπως αυτές οι δραστηριότητες ανάλογες με τον διεθνή διαγωνισμό που βοηθούν στη συνεργασία Ελλάδας  και Ισραήλ.

Η 7μελής κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από τον Καθηγητή Σπύρο Δενάζη, Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών , την κα. Μάγκυ Αθανασιάδη, Επικεφαλής Εkinisi Lab, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, τον  Διδάκτωρ Γιάννη Κανελλόπουλο, Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων, Στέλεχος της εταιρείας Software Improvement Group, Amsterdam, τον κ. Θοδωρή Μιχαλαρέα, Υπεύθυνο Ανάπτυξης προϊόντος και καινοτομίας στη Velti, τον κ. Γιάννη Κικίδη, Επιχειρηματία, Συνιδρυτή νεοφυών επιχειρήσεων, στέλεχος της εταιρείας Dialog, τον κ. Γεράσιμο Μετζελόπουλο, Γενικό Διευθυντή του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, και την κα Ιωάννα Σαμπράκου, Αντιπρόεδρο ΕΜΗΠΕΕ.

Νικητής στέφθηκε το Sports Electroceutical, τη δεύτερη και τρίτη θέση κατέλαβαν το Core Interface και η Athlenda αντίστοιχα.

Ο νικητής θα συμμετάσχει στον τελικό που θα πραγματοποιηθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2016 για να διεκδικήσει το πρώτο βραβείο των 100.000 ευρώ
O Amir Raveh, Διευθύνων Σύμβουλος και Ιδρυτής του Hype Foundation δήλωσε στον ελληνικό τελικό «Πιστεύουμε πως αυτή η περιοχή της Ελλάδας και ειδικά της Πάτρας που υπάρχει ο συνδυασμός σπουδαστών, Πανεπιστημίου και Κέντρου έρευνας μπορεί να αποτελέσει τη Silicon Valley των Βαλκανίων και να δημιουργηθεί η σωστή δομή για επιτυχημένες ιστορίες, επιτυχημένα start – ups».
Με τη σειρά του ο Βασίλης Αναστασόπουλος, Πρόεδρος του Επιστημονικού Πάρκου τόνισε τη σημασία της συνεργασίας του Πάρκου με το Ισραήλ και το Hype Foundation για ανταλλαγή τεχνογνωσίας κι εμπειρίας με στόχο την ώθηση του ελληνικού οικοσυστήματος και την ανάπτυξη των start – ups και πως ο διαγωνισμός αποτέλεσε μόνο την αρχή των ενεργειών του Επιστημονικού πάρκου.

Ο διαγωνισμός τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και του Ελληνο-Ισραηλινού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Υποστηρικτές του διαγωνισμού ήταν ο Σύνδεσμος Εταιριών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), τη Velti, τους Google Developers, την Ekinisi AE, το Δίκτυο Πράξη και την one9six.