Γιατί όσο πιο ωραίος και επιτυχημένος είσαι τόσο πιο δυστυχής μπορείς να γίνεις

    Από: Startup Team
πηγή: gr.askmen.com

Ομορφιά, δύναμη, δόξα, πλούτη. Τίποτα απ’ αυτά δεν μπορεί να φέρει την ευτυχία στη ζωή σου, αν δεν έχεις μάθει ο ίδιος να εκτιμάς τις μικρές αξίες της ζωής. Εκείνες που έχουν αξία ανεκτίμητη και τη δύναμη να φέρουν το χαμόγελο στα χείλη σου.

Τάδε έφη όχι εμείς, αλλά ο Raj Raghunathan, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τέξας, που έχει αφιερώσει το επιστημονικό του έργο στην αναζήτηση της ευτυχίας. Στο τι μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο -άντρα/γυναίκα- ευτυχισμένο και ικανοποιημένο με τη ζωή του.

Στο βιβλίο του A Life of Happiness and Fulfillment θέτει το εξής ερώτημα: «Αφού είσαι ωραίος και επιτυχημένος, τότε γιατί είσαι δυστυχισμένος;». Την απάντηση δίνει το βρετανικό Askmen, όπου και παραχώρησε μία μίνι, αλλά διαφωτιστική συνέντευξη για να σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τα πράγματα που θα σε κάνουν πραγματικά χαρούμενο και ευτυχή.

Εν συντομία, γιατί πιστεύετε ότι οι κομψοί, ωραίοι και επιτυχημένοι άνθρωποι δεν είναι ευτυχισμένοι;

Πρώτον, γιατί έχουν συνεχώς την τάση να υπερβάλλουν, να σκέφτονται πολύ και να προσπαθούν πάση θυσία να βγάλουν προς τα έξω τον καλύτερό τους εαυτό σε κάθε κατάσταση. Δεύτερον, γιατί όχι μόνο εκείνοι, αλλά όλοι μας δεν είμαστε «εκπαιδευμένοι» στο τι χρειάζεται για να ζήσουμε ευτυχείς και ολοκληρωμένοι, διαπράττοντας παράλληλα πολλές από τις λεγόμενες «αμαρτίες της ευτυχίας». Όπως για παράδειγμα, το να μην βάζουμε ως προτεραιότητα στη ζωή μας την ευτυχία, αλλά το πώς ας πούμε θα κερδίσουμε περισσότερα χρήματα ή πώς θα δείχνουμε πιο όμορφοι.

Πότε συνειδητοποιήσατε για πρώτη φορά ότι το να είναι κάποιος επιτυχημένος δεν σημαίνει αυτομάτως ότι ζει μια ικανοποιητική ζωή;

Το χρήμα, η δύναμη, η δόξα, η ομορφιά και το κύρος δεν αγοράζουν την ευτυχία. Συνηθίζουμε να το λέμε σχεδόν όλοι, αλλά λίγοι το πιστεύουμε πραγματικά. Προσωπικά, το πίστεψα κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 2000, όταν ολοκλήρωσα τις διδακτορικές σπουδές μου και ξεκίνησα αυτό που οι περισσότεροι θα θεωρούσαν μια εξαιρετική δουλειά. Παρ ‘όλα αυτά, υπήρχε ένα κενό και ένα αίσθημα ανικανοποίητου μέσα μου. «Είναι αυτό το μόνο που υπάρχει στη ζωή;», αναρωτήθηκα. Παρατήρησα ότι πολλοί από τους συναδέλφους μου από το πανεπιστήμιο αισθανόντουσαν κατά κάποιο τρόπο το ίδιο με έμενα. Και τότε σκέφτηκα ότι μπορεί και οι φοιτητές μου για παράδειγμα να νιώθουν παρομοίως. Έτσι, αποφάσισα να ξεκινήσω ένα μάθημα με θέμα «τι χρειάζεται για να αποκτήσεις μια ευτυχισμένη και ικανοποιητική ζωή».

διαβάστε περισσότερα εδώ:
gr.askmen.com