Πόσες Ημέρες έχεις να μπεις στο STARTUP.GR? Δες τι έχασες 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


GRID: Έλληνες μαθητές Ολυμπιονίκες στη Ρομποτική

GRID: Έλληνες μαθητές Ολυμπιονίκες στη Ρομποτική
Ημερομηνία: 23/11     Εμφανίσεις: 2346

Πριν 5 μήνες η ομάδα GRID που αποτελείται από τον Ιάσονα Σόμογλου και τον Ιωάννη Παπαδόπουλο, με προπονήτρια την Διαλεκτή Αθηνά Βουτυράκου, κέρδισε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής WROHELLAS στην κατηγορία Open Junion. Έτσι 10-12 Νοεμβρίου ταξίδεψε στην Κόστα Ρίκα για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής.

Το θέμα του διαγωνισμού ήταν: “Sustainabots: Robots for sustainability”. Έτσι η ομάδα GRID κατασκεύασε και προγραμμάτισε μία sustainable κοινότητα όπου κάθε κτίριο εξοικονομεί ενέργεια με ένα σύνολο αισθητήρων, αυτοματισμών και συστήματα bluetooth. Για παράδειγμα στο σχολείο ο διευθυντής έχει πρόσβαση σε ένα ειδικά σχεδιασμένο σύστημα bluetooth που του επιτρέπει να ανοιγοκλείνει τα φώτα και όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, καθώς και τη θέρμανση και ψύξη του κτιρίου. Παράλληλα μέσω αυτού μπορεί να ενημερώνεται και για το ποιες συσκευές λειτουργούν, ώστε να τις απενεργοποιεί μετά τη λήξη κάθε σχολικής μέρας.

Επιπλέον κάθε σπίτι διέθετε solar panels, προκειμένου να παράγει ενέργεια από τον ήλιο. Εκτός αυτού η κοινότητα διαθέτει μια ανεμογεννήτρια ενώ στο γυμναστήριο και στην παιδική χαρά η κινητική και δυναμική ενέργεια μετατρεπόταν σε ηλεκτρική,με κατάλληλες μετατροπές των ηλεκτρικών σερβοκινητήρων σε ηλεκτρικές γεννήτριες.

Για να υλοποιηθούν αυτά χρησιμοποιήθηκαν επεξεργαστές NXT, EV3 και arduino UNO και NANO.

Είναι ακόμα σημαντικό πως για κάθε κτίριο αναλύθηκε η ενεργειακή του συμπεριφορά, όπου αξιοποιήθηκαν πραγματικά ενεργειακά δεδομένα σπιτιών του Texas που είναι διαθέσιμα και παραχωρήθηκαν στην ομάδα GRID για τους ερευνητικούς της σκοπούς μέσω του Pecanstreet.org. Έτσι μέσω αλγορίθμων Python για data analysis, μελετήθηκε η παραγωγή και η κατανάλωση 3 σπιτιών για μια συγκεκριμένη μέρα του Νοέμβρη από το 2013 έως και σήμερα και δημιουργήθηκαν γραφήματα ενεργειακής συμπεριφοράς. Κατασκευάστηκε έτσι ένας αλγόριθμος για share energy, ώστε αν στατιστικά μια δεδομένη ώρα ένα σπίτι παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει να μπορεί να τη μοιράζεται με άλλα σπίτια και αντίστοιχα να ζητάει ενέργεια όταν χρειάζεται. Ο αλγόριθμος αυτός για το share energy συνυπολόγιζε και τις αποστάσεις των σπιτιών μεταξύ τους, ώστε να “χάνεται” η ελάχιστη δυνατή ενέργεια κατά τη μεταφορά. (Με τον όρο χάνεται εννοείται η μετατροπή σε θερμότητα, καθώς η ενέργεια διατηρείται). Έτσι αν για παράδειγμα ένα σπίτι χρειάζεται ενέργεια και μπορεί να επιλέξει από 2 άλλα κτίρια να ζητήσει, ένα 5km απόσταση και ένα 10km , θα επιλέξει να ζητήσει από αυτό που απέχει 5km, ώστε να αξιοποιηθεί η μέγιστη δυνατή ενέργεια.

Η ομάδα GRID στήριξε την ιδέα της στη βασική αρχή της αειφορίας, που είναι το να μοιράζεσαι.

Oι GRID έλαβαν την 7η θέση στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής, θέση που όχι μόνο καθιστά τους GRID Ολυμπιονίκες, αλλά αποτελεί και την υψηλότερη θέση που έχει λάβει ποτέ ελληνική ομάδα στην κατηγορία Open Junior.

Η προσπάθεια αυτή ήταν υπό την αιγίδα του SDSN Greece, του ICRE8 και του PESD Lab, ενώ τα έξοδα της ομάδας και οι υλικοτεχνικές της ανάγκες καλύφθηκαν από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, τη Logika, τη CLS S.A, την Ipackaging και τη Lectus adv.

Αναλυτικές πληροφορίες για το project της ομάδας GRID μπορείτε να βρείτε εδώ: https://docs.google.com/document/d/1_JquH0nV3wbZotE-AzNKOygyBDeJu38yUlLu1Q2eY-8/edit?usp=sharing

Τα επίσημα αποτελέσματα του διαγωνισμού είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του: http://wro2017.org/
TalkSearch by Algolia

An interactive search experience for conference videos
15-12-2017 - 18:40
δείτε περισσότερα

Eliot & Me

When & where to travel free by listing your home on Airbnb
15-12-2017 - 17:41
δείτε περισσότερα

Hashcut

Video Highlights Made Easy
15-12-2017 - 15:22
δείτε περισσότερα

Twain

News app to escape your filter bubbles & discover new stuff
15-12-2017 - 14:54
δείτε περισσότερα

Code To Go

Find updated snippets for common JavaScript use cases
15-12-2017 - 12:40
δείτε περισσότερα

Thor ET-One

Fully electric. Fully capable at 80,000 pounds.
15-12-2017 - 11:51
δείτε περισσότερα

Cominsoon

Building your audience before building your product
15-12-2017 - 11:40
δείτε περισσότερα

CoinShilling

List of crypto currency activity on Reddit and Twitter
15-12-2017 - 11:38
δείτε περισσότερα

Tall Tweets

Tall Tweets, now with support for 280 characters
15-12-2017 - 11:31
δείτε περισσότερα

Bing Intelligent Answers

Bing makes answers smarter using Reddit
15-12-2017 - 11:20
δείτε περισσότερα