Το πρώτο αρνητικό πρόσημο στην κινεζική αγορά smartphone

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Την πρώτη ετήσια πτώση της από το 2009, παρουσίασε το 2017 η μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη για τις πωλήσεις smartphones, αυτή της Κίνας. Έχοντας ζήσει ένδοξες εποχές, όπως το 2010, 2011, 2012, όπου τα πρόσημα ήταν θετικά κατά 104%, 150% και 129%, η παγκόσμια υπερδύναμη των “έξυπνων” κινητών έδειξε το 2017 εμφανέστατα σημάδια κόπωσης. Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, η ιστορία ανάπτυξης της μεγαλύτερης αγοράς smartphone παγκοσμίως έληξε, καθώς υπέστη την πρώτη ετήσια πτώση της, με τις αποστολές να μειώνονται κατά 4% το 2017, έναντι του 2016 στα 459 εκατ. μονάδες.

Για την αρνητική πορεία της αγοράς κατά το περασμένο έτος, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η πολύ κακή εικόνα του τελευταίου τριμήνου του 2017, οπότε οι πωλήσεις μειώθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο από 14% σε μόλις 113 εκατ. μονάδες.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Canalys, “η φθίνουσα πορεία της κινέζικης αγοράς μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επιζήμια για εκείνους τους κινέζους κατασκευαστές, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εγχώρια αγορά τους. Η πτώση της αγοράς Θα επηρεάσει τη ρευστότητα και την κερδοφορία τους, περιορίζοντας, ταυτόχρονα, την επέκτασή τους στο εξωτερικό και θέτοντας τελικά υπό αμφισβήτηση την ίδια τη μελλοντική τους επιβίωση”.

Οι κατασκευαστές

Από τους επιμέρους κατασκευαστές της αγοράς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Canalys, η Huawei κατάφερε να αυξήσει τις αποστολές κατά 9% σε σχέση με τη συνολική πτώση της αγοράς, με πωλήσεις περισσότερων από 24 εκατ. smartphones διατηρώντας την πρώτη θέση της αγοράς. Οι αποστολές μειώθηκαν τόσο για την Oppo, όσο και για τη Vivo, κατά 16% και 7% αντίστοιχα, με τις δύο εταιρείες, ωστόσο, να καταλαμβάνουν τη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα. Οι πωλήσεις της Oppo διαμορφώθηκαν σε 19 εκατ. smartphones, ενώ της Vivo σε 17 εκατ.. Η Apple ξεπέρασε τη Xiaomi για να πάρει την τέταρτη θέση, ωθώντας την κινεζική επιχείρηση στην πέμπτη θέση της κατάταξης.

Σε ετήσια βάση, για το σύνολο του 2017, οι πωλήσεις της Huawei έφθασαν συνολικά τα 90 εκατ. συσκευές, με τους αναλυτές να εξηγούν ότι η προώθηση της Huawei σε τρίτες-τέσσερις νέες πόλεις έχει αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Παρά τη βουτιά που έκαναν οι πωλήσεις τους κατά το 4ο τρίμηνο του 2017, οι Oppo και Vivo πέτυχαν διψήφια ετήσια αύξηση το 2017. “Η αγορά έχει επιβραδυνθεί ταχύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν. Και οι δύο εταιρείες έχουν δημιουργήσει καταστήματα σε κορυφαίες πόλεις, για να ενισχύσουν το branding τους και να αυξήσουν την αξία τους, επένδυση που μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν είναι αποδοτική”, αναφέρει η Canalys.

Η πορεία το 2018

“Με την επανεστίαση της Lenovo και της ZTE στην κινεζική αγορά το 2018, ο ανταγωνισμός θα ενταθεί στους πωλητές εκτός των πέντε κορυφαίων, καθώς δεν υπάρχει αρκετός χώρος για τους μικρότερους παίκτες”,σημειώνουν οι αναλυτές της εταιρείας. Και προσθέτουν: “οι κορυφαίοι παίκτες θα πρέπει να κάνουν επιθετικά σχέδια, εάν θέλουν να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους. Μπορούμε να περιμένουμε μια σημαντική ανάκαμψη της αγοράς στην Κίνα το 2018”.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr