Συνέντευξη με την Μυρτώ Τσίμα, Founder του instalaw

    Από: Startup Team

Ξεκίνησα σπουδάζοντας Οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Warwick στην Αγγλία και έκανα μετά το μεταπτυχιακό μου στο London School of Economics (LSE). Τελειώνοντας τις σπουδές, εργάστηκα για 3 χρόνια στο Λονδίνο ως σύμβουλος στρατηγικής επιχειρήσεων (consulting) μέχρι που αποφάσισα να γυρίσω πίσω στην Ελλάδα και να προσπαθήσω να κάνω κάτι πιο δημιουργικό εδώ. Όταν γύρισα, και έχοντας μητέρα δικηγόρο, άρχισα να παρατηρώ την αγορά νομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα της κρίσης, τα προβλήματα και τις δυσκολίες που παρουσίαζε τόσο για τους πολίτες όσο και για τους δικηγόρους και έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω το instalaw.

Τι είναι το Instalaw και σε ποιους απευθύνεται?

Το instalaw παρέχει σε όλους τους πολίτες την δυνατότητα να έχουν εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε εξειδικευμένους δικηγόρους, ώστε να τους παρέχουν την νομική υποστήριξη που χρειάζονται, όποτε την χρειάζονται, από όπου κι αν βρίσκονται και με χαμηλό και γνωστό εκ των προτέρων κόστος. Κάθε πολίτης μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα και με 3 απλά βήματα να κλείσει τηλεφωνικό ραντεβού, με δικηγόρο εξειδικευμένο στο νομικό πεδίο που υπάγεται το ζήτημά του. Απευθυνόμαστε σε όλους του πολίτες που έχουν κάποιο νομικό ζήτημα, αλλά και σε αυτούς που έχουν απλώς μια απορία ή αναζητούν μια σύντομη νομική συμβουλή ακόμα και προληπτικά ή διερευνητικά. Επίσης, απευθυνόμαστε σε νέους ή επίδοξους επιχειρηματίες, καθώς και σε startups και μικρές εταιρίες, οι οποίες χρειάζονται συχνά νομικές υπηρεσίες και συμβουλές αλλά το μέγεθος της εταιρίας και το περιορισμένο budget δεν επιτρέπει την ανάπτυξη ενός εσωτερικού νομικού τμήματος. Βέβαια, πέρα από τα οφέλη προς τους πολίτες, η πλατφόρμα αποσκοπεί να βελτιώσει τις εργασιακές συνθήκες και προοπτικές των Ελλήνων δικηγόρων, δίνοντας τους την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με πιθανούς νέους πελάτες και να αυξήσουν τα έσοδα τους. Παράλληλα, τους δίνει και την δυνατότητα να εργάζονται με μεγαλύτερο έλεγχο, αποδοτικότητα και ευελιξία.

Τι να περιμένουμε από το instalaw στο προσεχές μέλλον.

Σκοπός είναι να δημιουργήσουμε, με την βοήθεια της τεχνολογίας, ένα νέο, εκσυγχρονισμένο μοντέλο παροχής νομικών υπηρεσιών κατά παραγγελία (on-demand), το οποίο θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες τόσο των πολιτών όσο και των δικηγόρων.

Με την λογική αυτή, το instalaw θα εξελίσσεται και θα βελτιώνεται συνέχεια, προσθέτοντας όλο και περισσότερες εφαρμογές και υπηρεσίες, ώστε να γίνει ένας ολοκληρωμένος προορισμός για την παροχή νομικών υπηρεσιών, ο οποίος θα φέρει διαφάνεια, ευκολία, αμεσότητα και αυξημένη αποδοτικότητα στην νομική «αγορά».

Ο σκοπός μας αυτός πιστεύω ότι ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο η Nissan μας επέλεξε στους φιναλίστ στην πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία της, το πρόγραμμα Generation N, δηλαδή την γενιά που έχει σκοπό να αλλάξει με την δράση της τον κόσμο. Όποιος θέλει μπορεί δει το video της συμμετοχής μας και να μας στηρίξει με την ψήφο του μέσα από την ιστοσελίδα του διαγωνισμού: nissangenerationn.gr

Πες μας ένα πρόβλημα που συνάντησες κ πως το αντιμετώπισες.

Ένα πρόβλημα που είχαμε ήταν ότι αρχικά δεχόμασταν πληρωμές μόνο μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών αλλά δεν είχαμε σκεφτεί ότι δυστυχώς πολύς κόσμος ακόμα και σήμερα δεν είναι εξοικειωμένος με την χρήση τους.

Το πρόβλημα αυτό ήταν ιδιαίτερα συχνό στους πολίτες που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία από περιοχές της επαρχίας και για τον λόγο αυτό δεν μπορούσαν να κλείσουν το ραντεβού τους. Τελικά, μέσα από την συνεργασία μας με την viva payments και κάποιες τεχνικές αλλαγές προσαρμόσαμε την πλατφόρμα ώστε να μπορεί κάποιος να κλείσει το ραντεβού του και χωρίς πιστωτική κάρτα, είτε με τραπεζική εντολή, είτε ακόμα και πληρώνοντας με μετρητά σε οποιοδήποτε viva spot.

Τι συμβουλές δίνεις στους νέους επιχειρηματίες out there?

Είναι πολύ σημαντικό οι νέοι άνθρωποι να είναι δημιουργικοί, να μην φοβούνται να παίρνουν ρίσκα και να τολμούν να αφοσιωθούν στο όνειρο τους.

Φυσικά όμως το ξεκίνημα μιας επιχειρηματικής προσπάθειας δεν είναι εύκολο, ιδιαίτερα μέσα στην κρίση.

Άρα κάθε νέος επιχειρηματίας, πέρα από το πάθος του για την ιδέα, πρέπει να είναι προετοιμασμένος για αυτές τις δυσκολίες, να έχει ένα ξεκάθαρο στρατηγικό πλάνο για την υλοποίηση της ιδέας του και τις ανάγκες κεφαλαίου και να ερευνήσει όσο τον δυνατόν περισσότερο την συγκεκριμένη αγορά στην οποία θέλει να δραστηριοποιηθεί και τα χαρακτηριστικά της.

Instalaw.gr

Συνέντευξη με την Μυρτώ Τσίμα, Founder του instalaw