Πώς γεννιέται ένας ηγέτης

    Από: Startup Team
πηγή: gr.askmen.com

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ηγέτη; Όχι, παρά τα όσα ενδεχομένως νομίζεις, η σωστή απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν είναι απαραίτητα ούτε η «θέση» ή το «κύρος» και, σαφέστατα ούτε η «παλαιότητα». Στην πραγματικότητα, η απάντηση βρίσκεται κρυμμένη σε κάτι πολύ πιο ουσιαστικό: στην ικανότητα που έχει (ή δεν έχει) κάποιος να ασκεί επιρροή και να εμπνέει τους γύρω του, δημιουργώντας τους εν τέλει την επιθυμία να τον ακολουθήσουν σε κάθε του προσπάθεια, όσο δύσκολη κι αν φαντάζει αυτή.

Μήπως κάτι τέτοιο σου φαίνεται δύσκολο; Ιδού δεκαπέντε συμβουλές που θα σε καταστήσουν «αρχηγό της αγέλης», ακόμη κι αν δεν «κουβαλάς» τίτλους και αξιώματα…

Φρόντισε να δείχνεις κατανόηση

Ο ηγέτης ο σωστός οφείλει να δείχνει κατανόηση αλλά και να έχει την ικανότητα να μπορεί να βάζει τον εαυτό του στη θέση των υφισταμένων του. Έχοντας το χαρακτηριστικό αυτό, όχι μόνο θα μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τα μέλη της ομάδας του που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εκτέλεση των καθηκόντων τους πολύ πιο εύκολα, αλλά θα ουσιαστικά θα είναι σε θέση να «προβλέψει» τον τρόπο αντίδρασής τους σε συγκεκριμένες αποφάσεις του, πριν ακόμη τις κοινοποιήσει.

Προσπάθησε να επικοινωνείς αποτελεσματικά

Κάθε ηγέτης οφείλει να επικοινωνεί αποτελεσματικά γιατί η θέση στην οποία βρίσκεται ουσιαστικά «επιβάλει» την επικοινωνία του με τα μέλη της ομάδας του, στα οποία θα πρέπει κατά περίπτωση ν’ αναθέσει καθήκοντα, αρμοδιότητες κοκ. Αν η επικοινωνία αυτή είναι σωστή από την πρώτη στιγμή, τότε δε θα χρειαστεί να σπαταλήσει χρόνο σε κάποια επόμενη φάση προκειμένου να διορθώσει σφάλματα που θα οφείλονται στην αρχική λάθος συνεννόηση.

Οφείλεις να δείχνεις σίγουρος…

Ο ηγέτης οφείλει ν’ αποπνέει σιγουριά απ’ τη στιγμή που αποτελεί σημείο αναφοράς για την υπόλοιπη ομάδα. Βλέπεις, όταν ένας ηγέτης δείχνει αναποφάσιστος ή, ενδεχομένως, «λίγος» μπροστά στα καθήκοντά του, τότε αυτοί που τον ακολουθούν χάνουν την εμπιστοσύνη τους απέναντί του, φτάνοντας μάλιστα πολλές φορές στο σημείο να αμφισβητήσουν την ίδια την ικανότητά του να ηγείται. Από την άλλη, αυτός που ηγείται οφείλει να είναι προσεκτικός ως προς τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του, πολύ απλά γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να χαρακτηριστεί ως αλαζόνας.

Το μυστικό εδώ βρίσκεται στην ισορροπία: Για να εμπνέεις το σεβασμό ως ηγέτης οφείλεις να δείχνεις ότι έχεις εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου, αλλά πρέπει κάποιες φορές να φανερώνεις ότι εμπιστεύεσαι την κρίση και τις ικανότητες των ανθρώπων των οποίων ηγείσαι.

…αλλά και να κάνεις αυτά που έχεις την απαίτηση να κάνουν οι άλλοι

Η ανακολουθία ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις σου είναι ο πιο σύντομος δρόμος που οδηγεί στην απώλεια του σεβασμού των υφισταμένων σου. Οταν ηγείσαι, αποτελείς πρότυπο για όλους αυτούς που σε ακολουθούν, άρα οφείλεις να αποδεικνύεις ανά στιγμή ότι τους κανόνες που έχεις επιβάλει στην ομάδα, πρώτα απ’ όλους τους σέβεσαι εσύ ο ίδιος. Αν δεν το κάνεις, το μήνυμα που περνάς είναι ότι οι αξίες τις οποίες (υποτίθεται ότι) πρεσβεύεις και προασπίζεσαι δεν είναι παρά λόγια του αέρα.

Να είσαι αυθεντικός

Όπως έχει αποδείξει η ιστορία, η αυθεντικότητα – δηλαδή, το να συμπεριφέρεται κάποιος όπως πραγματικά είναι – αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά ενός αληθινού ηγέτη. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να εμπιστεύονται αυτούς που διαισθάνονται ότι είναι ειλικρινείς και «γήινοι» ως προς τη συμπεριφορά τους και αυτούς που δεν φαίνονται να λειτουργούν με δόλο. Είναι λοιπόν πολύ πιο εύκολο να εμπνεύσεις κάποιους ανθρώπους να σε ακολουθήσουν όταν φαίνεσαι να μιλάς και να συμπεριφέρεσαι όπως πραγματικά είσαι.

Μίλα λιγότερο και άκου περισσότερο

Ο ηγέτης οφείλει ν’ ακούει περισσότερο απ’ όσο μιλά. Και όταν λέμε «ακούει» δεν εννοούμε απλά και μόνο να φαίνεται ότι υπολογίζει τα άγχη και τους προβληματισμούς αυτών που τον ακολουθούν αλλά να καταγράφει, να επεξεργάζεται εις βάθος και να προτείνει λύσεις με βάση όλα αυτά που ακούει από τους «από κάτω», προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες τους. Θυμήσου: Όταν επιλέγεις ν’ ακούς περισσότερο απ’ ότι μιλάς, αποφεύγεις τα λάθη που οφείλονται στη βιαστική κρίση και – επιπλέον – μπορείς να δομήσεις τις απαντήσεις σου καλύτερα, επιλέγοντας πιο προσεκτικά τις κατάλληλες λέξεις.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
gr.askmen.com