Νegative SEO: Πώς να προφυλάξετε το site σας από Google Penalties

    Από: Startup Team

Το Negative SEO αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες πρακτικές για να σαμποτάρει κανείς το website σας και να βλάψει τη θέση σας στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google. Ο αγώνας για τις πρώτες θέσεις δεν είναι τόσο εύκολος όσο στο παρελθόν, με δεδομένο ότι οι ανταγωνιστές μιας σελίδας είναι για κάθε τομέα πολυάριθμοι. Για να μην πέσετε λοιπόν θύμα κακόβουλων hackers που θέλουν να βλάψουν το site σας, επιλέξαμε να ασχοληθούμε σήμερα με το θέμα του Νegative SEO και με το πώς να προφυλαχτείτε από αυτό.

Αποτελεί πραγματική απειλή;

Η απάντησή μας είναι ναι. Σήμερα, όλο και περισσότερες ανήθικες πρακτικές υπονομεύουν websitesανταγωνιστών. Οι παρακάτω αποτελούν τις πιο συνηθισμένες Negative SEO ενέργειες:

  • Το γνωστό σε όλους μας hacking
  • Link building με χιλιάδες spam links
  • Κλοπή του περιεχομένου σας και προώθησή του στο internet
  • Δημιουργία fake profiles στα social media με το όνομα της εταιρείας σας
  • Αφαίρεση των καλύτερων backlinks ενός website

Το τρομαχτικό της υπόθεσης είναι ότι το διαδίκτυο είναι γεμάτο από black hat forums, των οποίων τα μέλη είναι πρόθυμα να χακάρουν χρήστες με χρηματικό αντίτιμο, με άλλα λόγια το hacking για κάποιους έχει γίνει επάγγελμα.(!)

Επειδή λοιπόν ο αριθμός των websites που πέφτουν θύματα hacking αυξάνεται διαρκώς, είναι σημαντικό να πάρετε κάποια μέτρα, για να προφυλάξετε την ιστοσελίδα σας.


Πώς να αντιμετωπίσετε το Negative SEO

 

1. Ενεργοποιήστε τα Google Search Console Email Alerts

Η Google μπορεί να σας ενημερώσει με emailalerts κάθε φορά που το site σας μπορεί να πέσει θύμα κακόβουλων hackers. Εάν διαπιστώσετε ότι το site σας έχει χάσει δραματικά το Page Rank του ή έχει εξαφανιστεί τελείως από τον κατάλογο της Google, το πιθανότερο είναι να έχετε χτυπηθεί από Google Penalty. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να αντιδράσετε γρήγορα. Ευτυχώς, η Google θα σας ενημερώσει έγκαιρα.

2. Ελέγχετε συχνά τα backlinks

Πρόκειται ίσως για το πιο σημαντικό μέτρο προστασίας ενός website. Ο πιο εύκολος τρόπος για να χρησιμοποιήσει κανείς Negative SEO πρακτικές κατά του site σας, είναι κάνοντας building κακής ποιότητας links ή redirects στο site σας. Για αυτό, θα πρέπει να ελέγχετε συχνά τα backlinks και να αξιολογείτε την πηγή τους.

Υπάρχουν διάφορα online εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να έχετε τον έλεγχο των backlinks του websiteσας. Το πιο βασικό εργαλείο είναι το disavow backlinks του Search Console. Χρήσιμα εργαλεία μπορούν να φανούν επίσης το MonitorBacklinks και το Ahrefs.

3. Προστατέψτε τα καλύτερα backlinks

Τα backlinks που βρίσκονται σε σημαντικούς ιστότοπους και σας επιστρέφουν πολλές προβολές αποτελούν τον πρώτο στόχο για οποιονδήποτε θέλει να αμαυρώσει τη φήμη του website σας. Οι περισσότεροι hackers επικοινωνούν με τους παραπάνω ιστότοπους χρησιμοποιώντας το όνομα σας και τους ζητούν να διαγράψουν τα backlinks.

4. Χρησιμοποιήστε το Google Authenticator Plugin

Ένας σίγουρος τρόπος για να προφυλάξετε το site σας από κακόβουλο λογισμικό είναι αξιοποιώντας το Google Authenticator Plugin. Κάθε φορά που θα συνδέεστε με το WordPress, το συγκεκριμένο plugin θα σας ζητά να συμπληρώσετε έναν κωδικό επιβεβαίωσης στο smartphone σας (εφαρμόζεται σε iOs και Android).

5. Ελέγξτε την ταχύτητα

Εάν έχετε παρατηρήσει ότι η ταχύτητα φόρτωσης του site σας έχει πέσει τελευταία, σιγουρευτείτε ότι δεν προσπαθεί κάποιος να σας χακάρει τον server. Σε περίπτωση που συμβαίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να δράσετε άμεσα, γιατί υπάρχει κίνδυνος διάφοροι spammers να προσπαθούν να σας ρίξουν το site.

6. Μην υπονομεύετε το ίδιο σας το site

Έχουμε ακούσει περιπτώσεις ατόμων που ουσιαστικά πέφτουν θύματα των δικών τους SEO στρατηγικών. Το να αγοράζετε links για να βελτιστοποιήσετε το SEO, μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Επίσης, προσέξτε τα keywords που επιλέγετε να υπάρχουν στο site σας. Μην προσπαθείτε να κοροϊδέψετε τη Google! Το 60% των anchor texts θα πρέπει να περιλαμβάνει το όνομα του site σας. Διαφορετικά, είναι πολύ πιθανόν να χτυπηθείτε από Google Penalty!

7. Μην κάνετε online εχθρούς

Μην σας φαίνεται αστείο! Είναι πολύ σημαντικό να κρατάτε μία σοβαρή online παρουσία και να μην εμπλέκεστε σε διαξιφισμούς και εντάσεις. Την ίδια στάση θα πρέπει να κρατάτε και απέναντι στους πελάτες σας. Να θυμάστε πως υπάρχουν τρεις τύποι hackers:

  • Αυτοί που αντιμετωπίζουν το hacking ως hobby.
  • Αυτοί που ρίχνουν sites για λόγους εκδίκησης
  • Αυτοί που θέλουν να σαμποτάρουν τους ανταγωνιστές τους

Συμπέρασμα

Το Negative SEO μπορεί να θέσει την ασφάλεια του website σας πραγματικά σε κίνδυνο. Όσο χρόνο αφιερώνετε καθημερινά για να χτίσετε ένα υγιές SEO, ακριβώς τον ίδιο χρόνο θα πρέπει να διαθέτετε για να αντιμετωπίσετε το Negative SEO. Ακολουθώντας τις παραπάνω τακτικές μία προς μία θα καταφέρετε να κρατήσετε τους hackers μακριά!