Υποχώρησε τον Φεβρουάριο το επιχειρηματικό κλίμα στην Πληροφορική

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Πτωτικά κινήθηκε και τον Φεβρουάριο, όπως άλλωστε είχε συμβεί και τον πρώτο μήνα του 2017, το κλίμα στην εγχώρια αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισµικού. Ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών στον κλάδο υποχώρησε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους στις 67,3 μονάδες (από 74,9 τον Ιανουάριο), επίπεδο κατώτερο έναντι του αντίστοιχου περυσινού όταν είχε βρεθεί στις 79,9 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου για την τρέχουσα κατάσταση σχεδόν δεν μεταβλήθηκαν τον Φεβρουάριο (-7 μονάδες το ισοζύγιο), ενώ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση επιδεινώθηκαν οριακά (-5 από -3 μονάδες). Μεγάλη όμως είναι η πτώση στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης (-14 από +14 μονάδες ο δείκτης), εξέλιξη με την οποία συνάδει η έντονη επιδείνωση των προβλέψεων για την απασχόληση του κλάδου (-19 μονάδες από +9 μονάδες ο δείκτης). Ως προς τις προσδοκίες για τις τιμές, η αποπληθωριστική τάση δεν μεταβλήθηκε τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (-14 μονάδες ο δείκτης).

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Φεβρουάριο, μόλις το 28% των επιχειρήσεων (από 46% τον Ιανουάριο) δήλωνε απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία. Για το 33% των εταιρειών του κλάδου κύριο πρόσχωμα στη λειτουργία του αποτελεί η ανεπάρκεια της ζήτησης, με το 23% να επισημαίνει την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 12% του υπόλοιπους παράγοντες.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες, όπου ανήκει ο κλάδος της Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού, επίσης υποχώρησε ελαφρώς τον Φεβρουάριο στις 76,9 μονάδες (από 78,5 τον Ιανουάριο. Πάρα ταύτα, η τιμή του ήταν σαφώς υψηλότερη σε σχέση με πριν ένα χρόνο όταν βρισκόταν στις 63,2 μονάδες.

Οικονομικό κλίμα

Συνολικά, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα επιδεινώθηκε τον Φεβρουάριο, λόγω κάμψης των προσδοκιών στους περισσότερους τομείς και της αισθητής πτώσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Μετά από την πρόσκαιρη σταθεροποίησή του στις 95,1 μονάδες στην αρχή του τρέχοντος έτους, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε σημαντικά τον Φεβρουάριο στις 92,9 μονάδες, φτάνοντας στο επίπεδο όπου βρέθηκε και τον προηγούμενο Νοέμβριο. Παρά την υποχώρησή του, πάντως, ο δείκτης κυμάνθηκε σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα από ό,τι τον ίδιο μήνα πέρυσι (89 μονάδες). Στους επιμέρους τομείς, με εξαίρεση τη Βιομηχανία, σημειώθηκε πτώση, η οποία ήταν ισχυρή στο Λιανικό Εμπόριο και τις Κατασκευές. Σημαντική κάμψη υπήρξε και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία πλησίασε το επίπεδο του περσινού Απριλίου, που ήταν και το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2013.

«Το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, κυρίως λόγω της παρατεταμένης αξιολόγησης του προγράμματος, καθώς και η συνεχής αναβολή πιθανών θετικών επιδράσεων που μπορούν να αναμένονται μετά την ολοκλήρωσή της στις συνθήκες ρευστότητας και την αγορά εργασίας, οδηγούν τις επιχειρήσεις σε επί τα χείρω αναθεώρηση του προγραμματισμού τους για το τρέχον έτος. Η διαφοροποίηση στις προσδοκίες του βιομηχανικού τομέα οφείλεται κυρίως στις καλύτερες προβλέψεις για την εξαγωγική του δραστηριότητα στους προσεχείς μήνες. Στον αντίποδα, η φθίνουσα τάση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αντανακλά και την προσδοκία μελλοντικών δημοσιονομικών μέτρων όσο η συμφωνία για την αξιολόγηση καθυστερεί» αναφέρει το ΙΟΒΕ.

Σταθερότητα στην ΕΕ

Τον Φεβρουάριο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ήταν ουσιαστικά αμετάβλητος στην Ευρωζώνη (+0,1), στις 108 μονάδες, αλλά και την ΕΕ (+0,3), στις 108,9 μονάδες. Στην Ευρωζώνη, η σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος ήταν αποτέλεσμα της μικρής αύξησης του σχετικού δείκτη στη Βιομηχανία (+0,5) και τις Υπηρεσίες (+1) και περισσότερο στις Κατασκευές (+2,6), ανοδικές τάσεις οι οποίες αντισταθμίζονται κυρίως από την εξασθένιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (-1,4) και σε μικρότερο βαθμό από την οριακή μείωση στο Λιανικό Εμπόριο (-0,4).

Σε επίπεδο χωρών, μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε στην Ισπανία (+1,3) και τη Γαλλία (+1,1), παρέμεινε εν πολλοίς αμετάβλητο στην Ολλανδία (+0,1) και την Ιταλία (+0,2) και επιδεινώθηκε στην Γερμανία (-0,8). Η οριακή καλυτέρευση των προσδοκιών σε επίπεδο ΕΕ προέρχεται από τη βελτίωση του κλίματος στο Ηνωμένο Βασίλειο (+2,3), η οποία και αντιστάθμισε την υποχώρηση του σχετικού δείκτη στην Πολωνία (-0,7).

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr