Πώς θα την περνάς φίνα στη δουλειά

    Από: Startup Team
πηγή: gr.askmen.com

«Χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε;»

Και όμως, κάτι τόσο απλό όσο το πόσο κι αν χαμογελάς μπορεί να αλλάξει εντελώς τον τρόπο που αισθάνεσαι όταν εργάζεσαι. Κάθε φορά που χαμογελάς απελευθερώνονται στον οργανισμό νευροπεπτίδια -νευροδιαβιβαστές που επηρεάζουν στο σώμα μας την έκκριση των ορμονών αυτών που σχετίζονται με τη διάθεση.

Επιπλέον, το χαμόγελο είναι μεταδοτικό, πράγμα που σημαίνει ότι η καλή σου διάθεση θα «περάσει» και στους συναδέλφους σου. Και, «μάλλον» προτιμάς να δουλεύεις με ανθρώπους χαμογελαστούς παρά με κατσούφηδες, σωστά;

Μην κουβαλάς τα προβλήματα του σπιτιού στη δουλειά

«Τα εν οίκω μη εν δήμω» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και είχαν (τι πρωτότυπο…) απόλυτο δίκιο, όχι μόνο επειδή τα όσα συμβαίνουν μέσα σε ένα σπιτικό αφορούν αποκλειστικά τα μέλη της οικογένειας, αλλά και επειδή οι «σπιτικοί» πονοκέφαλοι αποτελούν τον πιο σίγουρο τρόπο για να μην είσαι αποδοτικός στη δουλειά.

Ιδανικά, λοιπόν, φρόντισε να έχεις λύσει τα θέματα που σχετίζονται με την οικογένεια ή με το «αμόρε» σου πριν βρεθείς στον χώρο εργασίας σου, αν φυσικά θέλεις να είσαι πιο αποδοτικός και να μην ξημεροβραδιάζεσαι στη «γαλέρα».

Δες τη γενικότερη εικόνα και απόκτησε πλάνο

Μήπως υπάρχουν φορές κατά τις οποίες νιώθεις στη δουλειά ότι ζορίζεσαι και ότι ματαιοπονείς; Αν ναι, ένα καλό τρικ για να ξεπεράσεις το εν λόγω ζόρι είναι κάνοντας σχέδια για το επαγγελματικό σου μέλλον και υπενθυμίζοντας στον εαυτό σου πως όποια δυσκολία κι αν περνάς στην παρούσα φάση, την υπομένεις επειδή εξυπηρετεί το μακροπρόθεσμο πλάνο που έχεις κάνει για την καριέρα σου.

Πες «ευχαριστώ»

Σχετικά πειράματα που διενεργήθηκαν από καθηγητές των πανεπιστημίων του Harvard και του Wharton στις ΗΠΑ απέδειξαν ότι η έκφραση ευγνωμοσύνης προς το άτομό μας, μας κάνει να αισθανόμαστε μεγαλύτερη σιγουριά προς τις δυνατότητές μας αλλά και μας δημιουργούν την ανάγκη για μεγαλύτερη προσφορά όχι μόνο προς αυτόν/αυτήν που μας εξέφρασε τις ευχαριστίες και την εκτίμησή του/της αλλά και προς τον κοινωνικό περίγυρο εν γένει.

Πώς μπορείς να το εκμεταλλευτείς αυτό; Αντί να αρχίσεις τα «ευχαριστώ» και τα «παρακαλώ» με όλους τους συναδέλφους σου, εστίασε σε αυτούς που ξέρεις ότι θα εκτιμήσουν την όποια προσφοράκι εξυπηρέτηση που θα τους κάνεις, όσο μικρή ή μεγάλη κι αν είναι αυτή. Λόγω του τρόπου που σκέφτονται κι έχουν μάθει να ενεργούν, οι άνθρωποι αυτοί όχι μόνο θα σου φτιάξουν τη διάθεση επιτόπου, αλλά θα «σκιστούν» να σου ανταποδώσουν τη χάρη που τους έκανες με την πρώτη ευκαιρία που θα τους δοθεί.

 

Πάρε ανάσα

Τα πράγματα είναι απλά: Κάνοντας μικρά, τακτικά διαλείμματα κατά τη διάρκεια μιας «γεμάτης» ημέρας, θα μπορέσεις να διατηρήσεις τη δημιουργικότητά σου αλλά και τη διάθεσή σου, ψηλά. Διατηρώντας τη διάθεση και τη δημιουργικότητά σου ψηλά, θα είσαι σε θέση όχι μόνο να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις της ημέρας αλλά και να διατηρήσεις καλές τις σχέσεις σου με τους συναδέλφους σου. Μην ξεχνάς ότι η καλή διάθεση είναι κάτι που αντανακλάται και στους γύρω σου.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
gr.askmen.com