Προτεραιότητα της ΕΕ το mobile internet και η ψηφιακή βιομηχανία

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Ένα βήμα εγγύτερα στο στόχο της για μεγαλύτερες ταχύτητες και καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες mobile internet, έρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Την περασμένη εβδομάδα τα κράτη – μέλη επικύρωσαν τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου για την απελευθέρωση της ζώνης συχνοτήτων 700 MHz προς όφελος των ασύρματων ευρυζωνικών δικτύων. Βάσει της συμφωνίας, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να επανεκχωρήσουν τη ζώνη των 700 MHz (694-790 MHz) σε ασύρματες ευρυζωνικές υπηρεσίες μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020. Αν δεν είναι σε θέση να το πράξουν, καθυστέρηση μέχρι δύο ετών είναι δυνατή σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις.

Η ζώνη των 700 MHz παρέχει υψηλές ταχύτητες και εξαιρετική κάλυψη. Η συντονισμένη χρήση της για κινητά εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη διείσδυση της τεχνολογίας 4G, προσφέροντας υψηλής ποιότητας ευρυζωνικές συνδέσεις σε όλους τους Ευρωπαίους, ακόμα και σε αγροτικές περιοχές. Η στοχευμένη εκχώρηση ραδιοφάσματος αναμένεται να διευκολύνει, επίσης, την εγκατάσταση της τεχνολογίας 5G, μόλις αυτή καταστεί διαθέσιμη. Η αυξημένη διασύνδεση αναμένεται να διευκολύνει τους πολίτες να επικοινωνούν και να χρησιμοποιούν διαδικτυακό περιεχόμενο και υπηρεσίες στην καθημερινή τους ζωή, όπου κι αν βρίσκονται. Παράλληλα, θα βελτιώσει τις συνθήκες για τις επιχειρήσεις, αυξάνοντας τη ζήτηση για περισσότερες υπηρεσίες και προάγοντας την οικονομική ανάπτυξη. Σύμφωνα με το σκεπτικό των αρμόδιων Κοινοτικών Αρχών, από την απελευθέρωση του φάσματος όλοι βγαίνουν κερδισμένοι: η ψηφιακή βιομηχανία, ο οπτικοακουστικός τομέας, καταναλωτές.

Το μέλλον

Σύμφωνα με τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί, ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες, όπως η ψηφιακή τηλεόραση και τα ασύρματα μικρόφωνα, θα διατηρήσουν την προτεραιότητα στη ζώνη κάτω των 700 MHz (470-694 MHz) τουλάχιστον μέχρι το 2030, με βάση τις εθνικές ανάγκες. Αυτό δίνει στον οπτικοακουστικό τομέα μακροπρόθεσμη ρυθμιστική προβλεψιμότητα, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες και να εξασφαλίζει τις αναγκαίες επενδύσεις. Το εύρος των 470-790 MHz χρησιμοποιείται, σήμερα, ευρέως για ψηφιακές τηλεοπτικές μεταδόσεις και για ασύρματα μικρόφωνα, για παράδειγμα σε θέατρα, συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις. Θυμίζουμε ότι το Δεκέμβριο η Σλοβακική Προεδρία κατέληξε σε άτυπη συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη συντονισμένη χρήση μιας κομβικής ζώνης συχνοτήτων, που θα επιτρέπει μεγαλύτερες ταχύτητες και καλύτερη πρόσβαση σε κινητό Διαδίκτυο σε όλη την Ευρώπη.

 

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr