Πόσες Ημέρες έχεις να μπεις στο STARTUP.GR? Δες τι έχασες 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Αλλαγές στη φορολόγηση ψηφιακών πολυεθνικών στην Ε.Ε.

Αλλαγές στη φορολόγηση ψηφιακών πολυεθνικών στην Ε.Ε.
Ημερομηνία: 14/09     Εμφανίσεις: 386
πηγή: sepe.gr

Αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, στο οποίο υπόκεινται μεγάλες ψηφιακές πολυεθνικές - κατά κύριο λόγο αμερικανικές - επί ευρωπαϊκού εδάφους προωθεί η Ε.Ε. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει δημοσίευμα του Reuters που θέλει τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία - από κοινού - να ζητούν νέες φορολογικές ρυθμίσεις για ιντερνετικούς κολοσσούς όπως η Amazon ή η Google και το Facebook.

Σύμφωνα με κοινή επιστολή των υπουργών Οικονομικών των τεσσάρων χωρών, την οποία επικαλείται το δημοσίευμα του Reuters, οι ψηφιακές πολυεθνικές εταιρείες θα πρέπει να φορολογούνται όπου δημιουργούν αξία και όχι απλά όπου έχουν τη φορολογική τους έδρα.

Μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι εταιρείες αυτές φορολογούνται συχνά με βάση τα κέρδη που καταγράφονται από θυγατρικές σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, όπως η Ιρλανδία, παρ’ όλο που τα έσοδα προέρχονται από άλλες χώρες της Ε.Ε. Η επιστολή, που υπογράφει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, ο Wolfgang Schaeuble εκ μέρους της Γερμανίας, ο Pier-Carlo Padoan από την Ιταλία και ο Luis de Guindos εκ μέρους της Ισπανίας, απευθύνθηκε στην εσθονική προεδρία της Ε.Ε.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα, οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων χωρών ζητούν από την Επιτροπή να προχωρήσει σε αλλαγές των κανόνων, υποστηρίζοντας ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο ευνοεί τις πολυεθνικές έναντι των φυσικών προσώπων και στερεί τα κράτη από πολύτιμα φορολογικά έσοδα. Ζητούν μια μεταρρύθμιση των διεθνών φορολογικών κανόνων, που θα οδηγεί σε αλλαγή της έννοιας της “μόνιμης εγκατάστασης”, ώστε οι διαδικτυακές πολυεθνικές να φορολογούνται όπου δημιουργούν αξία και όχι απλά όπου έχουν τη φορολογική τους έδρα. Οι τέσσερις Υπουργοί δηλώνουν, μάλιστα, ότι επιθυμούν να παρουσιάσουν το θέμα σε όλους τους ομολόγους τους στην Ε.Ε. στην άτυπη σύνοδο του Ecofin στο Ταλίν στις 15-16 Σεπτεμβρίου 2017.

Φορολογική διαφάνεια

Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προωθήσει πρόταση για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής των εταιρειών, η οποία υπολογίζεται ότι κοστίζει στις χώρες της Ε.Ε. €50-70 δις σε απώλειες φορολογικών εσόδων ετησίως.

Η σχετική πρόταση της Επιτροπής απαιτεί, μεταξύ άλλων, από τις πολυεθνικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε. και έχουν έσοδα άνω των €750 εκατ. ετησίως, να δημοσιεύουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το πού πραγματοποιούν τα κέρδη τους και πού καταβάλλουν φόρους στην Ε.Ε. ανά χώρα.

Οι ίδιοι κανόνες θα ισχύουν και για τις μη ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρείες, που αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη. Επιπλέον, οι εταιρείες θα πρέπει να δημοσιεύουν συγκεντρωτικά στοιχεία για το σύνολο των φόρων που καταβάλλουν εκτός Ε.Ε.

Θυμίζουμε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έκρινε ότι η Ιρλανδία χορήγησε παράνομα φορολογικά πλεονεκτήματα στην Apple, ύψους έως €13 δις. Κρίνοντας ότι η εν λόγω σχέση είναι παράνομη -βάσει των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις - διότι επέτρεψε στην Apple να καταβάλει σημαντικά λιγότερους φόρους απ’ ό,τι άλλες επιχειρήσεις, κάλεσε την Ιρλανδία να ανακτήσει τις παράνομες ενισχύσεις, ζητώντας από την Apple να καταβάλλει €13 δις συν τους τόκους.

διαβάστε περισσότερα εδώ: sepe.grPaper Saver

Turn old printouts into a notebook.
25-11-2017 - 08:28
δείτε περισσότερα

SEVEN: The Days Long Gone

Thief-like isometric RPG by ex Witcher developers
24-11-2017 - 20:10
δείτε περισσότερα

R.

Emotional 6-axis life form, from the makers of the OP-1.
24-11-2017 - 19:11
δείτε περισσότερα

Zonerly

A cute timezone mac app for traveller, distributed team
24-11-2017 - 15:18
δείτε περισσότερα

Nebula Alarm Clock

Grow stars while you sleep and fight the urge to hit snooze.
24-11-2017 - 15:16
δείτε περισσότερα

Black Friday Sales Livestream

Real-time stream of Black Friday Cyber Monday weekend sales
24-11-2017 - 14:28
δείτε περισσότερα

Workspaces

Your things well-organized. Ready to open with one click.
24-11-2017 - 12:39
δείτε περισσότερα

Bandwidth Hero

Browser extension which saves data by compressing images
24-11-2017 - 12:35
δείτε περισσότερα

The Ultimate Black Friday Bundle

Discounts from 50+ services in digital and mobile
24-11-2017 - 11:13
δείτε περισσότερα

SaaS Friday

15 awesome SaaS deals for Black Friday
24-11-2017 - 11:10
δείτε περισσότερα