Ηλεκτρονικές αγορές: ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των καταναλωτών

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Από την κρίση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα περάσει αύριο Τρίτη 14 Νοεμβρίου, ο νέος Κανονισμός της Ε.Ε. για την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών από τις απάτες και την ταχύτερη ανίχνευση των εμπόρων, που εφαρμόζουν αθέμιτες πρακτικές. Βάσει του νέου Κανονισμού οι εθνικές Αρχές θα έχουν διευρυμένες αρμοδιότητες για να μπορούν να ανιχνεύουν τυχόν παραβιάσεις του νόμου προστασίας των καταναλωτών στις ηλεκτρονικές/διαδικτυακές αγορές και να συντονίζουν καλύτερα τις δράσεις τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο του αναθεωρημένου κανονισμού για τη συνεργασία στον τομέα της προστασίας των καταναλωτών.

 

Οι διευρυμένες αρμοδιότητες των εθνικών Αρχών θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα να ζητούν πληροφορίες από τα “τομεακά αρχεία και μητρώα” (“domain registrars and banks”) για τον εντοπισμό εμπόρων που χρησιμοποιούν αθέμιτες πρακτικές. Επίσης, στις διευρυμένες αρμοδιότητες των εθνικών Αρχών περιλαμβάνεται η δυνατότητα να πραγματοποιούν δοκιμαστικές αγορές και να αγοράζουν αγαθά ή υπηρεσίες με καλυμμένη ταυτότητα. Επίσης, η δυνατότητα να επιβάλλουν την ανάρτηση μιας προειδοποίησης, καθώς και τη δυνατότητα να ζητούν την αφαίρεση του ψηφιακού περιεχομένου, εάν δεν υπάρχουν άλλα αποτελεσματικά μέσα για την παύση μιας παράνομης πρακτικής.

Με το νέο Κανονισμό, οι αρμόδιες Αρχές κάθε χώρας αποκτούν τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων, όπως πρόστιμα, ενώ, παράλληλα, θα μπορούν να παρέχουν ενημέρωση στους καταναλωτές σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ζητούν αποζημιώσεις

Απάτες

Ο νέος Κανονισμός για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των καταναλωτών θεωρείται επιβεβλημένος, ειδικά στη σημερινή συγκυρία. Βάσει των στοιχείων ενός ελέγχου που πραγματοποιήθηκε το 2014, το 37% των ιστότοπων ηλεκτρονικού εμπορίου και κρατήσεων για ταξίδια, ψυχαγωγία, είδη ένδυσης, ηλεκτρονικά προϊόντα και υπηρεσίες καταναλωτικής πίστης, παραβίαζε την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους καταναλωτές.

Η νομοθετική πρόταση, που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, αποτελεί μέρος του νομοθετικού πακέτου για το ηλεκτρονικό εμπόριο που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 25 Μαΐου 2016. Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου κατέληξαν σε άτυπη συμφωνία επί του νέου κανονισμού στις 21 Ιουνίου 2017. Στόχος της Ένωσης είναι, μέσω του συγκεκριμένου πακέτου μέτρων και ρυθμίσεων για το ηλεκτρονικό εμπόριο, να κάμψει και τα τελευταία εναπομείναντα εμπόδια, που αποτρέπουν σήμερα τους Ευρωπαίους καταναλωτές και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από την ευρύτερη υιοθέτηση των ηλεκτρονικών αγορών.

 

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr