Από το χώρο της τεχνολογίας, τα πλέον πολύτιμα brands στον κόσμο

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Εταιρείες από τον ευρύτερο χώρο της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών καταλαμβάνουν την κορυφή της λίστας με τα πλέον πολύτιμα εμπορικά σήματα στον κόσμο. Οι εταιρείες του κλάδου είναι, επίσης, οι πλέον πολυπληθείς στη λίστα των brands με τη μεγαλύτερη εμπορική αξία παγκοσμίως, επιβεβαιώνοντας την παράδοση, που θέλει τις επιχειρήσεις τεχνολογίας να έχουν τη μεγαλύτερη δημοτικότητα μεταξύ των καταναλωτών – ακόμη κι έναντι παραδοσιακών εμπορικών σημάτων. Μετά από την τεχνολογία, ο κλάδος που συμμετέχει με τις περισσότερες εταιρείες στη λίστα του Brand Finance 500 (με τα 500 πλέον πολύτιμα εμπορικά σήματα), είναι αυτός των τραπεζών και ακολουθεί εκείνος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Στην αξιολόγηση του 2017, η Apple έχασε από τη Google την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη με τα πιο πολύτιμα brands, με την κορυφή της λίστας, πάντως, να είναι καθαρά υπόθεση εταιρειών του κλάδου των ΤΠΕ. Σύμφωνα με το Brand Finance 500, η Google με αξία $109,4 δις βρίσκεται, πλέον, στην πρώτη θέση ($88,2 δις το 2016), με την Apple να ακολουθεί στη δεύτερη με αξία $107,01 δις (από $145,9 δις το 2016).

Το top 10

Η πρώτη δεκάδα της λίστας σχεδόν μονοπωλείται από εταιρείες της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών. Στην τρίτη θέση βρίσκεται για το 2017 η Amazon.com (με αξία $106,396 δις), ακολουθεί η AT&T (με $87,016 δις), η Microsoft (με αξία $76,265 δις), ενώ η Samsung Group βρίσκεται στην έκτη θέση (με $66,219 δις), η Verizon στην έβδομη ($65,875 δις) και το Facebook στην ένατη (με αξία $61,998 δις).

Η μάχη της κορυφής

Οι αναλυτές της Brand Finance, σχολιάζοντας την κορυφή της λίστας για το 2017, σημειώνουν ότι είναι η πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια που η Apple χάνει την πρώτη θέση μεταξύ των εμπορικών σημάτων με τη μεγαλύτερη αξία. Οι ίδιοι εκφράζουν επιφυλάξεις για το πόσο εύκολα μπορεί η αμερικανική εταιρεία να ανακτήσει την πρωτιά στη λίστα με τα πιο εμπορικά σήματα στον κόσμο. Ο μεγάλος κερδισμένος της αξιολόγησης για το 2017 είναι η Google, η οποία τελευταία φορά κατείχε την πρώτη θέση το 2011.

Επιδόσεις

Άλλες εταιρείες του κλάδου των ΤΠΕ, που βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τα πιο πολύτιμα εμπορικά σήμερα (στο top 50), είναι η China Mobile, η T (Deutsche Telekom), η IBM, η GE, η Alibaba, η Oracle, η Huawei, η Vodafone. Να σημειωθεί η λίστα της Brand Finance καταρτίζεται, λαμβάνοντας υπόψη την αξία του εμπορικού ονόματος, η οποία καθορίζεται από μιας σειρά παραμέτρων, όπως η οικονομική απόδοση, η επιρροή στην καταναλωτική συμπεριφορά, η ικανότητα εξασφάλισης κερδών. Δηλαδή, η αποτίμηση των παραπάνω εταιρειών αποδίδει το κόστος αγοράς του εμπορικού σήματος των εταιρειών και όχι βέβαια τη συνολική αποτίμηση της εταιρείας.

 

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr