Το Facebook αλλάζει την πολιτική απορρήτου μετά την υπόθεση Cambridge Analytica

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Μια σειρά αλλαγών, από τα εργαλεία διαχείρισης του απορρήτου μέχρι τη δυνατότητα διαγραφής του ιστορικού των αναρτήσεων, δρομολογεί το Facebook, μετά από το σκάνδαλο με την κατάχρηση προσωπικών δεδομένων των χρηστών από την Cambridge Analytica. Η δημοφιλής ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, που έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα όσον αφορά τη θωράκιση των προσωπικών δεδομένων, ανακοίνωσε χθες ότι τις επόμενες εβδομάδες θα λάβει πρόσθετα μέτρα, ώστε οι χρήστες να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο της ιδιωτικότητας τους. Όπως αναφέρει το Facebook σε ανακοίνωση, που υπογράφουν οι Erin Egan, Αντιπρόεδρος και υπεύθυνη για Θέματα Απορρήτου και Ashlie Beringer, Αντιπρόεδρος και αναπληρώτρια Γενική Σύμβουλος, οι περισσότερες απ’ αυτές τις ενημερώσεις σχεδιάζονται εδώ και καιρό, αλλά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητά τους.

“Έχουμε συνεργαστεί με ρυθμιστικές αρχές, νομοθέτες και εμπειρογνώμονες ασφάλειας για τη δημιουργία αυτών των εργαλείων και ενημερώσεων”, διαβεβαιώνει η ιστοσελίδα, που έχει κληθεί τόσο από τις αμερικανικές, όσο και από τις ευρωπαϊκές Αρχές, να παράσχει εξηγήσεις για τα πρόσφατα γεγονότα και τις μελλοντικές κινήσεις της.

Οι αλλαγές σχετίζονται με τις ρυθμίσεις και τα εργαλεία προσωπικών δεδομένων. Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι έχει σχεδιάσει από την αρχή ολόκληρο το μενού ρυθμίσεων στις κινητές συσκευές προκειμένου να είναι πιο εύκολη η αναζήτηση. Αντί οι ρυθμίσεις να βρίσκονται διασκορπισμένες σε σχεδόν 20 διαφορετικές οθόνες, η πρόσβαση θα είναι, πλέον, δυνατή από ένα μόνο σημείο. Επίσης, η ιστοσελίδα έχει προχωρήσει στην εκκαθάριση παρωχημένων ρυθμίσεων, προκειμένου να είναι σαφές ποια δεδομένα μπορεί να διαμοιράζονται με τις εφαρμογές και ποια όχι.

Συντομεύσεις ασφάλειας

Το Facebook αλλάζει την πολιτική απορρήτου μετά την υπόθεση Cambridge Analytica

Αλλαγές έρχονται και στο μενού συντομεύσεων ασφάλειας. Οι νέες Συντομεύσεις Ασφάλειας [Privacy Shortcuts] είναι ένα μενού, όπου οι χρήστες θα μπορούν να ελέγχουν τα δεδομένα τους με λίγα μόνο “κλικ” και με πιο σαφή επεξήγηση του τρόπου που λειτουργούν οι έλεγχοι. Από αυτό το σημείο οι χρήστες θα μπορούν:

– Να αυξήσουν την ασφάλεια του λογαριασμού τους: “Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα επίπεδα ασφάλειας στον λογαριασμό σας, όπως η δυνατότητα ταυτοποίησης δύο παραγόντων [two-factor authentication]. Εάν ενεργοποιήσετε τη συγκεκριμένη ρύθμιση και προσπαθήσει κάποιος να συνδεθεί στον λογαριασμό σας από μια συσκευή που δεν αναγνωρίζουμε, θα σας ζητήσουμε να επιβεβαιώσετε ότι προχωρήσατε σε αυτή την ενέργεια εσείς οι ίδιοι”.

– Να ελέγχουν τα προσωπικά δεδομένα τους: “Μπορείτε να αναθεωρείτε το περιεχόμενο που έχετε δημοσιεύσει και να το διαγράφετε, εφόσον θέλετε. Συμπεριλαμβάνονται δημοσιεύσεις που κοινοποιήσατε οι ίδιοι ή στις οποίες αντιδράσατε, αιτήματα φιλίας που στείλατε και αναζητήσεις που πραγματοποιήσατε στο Facebook”.

– Να ελέγχουν τις διαφημίσεις που βλέπουν: “Μπορείτε να διαχειρίζεστε τις πληροφορίες που χρησιμοποιούμε για να προβάλλουμε διαφημίσεις. Η ενότητα των διαφημιστικών προτιμήσεων εξηγεί πώς λειτουργούν οι διαφημίσεις, καθώς και τις επιλογές που έχετε στη διάθεση σας”.

Ποιος βλέπει το προφίλ

Αλλαγές δρομολογεί η ιστοσελίδα και αναφορικά με το ποιος μπορεί να βλέπει τις δημοσιεύσεις και τις πληροφορίες του προφίλ των χρηστών: “Ό,τι μοιράζεστε στο Facebook ανήκει σε εσάς και μπορείτε να διαχειρίζεστε ζητήματα, όπως το ποιος μπορεί να βλέπει τις δημοσιεύσεις σας καθώς και τις πληροφορίες που επιλέγετε να συμπεριλάβετε στο προφίλ σας”.

Αναφορικά με τη διαγραφή δεδομένων, το Facebook εξηγεί: “Ορισμένοι χρήστες επιθυμούν να διαγράφουν δημοσιεύσεις που μοιράστηκαν στο παρελθόν, ενώ άλλοι είναι απλώς περίεργοι σχετικά με τις πληροφορίες που διαθέτει το Facebook. Γι’ αυτό, λοιπόν, παρουσιάζουμε το εργαλείο Πρόσβαση στις πληροφορίες σας [Access YourInformation] – έναν ασφαλή τρόπο για να έχουν πρόσβαση οι χρήστες και να διαχειρίζονται τις πληροφορίες τους, όπως δημοσιεύσεις, αντιδράσεις και σχόλια, καθώς και αναζητήσεις που έχουν πραγματοποιήσει. Μπορείτε να κατευθυνθείτε σε αυτό το σημείο και να διαγράψετε οτιδήποτε θέλετε από το χρονολόγιο ή το προφίλ σας, που δεν επιθυμείτε πλέον να υπάρχει στο Facebook”.

Μεταφόρτωση δεδομένων

Παράλληλα, το Facebook τις επόμενες εβδομάδες θα παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να κατεβάσουν ένα ασφαλές αντίγραφο του λογαριασμού τους και να το μεταφέρουν ακόμη και σε μια άλλη υπηρεσία. Το αντίγραφο περιλαμβάνει φωτογραφίες, επαφές, δημοσιεύσεις στο χρονολόγιο και άλλα.

Επιπλέον, τις επόμενες εβδομάδες η ιστοσελίδα θα προτείνει ενημερώσεις στους όρους χρήσης της υπηρεσίας, οι οποίες περιλαμβάνουν τις δεσμεύσεις της απέναντι στους χρήστες. “Παράλληλα, θα ενημερώσουμε την πολιτική μας όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα, ώστε να εξηγείται με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τι είδους δεδομένα συλλέγουμε και πώς τα χρησιμοποιούμε. Οι συγκεκριμένες ενημερώσεις αφορούν τη διαφάνεια και όχι την απόκτηση νέων δικαιωμάτων για τη συλλογή, χρήση ή κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων”, αναφέρει η ιστοσελίδα.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr