Πόσες Ημέρες έχεις να μπεις στο STARTUP.GR? Δες τι έχασες 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Πως παίρνω τα χρήματα μιας επιδότησης;

Πως παίρνω τα χρήματα μιας επιδότησης;
Ημερομηνία: 14/09     Εμφανίσεις: 705
Χρήστος
από: Χρήστος Στεργίου όλες οι αναρτήσεις του/της Χρήστος Στεργίου

Χρήστος Στεργίου, Υπεύθυνος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης  της εταιρείας Analysis Business Consulting

Η Analysis Business Consulting προσφέρει μια ευρεία γκάμα συμβουλευτικών υπηρεσιών με κύριο σκοπό τη βελτίωση της αποδοτικότητας των πελατών της σε οργανωτικό, οικονομικό κα...

Σε ισχύ είναι τη δεδομένη χρονική στιγμή ο δεύτερος κύκλος υποβολής προτάσεων στη Β’ φάση του προγράμματος «Ενίσχυση Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων». Ακολουθεί στο τέλος του χρόνου ο τρίτος κύκλος, ενώ στο ενδιάμεσο αναμένονται προγράμματα ενίσχυσης καινοτόμων επιχειρήσεων αλλά και αυτά που αφορούν τον τουρισμό.

Η περίοδος μοιάζει ιδανική για να εκμεταλλευτεί κάποιος τα χρήματα από το ΕΣΠΑ. Πως όμως αυτά τα χρήματα (που όλο ακούμε) έρχονται πραγματικά στην τσέπη μας και τι πρέπει να προσέξει ένας δυνητικός επενδυτής;

Σωστή ενημέρωση:

Τα πάντα ξεκινούν από αυτή. Για να αυξήσουμε τις πιθανότητες να λάβουμε μια χρηματοδότηση πρέπει να είμαστε ορθά ενημερωμένοι για τα προγράμματα που «τρέχουν» σε μια συγκεκριμένη περίοδο, τις πιθανότητες που έχουμε ώστε να εγκριθεί η αίτησή μας, αλλά και το τι πρέπει να περιλαμβάνει αυτή.

Χρονικός Προγραμματισμός:

Δυστυχώς τα προγράμματα δεν «τρέχουν» πάντοτε στην περίοδο που θέλουμε. Μπορεί να έχουμε ήδη ξεκινήσει όταν θα προκηρυχτεί το πρόγραμμα που μας ενδιαφέρει ή να μην είμαστε έτοιμοι ακόμη όταν θα «ανοίξουν» οι αιτήσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις οφείλουμε να «ζυγίσουμε» τις καταστάσεις. Τι κερδίζουμε ή τι χάνουμε αν καθυστερήσουμε ή τρέξουμε (ανάλογα την περίπτωση) για να πάμε με τους ρυθμούς του προγράμματος;

Η στιγμή της αίτησης:

Κάθε πρόγραμμα απαιτεί την υποβολή μιας αίτησης. Άλλοτε είναι απλή, άλλοτε πολύ πιο δύσκολη. Εδώ τα περιθώρια λαθών είναι στενά. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ακριβώς το τι μας ζητείται ή να εμπιστευτούμε τον κατάλληλο άνθρωπο να το κάνει. Μια κακή αίτηση μπορεί να τελματώσει το όνειρό μας και αντίστοιχα μια καλή αίτηση να μας φτάσει κοντά στη χρηματοδότηση της ιδέας μας.

Η καθυστέρηση:

Ναι, τίποτα δεν είναι με τους ρυθμούς που έχουμε στο μυαλό μας. Κανείς δεν πρόκειται να μας δώσει λεφτά αύριο το πρωί. Στην καλύτερη περίπτωση θα πάρουμε χρήματα μετά από έξι μήνες, αν και τα τελευταία προγράμματα ξεπέρασαν τον μέσο όρο. Κι αυτό γιατί πρέπει να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία. Αυτή, κατά μέσο, όρο αφορά σε τρίμηνη περίοδο υποβολής προτάσεων, συν τρεις μήνες για την αξιολόγηση αυτών. Οι καθυστερήσεις είναι «μέσα στο παιχνίδι» και πρέπει να έχουμε πάντα ένα πλάνο ανταπόκρισης σε αυτές και σε επίπεδο σχεδιασμού αλλά και σε επίπεδο χρηματικών κεφαλαίων.

Οι αιτήσεις πληρωμών:

Μετά την έγκριση της πρότασής μας έχουμε δικαίωμα να κάνουμε αίτηση για να λάβουμε τα πρώτα χρήματα. Οι τρόποι είναι, πλέον, πολλοί. Ο πιο πρόσφατος, μέσω του καταπιστευτικού λογαριασμού. Ο… παραδοσιακός αυτός της υλοποίησης μέρους της επένδυσης και χρηματοδότηση αυτής, και ο… δύσκολος αυτός της προκαταβολής. Και χαρακτηρίζεται ως ο πιο δύσκολος, μιας και απαιτεί την έκδοση εγγυητικής επιστολής μέσω τράπεζας (πράγμα δύσκολο στις μέρες μας…).

Η ολοκλήρωση του έργου:

Με παρόμοιο τρόπο προχωράνε και οι επόμενες εκταμιεύσεις, μέχρι να λάβουμε όλο το ποσό. Όπως και στις αιτήσεις για να «μπούμε» ή όχι στο πρόγραμμα, έτσι και σε αυτές των πληρωμών πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Στην πρώτη περίπτωση γιατί κινδυνεύουμε να αποκλειστούμε από το πρόγραμμα, στη δεύτερη γιατί μπορεί για δικούς μας (ή ενός κακού συμβούλου) χειρισμούς να προκαλέσουμε οι ίδιοι σημαντικές καθυστερήσεις στις αποπληρωμές.

Θα το γράφω συνέχεια, τα προγράμματα επιδότησης μπορούν να δώσουν χρήματα και σημαντικές «ανάσες» ρευστότητας σε «σοβαρές» ιδέες και σε οργανωμένα πλάνα. Πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που μοιράζανε απλόχερα επιδοτήσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μια σωστά δομημένη πρόταση δεν θα λάβει χρηματοδότηση και δεν θα δώσει την απαιτούμενη ώθηση σε μια επιχείρηση.
Paper Saver

Turn old printouts into a notebook.
25-11-2017 - 08:28
δείτε περισσότερα

SEVEN: The Days Long Gone

Thief-like isometric RPG by ex Witcher developers
24-11-2017 - 20:10
δείτε περισσότερα

R.

Emotional 6-axis life form, from the makers of the OP-1.
24-11-2017 - 19:11
δείτε περισσότερα

Zonerly

A cute timezone mac app for traveller, distributed team
24-11-2017 - 15:18
δείτε περισσότερα

Nebula Alarm Clock

Grow stars while you sleep and fight the urge to hit snooze.
24-11-2017 - 15:16
δείτε περισσότερα

Black Friday Sales Livestream

Real-time stream of Black Friday Cyber Monday weekend sales
24-11-2017 - 14:28
δείτε περισσότερα

Workspaces

Your things well-organized. Ready to open with one click.
24-11-2017 - 12:39
δείτε περισσότερα

Bandwidth Hero

Browser extension which saves data by compressing images
24-11-2017 - 12:35
δείτε περισσότερα

The Ultimate Black Friday Bundle

Discounts from 50+ services in digital and mobile
24-11-2017 - 11:13
δείτε περισσότερα

SaaS Friday

15 awesome SaaS deals for Black Friday
24-11-2017 - 11:10
δείτε περισσότερα