Συνέντευξη στο Startup.gr: Βαρβάρης Γιώργος – LeadCompass

    Από: Startup Team

Η LeadCompass είναι μια Startup που επιδιώκει να βοηθήσει τους νέους να μεταβούν πετυχημένα από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, σχεδιάζουμε καινοτόμα προγράμματα συμβουλευτικής καριέρας και προσωπικής ανάπτυξης βασιζόμενοι σε αναγνωρισμένα μοντέλα επιχειρηματιών και εκπαιδευτικών του εξωτερικού. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τους συμμετέχοντες να σχεδιάσουν και να διεκδικήσουν τη καριέρα που επιθυμούν.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλές πλατφόρμες με θέσεις και γραφεία ευρέσεως εργασίας αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος εξειδικευμένος φορέας που να προετοιμάσει ολοκληρωμένα τους υποψήφιους για το πώς π.χ. να χτίσουν το brand (επαγγελματική ταυτότητα) τους, να σχεδιάσουν το βιογραφικό τους, το LinkedIn τους ή να προετοιμαστούν κατάλληλα για μια συνέντευξη.

Θέλοντας λοιπόν να καταπολεμήσουμε ιδιαίτερα την νεανική ανεργία, μελετάμε εναλλακτικά επαγγελματικά μονοπάτια για τους νέους, σχεδιάζουμε μαζί ένα πλάνο καριέρας και προετοιμάζουμε τους υποψήφιους για να ανταπεξέλθουν στις πιο απαιτητικές διαδικασίες πρόσληψης.

Η ομάδα αποτελείται από την Φιλοθέη Ματσίγκου, τον Ανδρέα Μουσχούλη, τον Βασίλη Μίτση και εμένα (Βαρβάρης Γιώργος).

Γιατί αποφάσισες να ξεκινήσεις μια δραστηριότητα μόνος/η σου?

Δεν είμαι μόνος μου, έχω την ομάδα μου που έχει παίξει και παίζει καθοριστικό παράγοντα στη μέχρι τώρα πορεία μας. Γενικά πιστεύω ότι σήμερα για να μπορέσεις να επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση να πετύχεις τους στόχους σου θέλεις συνοδοιπόρους που θα σε στηρίξουν και θα σε βοηθήσουν όπως και εσύ το ίδιο. Τώρα που θα τους βρεις είναι άλλο θέμα αυτό και μια μεγάλη συζήτηση. Ας πούμε προς στιγμής ότι “ήμουν τυχερός”.

Ο λόγος που διάλεξα να ασχοληθώ με την επιχειρηματικότητα ήταν πολύ απλός. Δεν μπορούσα να βρω τη θέση εργασίας που θα ήθελα να απασχοληθώ, να αφοσιωθώ και να εξελιχθώ, οπότε αποφάσισα να τη δημιουργήσω μόνος μου. Επιπλέον, επιθυμούσα να δημιουργήσω το πιο δημιουργικό και απολαυστικό περιβάλλον εργασίας στην Ελλάδα και θεωρώ ότι μαζί με την ομάδα μου είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.

Σε ποιους απευθύνεστε και τι όφελος μπορούν να έχουν από τις υπηρεσίες σας;

Συνέντευξη στο Startup.gr: Βαρβάρης Γιώργος - LeadCompass

Απευθύνεται σε άτομα 18-40 που θέλουν να σχεδιάσουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα, να προετοιμαστούν για την αγορά εργασίας ή να αλλάξουν καριέρα γιατί δεν τους ικανοποιεί η ήδη υπάρχουσα.

Μέσα από τα διαδραστικά και εξατομικευμένα προγράμματα που προσφέρουμε οι συμμετέχοντες α) ανακαλύπτουν τις δυνατότητες τους, τα ταλέντα τους και τις επαγγελματικές τους επιλογές β) δικτυώνονται με άτομα που θα τους βοηθήσουν να εξελιχθούν και να πετύχουν στη σταδιοδρομία τους και γνωρίζουν τη κρυφή αγορά εργασίας γ) ενισχύουν την επαγγελματική τους εικόνα μέσα από το σχεδιασμό ανταγωνιστικού βιογραφικού, της αξιοποίησης του LinkedIn και της σωστής προετοιμασίας σε μια συνέντευξη.

Πλέον είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας διαδικτυακά μέσω των online courses που παρέχουμε. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα οποιοσδήποτε επιθυμεί να σχεδιάσει ένα ιδανικό βιογραφικό που ξεχωρίζει μπορεί π.χ. εύκολα να μπει στο site μας και να παρακολουθήσει το διαδικτυακό μάθημα που μάλιστα είναι και στα ελληνικά.

Τι δυσκολίες συνάντησες και πως κατάφερες να τις αντιμετωπίσεις

Δεν θέλω να σταθώ στα γραφειοκρατικά εμπόδια και στα μειωμένα κίνητρα που υπάρχουν στη χώρα μας γιατί είναι κάτι γνωστό και δύσκολα μπορεί να αλλάξει κάποιος. Συνεπώς θα αναφερθώ σε ζητήματα που ένας Startuper θα κληθεί να διαχειριστεί και μπορεί μεθοδικά να αντιμετωπίσει.

Όπως κάθε νέα Startup λοιπόν, έτσι και εμείς έπρεπε να χτίσουμε το Brand μας ώστε να μπούμε στην αγορά και να μας εμπιστευτούν οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να σχεδιάσουμε μαζί τη καριέρα τους. Στην Ελλάδα δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους υπηρεσίες, παρόλο που το 87% των νέων δηλώνει ότι δεν έχει επαρκή επαγγελματικό προσανατολισμό και το 50% δεν τους αρέσει το αντικείμενο των σπουδών τους. Ωστόσο σταδιακά παρατηρούμε ότι οι φοιτητές λόγω της κρίσης και της ανάγκης να ξεχωρίσουν στην αγορά εργασίας αρχίζουν και σχεδιάζουν πιο στρατηγικά και στοχευμένα τα επόμενα βήματα της καριέρας τους.

Μέσα από έρευνες και μελέτες, εστιάσαμε πάρα πολύ να παρέχουμε τις ποιοτικότερες υπηρεσίες στο κλάδο της συμβουλευτικής καριέρας ενισχύοντας με αυτό το τρόπο το word of mouth. Επίσης συμμετείχαμε ως ομιλητές στα σημαντικότερα events της πόλη μας και φροντίσαμε να χτίσουμε την εικόνα μας σε διαδικτυακές κοινότητες. Πλέον εισπράττουμε καθημερινά την εμπιστοσύνη ανθρώπων που έρχονται στα γραφεία μας και μας λένε ότι αισθάνονται χαμένοι και δεν ξέρουν που να κινηθούν.

Τι συμβουλές δίνεις στους νέους επιχειρήματίες out there?

Σίγουρα δεν γνωρίζω την απόλυτη συνταγή της επιτυχίας. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι η επιχειρηματικότητα δεν είναι κάτι εύκολο (γέλιο). Στη πραγματικότητα είναι κάτι πολύ δύσκολο αλλά αυτό δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί. Στους εύκολους και πεπατημένους δρόμους δημιουργείται το μποτιλιάρισμα γιατί κινούνται πολλοί. Στους δύσκολους και άγνωστους είναι εκεί που αν υπάρχει επιτυχία μπορεί κάποιος να τη βρει.

Η συμβουλή μου λοιπόν είναι να μην φοβηθούν να δοκιμάσουν και να ξαναδοκιμάσουν γιατί αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι η πρωτοβουλία είναι το αντίδοτο της μοιρολατρίας και το μόνο συστατικό στοιχείο της επιτυχίας που γνωρίζω.

Hacking Growth – μια εμπειρία ζωής!

Βρείτε τους:

 

Website: leadcompass.gr

 

Facebook Page: www.facebook.com/leadcompass/