Η ψηφιακή τεχνολογία μεταβάλλει ταχέως την αγορά εργασίας

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Το δρόμο για νέα εργασιακά μοντέλα και νέους τρόπους εργασίας, οι οποίοι βρίσκονται πιο κοντά σε αυτό που επιθυμούν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ανοίγει η ψηφιακή τεχνολογία. Με τη συνδρομή της τεχνολογίας, δημιουργείται μια νέα εποχή εργασίας, όπου κυριαρχεί η ευελιξία και η ισορροπία, ενώ το παραδοσιακό ωράριο 9-5 εφ’ όρου ζωής εγκαταλείπεται. Τα ευρήματα έρευνας, που κοινοποίησε η ManpowerGroup, καταδεικνύουν την έλευση της “Εργασίας Νέας Γενιάς”, που συνιστά μια στροφή σε νέους τρόπους εργασίας, εφαρμόσιμους τόσο από τους εργαζομένους, όσο και από τους εργοδότες. Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 9.500 άτομα σε 12 χώρες, “αυτό που οι άνθρωποι επιζητούν από την εργασία αλλάζει. Εργάζονται περισσότερες ώρες, μαθαίνουν πιο πολλά και αναζητούν ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Η πλήρης απασχόληση δεν αποτελεί, πλέον, επιλογή όλων των εργαζομένων, αλλά ούτε και των επιχειρήσεων σε μόνιμη βάση”.

Όπως προτείνει η έρευνα, “είναι απαραίτητο να επιτρέψουμε και να διευκολύνουμε τη μετάβαση στην εργασία “Νέας Γενιάς”, προκειμένου να καθιερωθεί. Σε έναν κόσμο ταχέως μεταβαλλόμενο, οι δεξιότητες και οι νέοι τρόποι εργασίας θα παρέχουν επαγγελματική ασφάλεια, ευκαιρία για ανάπτυξη και ευημερία τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό- εθνικό επίπεδο”.

Σύμφωνα με την έρευνα, η αύξηση του εισοδήματος (38%), η ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων (33%) και ο μεγαλύτερος έλεγχος του προγράμματος τους (32%), αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες ανόδου της εργασίας “Νέας Γενιάς” – μερική απασχόληση, εκ περιτροπής απασχόληση, σύμβαση παροχής ανεξάρτητης υπηρεσίας. Περισσότεροι από το 80% των εργαζομένων επιλέγουν συνειδητά την εργασία “Νέας Γενιάς” και όχι ως τελευταία λύση, χτίζοντας αντοχή για ένα λιγότερο βέβαιο εργασιακό μέλλον.

Εργασιακές γενιές

Η έρευνα διαπιστώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων σε όλον τον κόσμο (87%), που αφορά και στις πέντε εργασιακά ενεργές γενιές, καθώς και στα δύο φύλα, διάκειται θετικά προς την εργασία “Νέας Γενιάς” για την επόμενη ή μελλοντική τους θέση. Μια βαθύτερη ματιά στα αποτελέσματα φανερώνει την ποικιλομορφία αναγκών και κινήτρων. Για παράδειγμα, οι άνδρες είναι εξίσου πιθανό, όπως οι γυναίκες, να επιθυμούν ευελιξία προκειμένου να αφιερώσουν χρόνο με την οικογένεια (και τα δύο φύλα 29%) και να αναζητήσουν ένα λιγότερο στρεσογόνο περιβάλλον (21% έναντι 22%). Επιπλέον, οι Millennials μικρότερης ηλικίας (18-24 ετών) θεωρούν την αμοιβή, την απόκτηση γνώσεων και την επαγγελματική εξέλιξη ως σημαντικό κίνητρο επιλογής της “Εργασίας Νέας Γενιάς”. Στα τέλη της δεκαετίας του ’20, πάνω από το 60% των Millennials κατείχε τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, όπως η πλειοψηφία των γονέων τους. Στο μεταξύ, οι Boomers (ηλικίας 50-65 ετών) επιλέγουν εργασία, η οποία αφορά την επίτευξη συγκεκριμένου σκοπού, που προσφέρει νόημα στην απασχόληση και ισορροπία στη ζωή τους. Έτσι, αποδίδουν χαμηλότερη προτεραιότητα στην αμοιβή, συγκριτικά με τους τους γενιές. Όσο αυξάνεται η ηλικία του δείγματος, αυξάνεται και η σπουδαιότητα τους εκτίμησης του εργοδότη τους

Εναλλακτικοί τρόποι

“Μεγάλο μέρος της αύξησης των θέσεων εργασίας τα τελευταία 10-15 χρόνια αφορά σε μη παραδοσιακούς και εναλλακτικούς τρόπους εργασίας. Οι νέοι τρόποι εργασίας σηματοδοτούν την ικανότητα των ανθρώπων να συμπλέουν με τις ραγδαίες αλλαγές του καιρού μας και να διατηρούν νόημα στη ζωή και στην εργασία τους. Σε διεθνές και τοπικό επίπεδο, χρήζει ιδιαίτερης σημασίας η πλαισίωση της “Εργασίας Νέας Γενιάς” μέσω ενός αποτελεσματικού κανονιστικού πλαισίου, ώστε να διασφαλιστεί η αειφορία της εργασίας”, αναφέρει η ManpowerGroup.

Να σημειωθεί ότι η εργασία “Νέας Γενιάς” αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο. Οι αναδυόμενες αγορές, όπως η Ινδία και το Μεξικό, επιδεικνύουν υψηλότερη ανοχή στην προσωρινή απασχόληση, μερική απασχόληση, εκ περιτροπής απασχόληση, σύμβαση παροχής ανεξάρτητης υπηρεσίας (97%) ενώ οι αναπτυγμένες  αγορές – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας – σε ποσοστό λιγότερο του 90%. Η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και η Ιαπωνία είναι πιο συντηρητικές στην εργασία Νέας Γενιάς.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr