Risk Management & Compliance Forum

    Από: Startup Team

Το Forum Διαχείρισης Κινδύνων και Κανονιστικής Συμμόρφωσης του Ελληνικού Ινστιτούτου Πληροφορικής & Επικοινωνιών της ΕΕΔΕ στις 24 Νοεμβρίου

Στις 24 Νοεμβρίου, διοργανώνεται για 8η συνεχή χρονιά το Risk Management & Compliance Forum, το κορυφαίο συνέδριο ανταλλαγής εμπειριών, τεχνογνωσίας και προβληματισμών, που σχετίζονται με τους τομείς της διαχείρισης κινδύνων και της συμμόρφωσης στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Πραγματοποιείται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΕΙΠ) της ΕΕΔΕ, σε συνεργασία με το PRMIA (Professional Risk Managers Association) και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) στις 24 Νοεμβρίου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι ενότητες που περιλαμβάνει είναι οι εξής:

  • NPEs Strategy – Panel Επικεφαλής Διαχείρισης Προβληματικών Απαιτήσεων
  • IFRS 9 – CFO’s Panel
  • Data Governance
  • Panel Ανωτάτων Στελεχών Τραπεζών (CROs)

Στην πρώτη ενότητα θα αναλυθούν οι στρατηγικές διαχείρισης προβληματικών απαιτήσεων. Θα παρουσιασθούν τα αποτελέσματα που ήδη διαφαίνονται στην κατεύθυνση μείωσης των δανείων σε καθυστέρηση. Θα συζητηθούν, ακόμα, τα επόμενα βήματα που θα υιοθετήσουν οι Τράπεζες σε οργανωτικό, λειτουργικό και τεχνικό επίπεδο με γνώμονα την προσαρμογή τους στο νέο εποπτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Θα ακολουθήσει panel discussion με Επικεφαλής Διαχείρισης Προβληματικών Απαιτήσεων.

Στην δεύτερη ενότητα θα παρουσιασθούν τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου προτύπου (IFRS 9) και οι αλλαγές που συνεπάγονται. Θα αναλυθούν οι κύριες επιπτώσεις εφαρμογής του προτύπου αυτού στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Τέλος, θα συζητηθούν τα βήματα και ο προγραμματισμός των Τραπεζών για την υιοθέτηση νέων πολιτικών, διαδικασιών και συστημάτων ώστε να προσαρμοσθούν στο νέο διεθνές χρηματοοικονομικό πρότυπο.

Στην τρίτη ενότητα έμπειρα στελέχη θα παρουσιάσουν μοντέλα και πολιτικές διακυβέρνησης δεδομένων, την υφιστάμενη κατάσταση και τον προγραμματισμό των Τραπεζών στον τομέα αυτό, καθώς και τη διασύνδεση με το νέο εποπτικό και επιχειρηματικό μοντέλο των χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Η τέταρτη ενότητα περιλαμβάνει συζήτηση των Chief Risk Officers (CROs) των ελληνικών Τραπεζών, οι οποίοι  διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του Τραπεζικού Συστήματος και στο νέο επιχειρηματικό μοντέλο που επιβάλλεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οι μονάδες διαχείρισης κινδύνων επαναπροσδιορίζουν το ρόλο τους στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς τόσο για εποπτικούς όσο και για επιχειρηματικούς λόγους υιοθετώντας νέα μοντέλα λειτουργίας και συμβολής τους στο τραπεζικό γίγνεσθαι.