Μια εκτίμηση των ευκαιριών, των προκλήσεων και της υποστήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων σε μια αποκλειστική συνέντευξη του startup.gr με τον Οικονομικό Σύμβουλο της Πρεσβείας των ΗΠΑ Brian Hoyt

    Από: Startup Team

Brian πες μας λίγα λόγια για εσένα.

Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία να μιλήσω μαζί σας για το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων της Ελλάδας, έναν από τους πιο συναρπαστικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας σήμερα! Είμαι από την Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνια, λίγο έξω από τη Σίλικον Βάλεϋ, και αισθάνομαι πολύ άνετα στην επαφή με τους επιχειρηματίες στο χώρο της τεχνολογίας στην Ελλάδα, τους επιχειρηματίες που ασχολούνται με την χρηματοδότηση, και τους αισιόδοξους νέους. Είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία της δουλειάς μου. Ζω στην Ελλάδα από το 2016. Προηγουμένως εργάσθηκα στο Πεκίνο, στην Κίνα, και το Πορτ-ο-Πρενς της Αϊτής. Πριν από την είσοδό μου στο διπλωματικό σώμα εργάστηκα δέκα χρόνια ως επαγγελματίας σεφ στην Καλιφόρνια και την Ιταλία. Περιττό να πω ότι ότι στην Ελλάδα αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου!

Πώς στηρίζει η Πρεσβεία των ΗΠΑ την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα;

Η Πρεσβεία έχει πολλά διαφορετικά προγράμματα και στρατηγικές για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, η Υπηρεσία Δημόσιων Υποθέσεων διεξάγει προγράμματα ανταλλαγών που στέλνουν δυναμικούς Έλληνες επιχειρηματίες στις Ηνωμένες Πολιτείες για  συναντήσεις με ηγέτες από τον χώρο των επιχειρήσεων, ΜΚΟ και της κυβέρνησης, επίσης καλούν ειδικούς από τις ΗΠΑ για να απευθυνθούν στους νέους Έλληνες για τη σταδιοδρομία τους. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε τέσσερις εμπειρογνώμονες από τις ΗΠΑ στην Αθήνα. Δύο συμμετείχαν στο πρόγραμμα “Squeeze” του Orange Grove όπου συμμετείχαν στην κριτική επιτροπή και πραγματοποίησαν σεμινάρια και εργαστήρια ειδικά για τις γυναίκες, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας. Είναι κορυφαίοι στο χώρο και αντιλαμβάνομαι ότι θα μιλήσετε με μία από αυτές εκ μέρους του startup.gr. Έχουμε επίσης δύο εμπειρογνώμονες από τις ΗΠΑ που παρέχουν υποστήριξη συμβουλές και παρατηρήσεις στο συνέδριο Panorama of Entrepreneurship από τις 9-11 Μαρτίου, το μεγαλύτερο γεγονός στην Ελλάδα για την επιχειρηματικότητα και τον επαγγελματικό προσανατολισμό της νεολαίας. Και στις 9 Μαρτίου, μαζί με την Ελληνική Πρωτοβουλία (Hellenic Initiative), στέλνουμε εκπροσώπους εννέα ελληνικών επιχειρήσεων στο Τέξας για να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ South by Southwest (SXSW) όπου θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στην διεθνή σκηνή και σε μία από τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές και επιχειρηματικές εκδηλώσεις στον κόσμο. Επομένως, είναι σίγουρα μια κορυφαία προτεραιότητα για εμάς.

Επίσης, περνώ πολύ χρόνο μιλώντας με επιχειρηματίες σχετικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για όσους επιχειρούν στο χώρο των Startup στην Ελλάδα, τον οποίο χρησιμοποιώ για να κατανοήσω καλύτερα τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και του επιχειρηματικού οικοσυστήματος και πώς μπορεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ να προσφέρει αποτελεσματική στήριξη. Και, βεβαίως, ο Πρέσβης Pyatt μιλάει τακτικά στα ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης για το οικοσύστημα Startup, το οποίο πιστεύει ότι είναι μια από τις τεράστιες επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας.

Τι μπορούν να περιμένουν οι Startups από εσάς στο μέλλον, πώς θα μπορούσατε να βοηθήσετε;

Αυτή είναι μια ερώτηση που πρέπει να θέσω εγώ σε εσάς! Ένας από τους λόγους που περνώ τόσο πολύ χρόνο σε συναντήσεις με ελληνικές επιχειρήσεις είναι για να κατανοήσω καλύτερα τι χρειάζεστε και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε, γιατί στην Πρεσβεία προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τα προγράμματα για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα γύρω από τις πραγματικές ανάγκες της κοινότητας. Κάτι με το οποίο είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι φέτος είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου οι ΗΠΑ θα είναι τιμώμενη χώρα, με έμφαση στην ανάδειξη της αμερικανικής καινοτομίας και τεχνολογίας και έτσι μεγάλο μέρος της υποστήριξης που προσφέρουμε στις ελληνικές επιχειρήσεις παρέχεται υπό την ομπρέλα της ΔΕΘ, τονίζοντας ιδιαίτερα και την υποστήριξή μας προς τη Βόρεια Ελλάδα. Για παράδειγμα, την προηγούμενη εβδομάδα ανέφερα τη χορηγία μας στο Orange Grove Squeeze. Οι δύο εμπειρογνώμονες από τις ΗΠΑ που επισκέπτονται την Ελλάδα για αυτό θα πάνε επίσης στη Θεσσαλονίκη για παρόμοια εργαστήρια και προγράμματα που εστιάζουν στην καθοδήγηση και τις ανταλλαγές με Έλληνες επιχειρηματίες και νεοφυείς επιχειρήσεις. Σίγουρα θα ήθελα να ενθαρρύνω τους ηγέτες από το οικοσύστημα των Ελληνικών νεοσύστατων επιχειρήσεων να παρακολουθήσουν την έκθεση καθώς πολλές σημαντικές εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν παρουσιάσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Πως αξιολογείτε την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα;

 

Η ελληνική στάση απέναντι στην επιχειρηματικότητα φαίνεται να αλλάζει ταχύτατα προς θετική κατεύθυνση. Μια ολόκληρη γενιά νέων Ελλήνων έχει ενηλικιωθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης και καταλαβαίνει ότι το παλιό μοντέλο της οικονομίας της Ελλάδας, όπου πολλοί απόφοιτοι πανεπιστημίων φιλοδοξούν να εργαστούν στον δημόσιο τομέα, δεν είναι πλέον βιώσιμο. Σήμερα, πολλοί νέοι αντιμετωπίζουν μια δύσκολη επιλογή όταν αποφοιτούν από το πανεπιστήμιο: να δεχθούν μια χαμηλόμισθη δουλειά σε μια βιομηχανία που δεν τους ενδιαφέρει ή να πάνε στο εξωτερικό. Ευτυχώς, πολλοί από αυτούς τους αποφοίτους αρχίζουν να βλέπουν ότι η δημιουργία της δικής τους επιχείρησης είναι ένας τρόπος να ξεφύγουν από αυτή την παγίδα. Αυτό που θα ήθελα να δω περισσότερο είναι μεγαλύτερη αποδοχή της αποτυχίας, διότι δεν πετυχαίνει κάθε επιχειρηματική ιδέα. Στη Silicon Valley το να έχει αποτύχει κάποιος θεωρείται σημάδι περηφάνιας και εμπειρίας. Στην Ελλάδα, εξακολουθεί να υπάρχει ένα στίγμα σε σχέση με την αποτυχία, το οποίο αποθαρρύνει την ανάληψη ρίσκου. Οι Έλληνες αρέσκονται να λένε ότι έχουν αλμυρό νερό στο αίμα τους. Ε, λοιπόν, οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες έχουν μια αγάπη για τον κίνδυνο στο αίμα τους, κάτι που ελπίζω να δούμε σε μεγαλύτερο βαθμό στην ελληνική κοινωνία.

Πιστεύετε ότι οι ελληνικές νεοσύστατες επιχειρήσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιχειρήσεις του εξωτερικού; Έχουμε ότι χρειάζεται;

Φυσικά! Μία από τις αγαπημένες μου αγγλικές εκφράσεις είναι “the proof is in the pudding,” που σημαίνει ότι αν οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ότι χρειάζεται θα είναι σε θέση να ανταγωνισθούν διεθνώς. Και ακριβώς αυτό βλέπουμε! Έχουν υπάρξει κάποιες συναρπαστικές “έξοδοι” τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών επιχειρήσεων που αγοράζονται από κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου. Μια άλλη μεγάλη αγγλική έκφραση είναι “put your money where your mouth is” Σημαίνει, αν η αγορά πιστεύει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αυτό που χρειάζεται, θα επενδύσουν τα χρήματά τους στη χώρα. Και πάλι, αυτό ακριβώς συμβαίνει με το πρόγραμμα Equifund ύψους 260 εκατομμυρίων ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, όπου η Ευρώπη εκφράζει εμπιστοσύνη στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις που σας εντυπωσίασαν με την πορεία τους;

Πάρα πολλές! Κάτι που με εντυπωσίασε πραγματικά είναι ότι δεν έχουν όλες αυτές οι νεοφυείς επιχειρήσεις την έδρα τους στην Αθήνα. Υπάρχουν δυναμικές τέτοιες επιχειρήσεις στην Πάτρα, την Κρήτη και τη Βόρεια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που διοικούνται από γυναίκες. Ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα για την Ελλάδα είναι το φαγητό και υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που κάνουν πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά στον αγροτικό τομέα, έναν τομέα που έχει τεράστιες δυνατότητες. Σε προσωπικό επίπεδο, πολλοί από τους Έλληνες φίλους που έκανα κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο διοικούν τις δικές τους νεοφυείς επιχειρήσεις. Υπάρχει κάτι πολύ ελκυστικό για τους ανθρώπους στην κοινότητά σας!

Θα βρείτε πληροφορίες για τα προγράμματά μας καθώς και για την υποστήριξή μας για την επιχειρηματικότητα και τα startups τακτικά στο Facebook @USEMBASSYATHENS. www.facebook.com/USEmbassyAthens/