Instagram Shadowban: Τι είναι και πώς θα το αποφύγεις

    Από: Startup Team

Τι είναι το Shadowbanning?

Πρόκειται για την περίπτωση όπου το Instagram δεν δείχνει posts απο το account σου σε όσους δεν σε έχουν κάνει ήδη follow. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα posts σου δεν θα εμφανιστούν σε search results, σε hashtags, και ουσιαστικά κανεις που δεν σε γνωρίζει ήδη δεν πρόκειται να σε βρεί.

Αυτό προφανώς δημιουργεί το χειρότερο σενάριο για εναν marketer που στόχο έχει το growth του Instagram following και την δημιουργία interactions.

Το Instagram δεν σου στέλνει κάποια προειδοποίηση ή notification ότι το account έχει γίνει shadowbanned και είναι πιθανό στην αρχή να μην καταλάβεις ότι έχει συμβεί -ειδικά αν χρησιμοποιείς για καιρό την ίδια λίστα hashtags που την κανεις copy paste στο post

Γιατί μπορεί να “τιμωρηθείς” με shadowban? Μάλλον θα έχεις κάνει κάτι απο τα παρακάτω:

* Χρησιμοποιήσες banned hashtags: Προκλητικά, ρατιστικά και πορνογραφικά hashtags γίνονται banned και είναι λογικό.

Ακόμα όμως, hashtag που χρησιμοποιούνται ή έχουν χρησιμοποιηθεί για spam reasons, έχουν γινει banned.

Παραδείγματα που δεν θα περίμενες;

#dogsofinstagram #tgif #petite #books και #boho

Κι όμως! “Recent posts from #dogsofinstagram are currently hidden because the community has reported some content that may not meet Instagram’s community guidelines.”

* Χρησιμοποίησες το ίδιο hashtag. ΠΟΛΥ.: Εαν χρησιμοποιείς τα ίδια ή παρεμφερή hashtags αρκετές φορές στο ίδιο post, Instagram isn’t a fan!

* Xρησιμοποίησες external tool/software που δεν συμφωνεί με τους όρους χρήσης του Instagram: κλασικό παράδειγμα προς αποφυγή τα commenting bots ή auto-liking bots.

* Following/Unfollowing συνεχόμενα: Το Instagram θέτει όρια σε το πόσα interactions μπορεί να έχει ένα account μεσα στην μέρα (follow, unfollow, like). Ο αριθμός των interactions μπορεί να διαφέρει για trusted και new Instagram accounts. Λέγεται πως το limit για νέα account είναι στα 500 actions/μέρα με action frequency 36-48 seconds πριν αρχίσεις να θεωρήσαι spammer.

* Εαν το account σου δέχεται αρκετά report για το περιεχόμενο του: Εαν το περιεχόμενο σου έρχεται σε σύγκρουση με το Instagram content policy, και δέχεσαι reports απο χρήστες, τοτε είναι αρκετά πιθανό να γίνεις shadowbanned.

Πώς θα το αποφύγεις;

Κάνε την έρευνα σου. Μια φορά ανά 1-2 εβδομάδες, δοκίμασε τα hashatags στο Instagram για να ελέγξεις ότι δεν είναι banned. Εάν έχουν γίνει, τότε θα δεις μόνο top posts και όταν θα scrollάρεις θα δεις το μήνυμα ότι δεν εμφανίζονται recent posts με το συγκεκριμένο hashtag.

Δοκίμασε προτάσεις απο το hashtagify.me και το displaypurposes.comαλλά και πάλι θα πρότεινα να τις ελέγξεις.

Επίσης, εαν θεωρείς οτι χρησιμοποιείς ένα tool που ίσως να θέτει σε κίνδυνο τον λογαριασμό σου, απλά κάνε revoke το access.

Εάν συμβεί, απλά βρες ποιο hashtag έκανε το κακό, αφαίρεσαι το απο την λίστα σου και απο όποιο post ήταν ήδη. Mετά κάνε μια 48ωρη αποτοξίνωση απο το Instagram. Ένα-δυο post αργότερα, το account σου θα φτάσει ξανά στο engagement που γνώριζες. <3

ps1. Σε περίπτωση που δεν είσαι σίγουρος εάν έχει γίνει ο λογαριασμός σου shadowbanned ή οχι, μπορείς να τσεκάρεις με αυτό το εργαλείο: shadowban.azurewebsites.net/

ps2. Το #Tgif banned, όντως;