DIGITALEUROPE: μεικτή η εικόνα της πορείας προς την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Για μεικτή εικόνα όσον αφορά την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά (Digital Single Market – DSM), κάνει λόγο ο DIGITALEUROPE, η ένωση των συνδέσμων εταιρειών ψηφιακών τεχνολογιών της Ευρώπης, σε ανακοίνωση του με αφορμή τη δημοσίευση από την Κομισιόν της ενδιάμεσης μελέτης για την DSM.

Όπως επισημαίνει η γενική διευθύντρια του DIGITALEUROPE, Cecilia Bonefeld-Dahl, είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επικεντρωθεί στο συντονισμό της διαδικασίας ενσωμάτωσης των σχετικών διαδικασιών στη νομοθεσία κάθε χώρας και αυτό να γίνει με τον ίδιο τρόπο. Κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι αν οι νέες ευρωπαϊκές οδηγίες ενσωματωθούν με διαφορετικό τρόπο, τότε ενδεχομένως να υπάρξουν επιπλέον εμπόδια για τις επιχειρήσεις, που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην ενιαία ευρωπαϊκή ψηφιακή αγορά.

Ο DIGITALEUROPE τάσσεται υπέρ των κινήσεων της Κομισιόν για προώθηση της ψηφιοποίησης στο δημόσιο τομέα, όπως και σε αυτόν της υγείας, όπου ο ρόλος των big data είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ιδίως όσον αφορά τη διασυνοριακή ανταλλαγή δεδομένων, ενώ, γενικότερα, ο σύνδεσμος υποστηρίζει τη θέση της ΕΕ για τη διευκόλυνση της ελεύθερης διακίνησης δεδομένων, σε παγκόσμιο επίπεδο, με παράλληλη προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Από την άλλη πλευρά, ο DIGITALEUROPE επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη έμφαση στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ευρώπη, ενώ θεωρεί και πολύ σημαντικό το θέμα της κυβερνοασφάλειας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στην προσπάθεια του ENISA και την προώθηση συνεργασιών δημόσιων και ιδιωτικών φορέων στο συγκεκριμένο τομέα.

Ταυτόχρονα, ο DIGITALEUROPE εκφράζει την ανησυχία του για δύο θέματα. Το πρώτο έχει να κάνει με τον τρόπο που προωθείται ο κανονισμός για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, όπου είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί σύγχυση με τις υφιστάμενες απαιτήσεις από άλλους κανονισμούς, όπως είναι το GDPR.

Το δεύτερο θέμα σχετίζεται με την οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο, με την ανησυχία να έγκειται στο κατά πόσον θα υπάρχει εναρμόνιση των κανόνων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr