Startups – 3 λόγοι αποτυχίας

    Από: Startup Team

Καθημερινά όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι προσπαθούν να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση με αφορμή μια φρέσκια ιδέα. Κι όμως, δεν είναι όλες αυτές οι προσπάθειες επιτυχημένες. Για την ακρίβεια, έρευνες δείχνουν πως ένα 90% των startups αποτυγχάνουν, και οι περισσότερες μάλιστα σε πολύ αρχικό στάδιο!

Πάμε να δούμε κάποιες από τις βασικές αιτίες αποτυχίας και πώς η ένταξη σε ένα Πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης (Accelerator) όπως το egg – enter•grow•gο μπορεί να βοηθήσει μια νέα επιχείρηση να βρει τελικά τον δρόμο της.

Έλλειψη ανάγκης στην αγορά

Σύμφωνα με το CB Insights, βασικότερος λόγος αποτυχίας μίας startup είναι η μη ύπαρξη ανάγκης στην αγορά για το προϊόν ή την υπηρεσία που θέλει να προσφέρει.
Οι startups που πραγματικά πετυχαίνουν είναι αυτές που κατάφεραν να εντοπίσουν εγκαίρως ένα κενό στην αγορά και να δώσουν τη λύση μέσα ένα καλό και ποιοτικό προϊόν/υπηρεσία.

Χρηματοδότηση

Startups – 3 λόγοι αποτυχίας

Η εύρεση κεφαλαίων και πόρων είναι φυσικά βασική προϋπόθεση για να συνεχίσει να υπάρχει και να εξελιχθεί μια επιχειρηματική προσπάθεια. Προσοχή, όμως, γιατί αυτό μόνο δεν αρκεί. Κι αυτό γιατί, αρκετές ομάδες, ενώ λαμβάνουν μεγάλα ποσά χρηματοδότησης, δεν καταφέρνουν να τα διαχειριστούν σωστά, με αποτέλεσμα να τα μένουν σύντομα χωρίς πόρους.

Η λάθος ομάδα

Μια λάθος ομάδα είναι σίγουρα ένας λόγος αποτυχίας, που δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει.  Γι’αυτό και η επιλογή θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά. Τα μέλη της θα πρέπει να ταιριάζουν στο όραμα, να έχουν τη σωστή εξειδίκευση, αλλά και την καθοδήγηση και το κίνητρο για να εργαστούν συντονισμένα και κοπιαστικά. Η ομάδα θα πρέπει να καταφέρει να μείνει συγκεντρωμένη στο όραμα που έχει θέσει και στο σκοπό για την επιτυχία του προϊόντος/υπηρεσίας τους.

Δεν είναι τυχαίο, πως στο πλαίσιο ενός Accelerator όπως το egg, όπου γίνεται σαφώς καλύτερη επιλογή και διαχείριση των ομάδων, το ποσοστό επιτυχίας είναι σαφώς μεγαλύτερο!

Ο δρόμος προς την επιτυχία

Η ένταξη σε ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα γεμάτο εφόδια και εργαλεία, όπως το egg – enter•grow•gο της Eurobank και του Corallia, βοηθά ομάδες με καινοτόμες ιδέες να βρουν το δρόμο τους προς την επιτυχία και να αποφύγουν τις παραπάνω… κακοτοπιές!

Αναλυτικότερα, στους 12 μήνες του Προγράμματος, το egg βοηθά τις ομάδες να εξελιχθούν παρέχοντας:
α) σωστή καθοδήγηση από εξειδικευμένους μέντορες, αλλά και εκπαίδευση για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα της επιχείρησής τους και ευκαιρίες δικτύωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό

β) μια ολοκληρωμένη δέσμη χρηματοδοτικών επιλογών και οικονομικούς συμβούλους που βοηθούν στη σωστή αξιοποίησή τους

γ) εκπαίδευση στην ομάδα, αλλά και εύρεση νέων συνεργατών μέσα από προγράμματα όπως το egg speed matching

δ) δυνατότητα συμμετοχής και δημιουργία επαφών με διακεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες στο εξωτερικό, με στόχο τη στήριξη της εξωστρέφειας των νεοφυών επιχειρήσεων.

Αν έχετε μια καλή ιδέα που θέλετε να βρει τον δρόμο της προς την επιτυχία, μην διστάζετε. Προσπαθήστε το. Αρκεί να βρείτε τον κατάλληλο σύμμαχο σε αυτό το ταξίδι.

Οι αιτήσεις για τον 6ο κύκλο του egg έχουν ξεκινήσει. Πάρτε μια ιδέα και δηλώστε συμμετοχή εγκαίρως!