6 θέσεις χάνει η Ελλάδα στον δείκτη «Doing Business 2018»

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Πολύτιμους πόντους ανταγωνιστικότητας εξακολουθεί να στερείται η Ελλάδα, καθώς διαχρονικές στρεβλώσεις και νέα προσκόμματα κοστίζουν στη χώρα σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας. Αυτήν την εικόνα επιβεβαιώνει -σχεδόν – το σύνολο των ερευνών και των μετρήσεων, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Μία εξ αυτών είναι η έρευνα “Doing Business”, που διενεργεί η Παγκόσμια Τράπεζα, για να αξιολογήσει τις χώρες στις οποίες είναι πιο εύκολο να επιχειρήσει μια νέα εταιρεία. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η Ελλάδα έχασε έξι θέσεις στην κατάταξη “Doing Business” της Παγκόσμιας Τράπεζας. Συγκεκριμένα, η χώρα μας υποχώρησε στην 67η θέση μεταξύ 190 χωρών στο δείκτη “Doing Business”, από την 61η πέρυσι και την 58η το 2016.

Η πτώση των επιδόσεων της Ελλάδας κατατάσσει τη χώρα σε μοίρα ελαφρώς χειρότερη από αυτήν της Αλβανίας, η οποία βρίσκεται στην 65η θέση. Στο μεταξύ, αρκετά χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε  χώρες, όπως η Ισπανία (28η) και η Πορτογαλία (29η).

Να σημειωθεί ότι βαθμολογία της Ελλάδας, όπως και κάθε άλλης χώρας που συμμετέχει στην έρευνα, αφορά τη διευκόλυνση του επιχειρείν και προκύπτει από την αξιολόγηση 10 επιμέρους δεικτών. Συγκεκριμένα, αυτοί οι δείκτες σχετίζονται με την “Έναρξη επιχείρησης”, τομέας, όπου η Ελλάδα καταλαμβάνει την 37η θέση, “Αντιμετώπιση κατασκευαστικών αδειών” με τη χώρα μας να κατατάσσεται μόλις στην 58η θέση, “Ηλεκτροδότηση”, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 76η θέση, “Καταχώρηση ακίνητης περιουσίας” (145η θέση), “Λήψη πίστωσης” (90η θέση), “Προστασία επενδυτών μειοψηφίας” (43η θέση), “Πληρωμή φόρων” με τη χώρα μας στην 65η θέση, “Διασυνοριακό εμπόριο” (29η θέση), “Εφαρμογή συμβάσεων” (131η θέση), “Εφαρμογή πτωχευτικής διαδικασίας” (57η θέση).

Βελτίωση

Από τις επιμέρους αυτές κατηγορίες, η θέση της Ελλάδας βελτιώθηκε σημαντικά στην “έναρξη επιχείρησης”, όπου έπεσε στην 37η θέση από την 56η πέρυσι. Επίσης, μεγάλη βελτίωση εκτιμάται ότι σημειώθηκε και στον τομέα “Έναρξη μιας επιχείρησης”, καθώς, πλέον, απαιτούνται τέσσερις διαδικασίες και 12,5 ημέρες κατά μέσο όρο, για τη δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής διαδικασίας. Στην έκθεση, αναφέρεται ότι η Ελλάδα διευκόλυνε την διαδικασία έναρξης μιας επιχείρησης με τη δημιουργία ενός ενιαίου οργανισμού ασφάλισης.

Στο μεταξύ, η θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη βελτιώθηκε οριακά, στο σύνολο της, ενώ παρέμεινε η ίδια στο διασυνοριακό εμπόριο και στις κατασκευαστικές άδειες. Αντίθετα, η κατάταξη της Ελλάδας ήταν χειρότερη σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Αξιολόγηση

Η αξιολόγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, όσον αφορά ειδικότερα το «Doing Business”, αποδίδει την πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης στη Νέα Ζηλανδία, με τη Σιγκαπούρη να ακολουθεί, τη Δανία να έπεται, ενώ Νότιος Κορέα, Χονγκ Κονγκ και ΗΠΑ ακολουθούν στην ίδια λίστα. Στις πρώτες δέκα θέσεις της κατάταξης βρίσκεται, επίσης, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, η Γεωργία και η Σουηδία.

 

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr