Σε θετική πορεία η ελληνική αγορά τεχνολογικών προϊόντων

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Με ένα καλό τέταρτο τρίμηνο, όπου καταγράφηκε άνοδος των πωλήσεων, η οποία, ωστόσο, δεν στάθηκε αρκετή ώστε να ισοφαρίσει τις συνολικές απώλειες σε επίπεδο έτους, έκλεισε το 2017 η ελληνική αγορά τεχνολογικών προϊόντων. Σμφωνα με τα στοιχεία της GfK TEMAX, το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους οι πωλήσεις στην ελληνική αγορά τεχνολογικών προϊόντων ενισχύθηκαν κατά 1,5% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ανερχόμενες σε 653 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο του έτους, πάντως, η αγορά τεχνολογικών προϊόντων στην Ελλάδα υποχώρησε έναντι του 2016, με τις πωλήσεις να μειώνονται κατά 1,9% σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ

Από τις επιμέρους κατηγορίες του κλάδου, στα Προϊόντα Πληροφορικής (IT) οι οθόνες συνέχισαν και το τέταρτο τρίμηνο του 2017 να έχουν οριακά ανοδική πορεία, κυρίως λόγω της αύξησης του gaming και του 4Κ. Τα Gaming & Leisure Devices συνέχισαν για άλλο ένα τρίμηνο την ραγδαία άνοδο με τις κάρτες δικτύου να αποτελούν τον κύριο άξονα της ανάπτυξης. Οι φορητοί υπολογιστές κατέγραψαν για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο αύξηση, επωφελούμενοι και από αύξηση των μέσων τιμών, ενώ και όλα τα περιφερειακά για υπολογιστές (ποντίκια, πληκτρολόγια, κάμερες) σημείωσαν επίσης άνοδο το τέταρτο τρίμηνο.

Τα Tablets, πάντως, συνέχισαν να καταγράφουν σημαντική πτώση επηρεάζοντας συνολικά την εικόνα των προϊόντων τεχνολογίας. Πτώση κατέγραψε για ακόμα ένα τρίμηνο η κατηγορία των Σταθερών Υπολογιστών.

Κονσόλες

Οι πωλήσεις κινήθηκαν ανοδικά στα Ηλεκτρονικά Καταναλωτικά Αγαθά (CE), με τις κονσόλες παιχνιδιών να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, βοηθούμενες από τις έντονες προσφορές. Οι συσκευές αποθήκευσης, όπως κάρτες μνήμης και USB επίσης συνέχισαν να καταγράφουν θετικό πρόσημο. Σημαντική ήταν και η άνοδος την Τηλεόρασης λόγω εποχικότητας (Black Friday και Χριστουγέννων), αλλά και στην κατηγορία των Audio Home Systems. Από τα Ηλεκτρονικά Καταναλωτικά Αγαθά (CE) οι συσκευές πλοήγησης αυτοκινήτου, τα DVD-players, και τα MP3/MP4 βρέθηκαν σε πτωτική τους πορεία, λόγω της αποκαλούμενης «σύγκλισης τεχνολογιών» Επίσης, τα Headphones σημείωσαν αρνητικό πρόσημο για το 4ο τρίμηνο του 2017.

Τηλεπικοινωνίες

Στις Τηλεπικοινωνίες (TC) τόσο τα Ακουστικά όσο και τα Core Wearables συνέχισαν να καταγράφουν σημαντική άνοδο και το τέταρτρο τρίμηνο της χρονιάς. Στο μεταξύ, ανοδικές ήταν και οι πωλήσεις στα κινητά τηλέφωνα, με τον κλάδο να επωφελείται από τις προσφορές με αποκορύφωμα την Black Friday.

Στον αντίποδα, οι πωλήσεις σταθερών τηλεφώνων συνέχισαν την πτωτική τους πορεία το 2017, ενώ στα Είδη Εξοπλισμού Γραφείου & Αναλωσίμων ελαφρώς πτωτική ήταν η εικόνα όλης της κατηγορίας κυρίως επηρεασμένη από το κομμάτι των Πολυμηχανημάτων και όχι τόσο των απλών Εκτυπωτών.

Συσκευές

Στις Μεγάλες Οικιακές Συσκευές πτώση σημειώθηκε στην κατηγορία των πλυντηρίων πιάτων, ενώ στις Μικρές Οικιακές Συσκευές οι συσκευές προετοιμασίας φαγητού συνέχισαν την πτωτική πορεία, όπως και η κατηγορία των μηχανών καφέ/ροφημάτων. Αντίθετα με άνοδο έκλεισε το τελευταίο τρίμηνο για την κατηγορία των πλυντηρίων ρούχων, των Ψυγείων, αλλά και στον τομέα του εντοιχισμού (εστίες, απορροφητήρες και εντοιχιζόμενοι φούρνοι).

Στο μεταξύ, ο κλάδος των φωτογραφικών προϊόντων σημείωσε οριακά αρνητική τάση, λόγω της πορείας των φωτογραφικών μηχανών.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr