Πόσες Ημέρες έχεις να μπεις στο STARTUP.GR? Δες τι έχασες 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Αλλαγές στη φορολόγηση ψηφιακών πολυεθνικών στην Ε.Ε.

Αλλαγές στη φορολόγηση ψηφιακών πολυεθνικών στην Ε.Ε.
Ημερομηνία: 14/09     Εμφανίσεις: 357
πηγή: sepe.gr

Αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, στο οποίο υπόκεινται μεγάλες ψηφιακές πολυεθνικές - κατά κύριο λόγο αμερικανικές - επί ευρωπαϊκού εδάφους προωθεί η Ε.Ε. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει δημοσίευμα του Reuters που θέλει τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία - από κοινού - να ζητούν νέες φορολογικές ρυθμίσεις για ιντερνετικούς κολοσσούς όπως η Amazon ή η Google και το Facebook.

Σύμφωνα με κοινή επιστολή των υπουργών Οικονομικών των τεσσάρων χωρών, την οποία επικαλείται το δημοσίευμα του Reuters, οι ψηφιακές πολυεθνικές εταιρείες θα πρέπει να φορολογούνται όπου δημιουργούν αξία και όχι απλά όπου έχουν τη φορολογική τους έδρα.

Μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι εταιρείες αυτές φορολογούνται συχνά με βάση τα κέρδη που καταγράφονται από θυγατρικές σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, όπως η Ιρλανδία, παρ’ όλο που τα έσοδα προέρχονται από άλλες χώρες της Ε.Ε. Η επιστολή, που υπογράφει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, ο Wolfgang Schaeuble εκ μέρους της Γερμανίας, ο Pier-Carlo Padoan από την Ιταλία και ο Luis de Guindos εκ μέρους της Ισπανίας, απευθύνθηκε στην εσθονική προεδρία της Ε.Ε.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα, οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων χωρών ζητούν από την Επιτροπή να προχωρήσει σε αλλαγές των κανόνων, υποστηρίζοντας ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο ευνοεί τις πολυεθνικές έναντι των φυσικών προσώπων και στερεί τα κράτη από πολύτιμα φορολογικά έσοδα. Ζητούν μια μεταρρύθμιση των διεθνών φορολογικών κανόνων, που θα οδηγεί σε αλλαγή της έννοιας της “μόνιμης εγκατάστασης”, ώστε οι διαδικτυακές πολυεθνικές να φορολογούνται όπου δημιουργούν αξία και όχι απλά όπου έχουν τη φορολογική τους έδρα. Οι τέσσερις Υπουργοί δηλώνουν, μάλιστα, ότι επιθυμούν να παρουσιάσουν το θέμα σε όλους τους ομολόγους τους στην Ε.Ε. στην άτυπη σύνοδο του Ecofin στο Ταλίν στις 15-16 Σεπτεμβρίου 2017.

Φορολογική διαφάνεια

Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προωθήσει πρόταση για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής των εταιρειών, η οποία υπολογίζεται ότι κοστίζει στις χώρες της Ε.Ε. €50-70 δις σε απώλειες φορολογικών εσόδων ετησίως.

Η σχετική πρόταση της Επιτροπής απαιτεί, μεταξύ άλλων, από τις πολυεθνικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε. και έχουν έσοδα άνω των €750 εκατ. ετησίως, να δημοσιεύουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το πού πραγματοποιούν τα κέρδη τους και πού καταβάλλουν φόρους στην Ε.Ε. ανά χώρα.

Οι ίδιοι κανόνες θα ισχύουν και για τις μη ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρείες, που αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη. Επιπλέον, οι εταιρείες θα πρέπει να δημοσιεύουν συγκεντρωτικά στοιχεία για το σύνολο των φόρων που καταβάλλουν εκτός Ε.Ε.

Θυμίζουμε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έκρινε ότι η Ιρλανδία χορήγησε παράνομα φορολογικά πλεονεκτήματα στην Apple, ύψους έως €13 δις. Κρίνοντας ότι η εν λόγω σχέση είναι παράνομη -βάσει των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις - διότι επέτρεψε στην Apple να καταβάλει σημαντικά λιγότερους φόρους απ’ ό,τι άλλες επιχειρήσεις, κάλεσε την Ιρλανδία να ανακτήσει τις παράνομες ενισχύσεις, ζητώντας από την Apple να καταβάλλει €13 δις συν τους τόκους.

διαβάστε περισσότερα εδώ: sepe.grkiddZtube

App that augments kids videos with educational quizzes
25-09-2017 - 17:54
δείτε περισσότερα

How to Build a Career in Tech, by Product Hunt

Best advice from founders, investors & industry leaders 🙏
25-09-2017 - 17:22
δείτε περισσότερα

Sculpto

Small 3D printer with huge printing area
25-09-2017 - 15:05
δείτε περισσότερα

Pigeon Panic!

The #1 Augmented Reality Pigeon game in the world
25-09-2017 - 13:58
δείτε περισσότερα

Sketchfab AR for iOS

Explore a million things in AR and publish AR with no code
25-09-2017 - 13:52
δείτε περισσότερα

EnvKey

Protect api keys and credentials. Keep config in sync.
25-09-2017 - 10:46
δείτε περισσότερα

Eulerr

Choose software development team.Get delivery every 2 weeks!
25-09-2017 - 10:34
δείτε περισσότερα

Decentraleyes

Anti-tracking through "free" centralized content delivery
25-09-2017 - 10:00
δείτε περισσότερα

CooZyn

Order food for delivery right from your iPhone
25-09-2017 - 10:00
δείτε περισσότερα

Find-me

Connecting advertisers with content creators
25-09-2017 - 10:00
δείτε περισσότερα