Ενάντια στη φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό τάσσονται οι φοιτητές στα Χανιά!

    Από: Startup Team
πηγή: epixeiro.gr

Πρωτοβουλία για να μπει φρένο στο “brain drain” από το σύλλογο “Best Chania Πολυτεχνείου Κρήτης”

Τον επιχειρηματικό με τον επιστημονικό και φοιτητικό κόσμο φιλοδοξεί να φέρει κοντά η Διημερίδα Καριέρας που διοργανώνει και φέτος ο φοιτητικός οργανισμός «Best Chania» του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Στο επίκεντρο της φετινής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Μαΐου στο ξενοδοχείο «Akali» πρόκειται να βρεθεί το φαινόμενο του brain drain («διαρροή εγκεφάλων») το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μεγάλη έκταση καθώς ολοένα και περισσότεροι νέοι Έλληνες επιστήμονες αναζητούν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.

Ο βασικός διοργανωτής της διημερίδας και φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνης Καρύδης, τόνισε ότι στόχος της φετινής διοργάνωσης είναι να συμβάλει στον περιορισμό του φαινομένου του brain drain, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες που ανοίγονται στην Ελλάδα μέσα από τη συνεργασία και τη συνέργεια των επιχειρήσεων με το νέο επιστημονικό προσωπικό στο πλαίσιο της παραγωγής καινοτόμων προϊόντων.

«Θέλουμε να συμβάλλουμε στην προσπάθεια αντιστροφής του φαινομένου του brain drain», σημείωσε και πρόσθεσε ότι αιτία που οι διοργανωτές αποφάσισαν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο θέμα είναι η μεγάλη έκταση που έχει πάρει η φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό: «Πάρα πολλοί από εμάς, φοιτητές μηχανικοί αλλά και ευρύτερα το επιστημονικά καταρτισμένο δυναμικό της Ελλάδας, κοιτάει να φύγει στο εξωτερικό καθώς έχει πάρει απόφαση ότι δεν βρίσκεται ευκαιρίες πλέον στη χώρα μας».

Συνεχίζοντας ο Αντώνης ξεκαθάρισε ότι η φυγή των Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό δεν είναι κάτι εξ’ ορισμού αρνητικό, αφού δίνει τη δυνατότητα στους νέους να αποκομίσουν πολύτιμες εργασιακές εμπειρίες. <<Είναι ευκαιρία η Ελλάδα να αναδείξει αυτό που από την αρχαιότητα κατείχε, τον εξωστρεφή της χαρακτήρα μέσα από ανθρώπους που μετανάστευαν και μετέφεραν τον πολιτισμό μας και καθιέρωσαν την οικουμενικότητά του>>.

Ωστόσο -συμπλήρωσε-  η παραμονή του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό αφαιρεί από τη χώρα σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης και προόδου. «Το βέλτιστο θα ήταν όσοι φεύγουν να επιστρέφουν στην Ελλάδα με σημαντικές εμπειρίες και να επενδύουν τις γνώσεις τους εδώ», σχολίασε.

ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ

Σε ό,τι αφορά τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιστραφεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ο Αντώνης μας διευκρίνισε ότι αυτό μπορεί να γίνει αν έρθουν κοντά τα Πανεπιστήμια και οι φοιτητές με τις εταιρείες: «Μέσα από αυτό προσδοκούμε να δημιουργήσουμε νέες επαγγελματικές ευκαιρίες και προοπτικές εξέλιξης ώστε οι νέοι επιστήμονες και οι φοιτητές να αξιοποιήσουν δυνατότητες που υπάρχουν στον τόπο τους».

Μέρος αυτής της διαδικασίας είναι και η καλύτερη ενημέρωση των νέων για τις ευκαιρίες απασχόλησης που υπάρχουν μέσα από τη δραστηριοποίηση των εταιρειών σε πεδία καινοτομίας και έρευνας αλλά και τι ικανότητες ψάχνουν πλέον για να αναβαθμίσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους.

«Για τον σκοπό αυτό στο πλαίσιο της διημερίδας θα πραγματοποιηθούν ειδικά workshops που θα “τρέξουν” την πρώτη ημέρα, στα οποία κεντρικοί ομιλητές – εισηγητές θα είναι, μεταξύ άλλων, ο πτυχιούχος Μηχανολόγος Μηχανικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού κ. Βασίλης Βέλκος μαζί με τον Bussines Development Director του Regeneration, Κωνσταντίνο Κίντζιο όπου θα παραδώσουν workshop για τα βήματα από τη συγγραφή ενός βιογραφικού μέχρι τη συνέντευξη αλλά και θα αναπτυχθεί αρκετά το Hire Character – Train Skill paradigm. Η Αφροδίτη Κράβαρη από το epixeiro.gr θα μιλήσει για personal branding, το οποίο είναι αυτό που μπορεί να απογειώσει κάθε νέο πτυχιούχο που βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας, ενώ θα υπάρχουν εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων», εξήγησε ο Αντώνης και πρόσθεσε ότι το «παρών» θα δώσει ακόμα ο  Χρήστος Γαστεράτος από τη Marathon VC με το workshop: how to start a start up κ.ά.

«Μέσα από τους κατάλληλους ομιλητές προσπαθούμε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος ώστε και οι φοιτητές που θα παρακολουθήσουν τα workshops να αποκτήσουν εφόδια για ένα επιτυχημένο ξεκίνημα στη καριέρα τους», συμπλήρωσε, ενώ υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε εταιρεία θέλει μπορεί να παρουσιάσει τη δραστηριότητά της στο πλαίσιο της εκδήλωσης. Μάλιστα στην εκδήλωση έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή μεγάλες εταιρείες όπως η Accenture, ο ΟΤΕ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Altus LSA αλλά  και η Soft Com International με τη ΔΕΔΙΣΑ.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην επίσημη σελίδα της διημερίδας Facebook & στην επίσημη ιστοσελίδα.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
epixeiro.gr