Στα $19,1 δις οι δαπάνες για γνωστική νοημοσύνη και ΑΙ το 2018

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Ανοδικά θα κινηθούν και το 2018, οι παγκόσμιες δαπάνες για συστήματα γνωστικής (Cognitive) και τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence -AI). Η πορεία των σχετικών επενδύσεων θα παραμείνει αυξητική φέτος, με αποτέλεσμα οι σχετικές δαπάνες να διαμορφωθούν σε $19,1 δις, αυξημένες κατά 54,2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Σύμφωνα με το Worldwide Semiannual Cognitive Artificial Intelligence Systems Spending Guide της IDC, καθώς οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να επενδύουν σε έργα, που χρησιμοποιούν λύσεις γνωστικής νοημοσύνης και ΑΙ, οι σχετικές δαπάνες θα ανέλθουν σε $52,2 δις το 2021. Η εκτίμηση αυτή ισοδυναμεί με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 46,2% για την περίοδο έως το 2021. “Σχεδόν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας αξιολογούν την AI και τη γνωστική νοημοσύνη ως σημαντική για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και την αποτελεσματικότητά τους. Εκτιμούμε ότι, έως το 2019, το 40% των πρωτοβουλιών ψηφιακού μετασχηματισμού θα χρησιμοποιεί υπηρεσίες AI, ενώ το 75% των επιχειρησιακών εφαρμογών θα κάνει χρήση AI το 2021”, αναφέρουν οι αναλυτές της IDC.

Επενδύσεις ανά κλάδο

Η IDC εκτιμά ότι, το 2018, το λιανικό εμπόριο θα ξεπεράσει τον τραπεζικό τομέα, για να γίνει ο ηγέτης της βιομηχανίας από πλευράς γνωστικών δαπανών και δαπανών AI. Οι εταιρείες λιανικής πώλησης αναμένεται να επενδύσουν φέτος περί τα $3,4 δις στην αγορά του ΑΙ, συμπεριλαμβανομένων των αυτοματοποιημένων μέσων εξυπηρέτησης πελατών. Την ίδια στιγμή, ο τραπεζικός κλάδος εκτιμάται ότι θα επενδύσει ελαφρώς λιγότερα κεφάλαια σε λύσεις ΑΙ και συγκεκριμένα περί τα $3,3 δις. Η μεταποίηση θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη βιομηχανία σε δαπάνες ΑΙ με $2 δις, ενώ η τέταρτη μεγαλύτερη βιομηχανία για τον τομέα θα είναι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης.

Ανά περιοχή

Σε γεωγραφική βάση, οι ΗΠΑ αναμένεται να εισφέρουν περισσότερα από τα τρία τέταρτα όλων των δαπανών για συστήματα γνωστικής νοημοσύνης και ΑΙ το 2018, με το λιανεμπόριο και την τραπεζική βιομηχανία να ηγούνται αυτών των δαπανών. Εξάλλου, η Δυτική Ευρώπη θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής στην παγκόσμια αγορά Cognitive και Artificial Intelligence για το 2018. Στο μεταξύ, η μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών για λύσεις γνωστικής και τεχνητής νοημοσύνης για την περίοδο έως το 2021 (73,5%) θα παρατηρηθεί στην περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού (εξαιρουμένης της Ιαπωνίας και της Κίνας).

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση της IDC, λίγο περισσότερο από το ήμισυ όλων των δαπανών σε γνωστική πληροφορική και AI θα αφορά στο λογισμικό. Οι βιομηχανίες θα επενδύσουν, επίσης, σε υπηρεσίες πληροφορικής, για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και εφαρμογή των γνωστικών συστημάτων τους και των επιχειρησιακών υπηρεσιών τους. Η μικρότερη κατηγορία δαπανών τεχνολογίας θα είναι το hardware, που απαιτείται για την υποστήριξη των συστημάτων.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr