Digital Leadership – A data driven decision making and innovation strategy

    Από: Startup Team

Σημαντική γνώση και μηνύματα προέκυψαν από τις εργασίες του 7ου ετήσιου συνεδρίου του Hellenic CIO Forum του Ελληνικού Ινστιτούτου Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΕΙΠ) της ΕΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, με θέμα «Digital Leadership – A data driven decision making and innovation strategy». Το κυρίως μήνυμα ήταν η ανάγκη μετασχηματισμού της επιχείρησης ώστε να επιτύχει ένα σημαντικό ψηφιακό αποτύπωμα, και την ένταξη αυτού σε ένα μεσοπρόθεσμο πλάνο μέσα από καινοτόμο στρατηγική που θα βασίζεται σε δεδομένα.

Mετά την εισαγωγική ομιλία του Ξενοφώντα Λιαπάκη, προέδρου της Ο.Ε. του Hellenic CIO Forum, ο πρώτος Keynote Speaker, Emmanuel Gaudin, Πρόεδρος του «The European CIO Association» και Global CIO της Legarde SA, μίλησε για τις προκλήσεις του νέου ψηφιακού κόσμου, και την προσπάθεια ένταξης των εταρειών στο παγκόσμιο ψηφιακό γίγνεσθαι, που πλέον οδηγεί την καινοτομία και τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Παράλληλα, έκανε αναφορά στις δράσεις του Euro CIO Association σε ευρωπαικό επίπεδο και την προσπάθεια του για την δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαικού πλαισίου λειτουργίας της πληροφορικής. Στη συνέχεια, στο πρώτο panel του συνεδρίου, συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις της τεχνολογίας, οι μελλοντικές τάσεις και προβλέψεις και ο τρόπος που κάθε εταιρεία τις ερμηνεύει, με συντονιστή τον Γιώργο Ναούμ – Partner, Technology Leader της PwC Greece και θέμα «Digital Transformation Strategy – Business Excellence». Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Γιάννης Βιτζηλαίος – Customers Systems Director Ομίλου ΟΤΕ, Κώστας Γκρίτσης – Services Sales, Cloud & Apps στη Microsoft, Νίκος Μελισσουργός – Global Sales της Hewlett Packard Enterprise, Κωνσταντίνος Μπαχάς, Presales Manager στη SAS Greece & Eastern Europe, Νίκος Μποτίνης – Regional Sales Manager στη Cisco Greece, Cyprus, Malta, Μάνια Σέργη – Manager of Software Sales στην IBM Greece and Cyprus και Σταύρος Φωτιάδης – Cloud Technology Customer Advisor της Oracle CEE.

 

Ο δεύτερος Keynote Speaker, Thomas Blood, Enterprise Strategist στην Amazon Web Services, τόνισε, με γλαφυρό τρόπο, ότι η υιοθέτηση των αναδυόμενων τεχνολογιών Cloud και η μετάβαση κάθε εταιρείας στον ψηφιακό κόσμο, είναι μονόδρομος στους περισσότερους κλάδους. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι οι επιλογές θα πρέπει να έχουν στρατηγικό χαρακτήρα για να έχουν διάρκεια και προστιθέμενη αξία. Στην πραγματικότητα, έχουμε φτάσει πλέον σε ένα σημείο καμπής για τα επόμενα τρία χρόνια, όπου θα δούμε μια στροφή του ψηφιακού μετασχηματισμού προς μια μακροοικονομική κλίμακα, καθώς πολλές παγκόσμιες επιχειρήσεις επιτυγχάνουν περισσότερο από το ήμισυ του τζίρου τους από ψηφιακές υπηρεσίες (προσφορές, λειτουργίες και δίκτυα προμηθειών, διανομής, και πελατών). Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ηγετική του διάσταση, σηματοδοτεί, ολοένα και περισσότερο, την αλλαγή του ρόλου και του προφίλ του ίδιου του Διευθύνοντος Συμβούλου, απαιτώντας ένα περισσότερο τεχνολογικό προφίλ.

 

Οι κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν, επίσης, τον ψηφιακό μετασχηματισμό με τη δημιουργία νέων μονάδων που επικεντρώνονται σε αυτή τη στρατηγική και τα εργαστήρια καινοτομίας, ώστε να δημιουργήσουν νέες εμπειρίες για τους πελάτες, αντιμετωπίζοντας τα δεδομένα ως στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο που δημιουργεί νέες πηγές εσόδων (χρησιμοποιούν την πληροφορία ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα), ή αναζητώντας γνωστικές λύσεις τεχνητής νοημοσύνης (AI/cognitive solutions) για τη δημιουργία νέας αξίας και υιοθετώντας το cloud.

Το συνέδριο έκλεισε με panel στο οποίο συμμετείχαν οι keynote speakers το συντονισμό του οποίου έκανε ο Λάμπρος Τσόλκας, Αντιπρόεδρος της Accenture Ελλάδος, συζητώντας τόσο τις παρουσιάσεις που προηγήθηκαν, όσο και το πώς μια εταιρεία πρέπει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της ψηφιακής μετάβασης και ηγεσίας με άξονες την στρατηγική και την καινοτομία.

Χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι εταιρείες: Algosystems, Accenture, Cosmote, Cisco, Hewlett Packard Enterprises, IBM, Oracle, PWC. Υποστηρικτές: Infinitum, Netbull, Metaxa, Pylones, SoftOne και Xerox.