Ενθουσιασμένοι και με στόχο την Ευρωπαϊκή πρωτιά οι μαθητές «επιχειρηματίες» από την Καλαμάτα που βραβεύτηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Από: Startup Team

Τα «στελέχη» της μαθητικής «Ηelm.e.t.» από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά που κέρδισαν το  Πρώτο Πανελλαδικό Βραβείο

του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece

θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην Ευρώπη με το «έξυπνο κράνος»

 

Στην κατάμεστη αίθουσα «Ιφιγένεια» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και σε κλίμα μεγάλου ενθουσιασμού, η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος βράβευσε την «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2018» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, την Παρασκευή 1η Ιουνίου 2018.

Οι μεγάλοι νικητές, οι μαθητές της Β΄Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά στην Καλαμάτα, «διευθυντικά στελέχη» της μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης «Ηelm.e.t.», είναι πανευτυχείς και ετοιμάζονται ήδη πυρετωδώς – παρά τις σχολικές εξετάσεις- για να εκπροσωπήσουν δυναμικά την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Μαθητικό Διαγωνισμό «Company of The Year» του Junior Achievement Europe που θα πραγματοποιηθεί στις 16-18 Ιουλίου 2018 στο Βελιγράδι. Τα παιδιά θα διαγωνισθούν μαζί με άλλες 35 μαθητικές ομάδες από όλη την Ευρώπη.

Η «Ηelm.e.t.» θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους κριτές το Νoctua Κit, ένα σύστημα που συνδέει το κράνος με τη μοτοσυκλέτα με αποτέλεσμα η μηχανή να μην παίρνει μπροστά εάν ο οδηγός δεν έχει φορέσει το κράνος του. Είναι ένα προϊόν με παγκόσμια προοπτική που δημιουργήθηκε από την αγωνία των μαθητών να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους στα τροχαία οδηγούς, τους μοτοσυκλετιστές. Να τους «αναγκάσουν» να μην ξεχνιούνται και να φορούν πάντα το κράνος τους. Η μηχανή ακινητοποιείται εάν δε το φορέσουν.

Η ομάδα «πετάει» από την χαρά της για το 1ο βραβείο στον 12ο Πανελλαδικό Τελικό του ΣΕΝ/JA Greece, ενώ νιώθει και μεγάλη τιμή για την βράβευσή της από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Μόλις στα 16 μας χρόνια αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας στην επιχειρηματικότητα μέσα από το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» και λίγους μήνες αργότερα είμαστε βραβευμένοι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Η χαρά μας είναι απερίγραπτη, είναι ότι καλύτερο έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα», δήλωσε ο μαθητής της Β’ Λυκείου, Διευθύνων Σύμβουλος της «Helm.e.t.» Γιάννης Μπουγάς. «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΣΕΝ/JA Greece που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βραβεύει τη νικήτρια ομάδα, ελπίζουμε να είναι και η τυχερή», κατέληξε ο Γιάννης χαμογελώντας με αισιοδοξία για τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό. Πριν τη βράβευση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε μία πολύ σημαντική ομιλία τονίζοντας ότι τα παιδιά μέσα από το διαγωνισμό ζουν μια τριπλής διάστασης εμπειρία αναπτύσσοντας πρώτον την προσωπικότητά τους, δεύτερον τον υγιή ανταγωνισμό και τρίτον το  επιχειρείν. Αναφέρθηκε και στην αριστεία επισημαίνοντας «ότι ο υγιής ανταγωνισμός οδηγεί στην αριστεία όταν δίνουμε σε όλους τους νέους ανθρώπους τη δυνατότητα να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Αυτή είναι η πραγματική αρχή της ισότητας», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης απένειμε το δεύτερο βραβείο στην μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» XΒand από το Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη για την επίσης σπουδαία ιδέα τους να δημιουργήσουν ένα περικάρπιο για σκιέρ που ειδοποιεί με πολλούς τρόπους το χιονοδρομικό κέντρο σε περίπτωση που κινδυνεύσουν. Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη το ΣΕΝ/JA Greece αλλά και όλα  παιδιά που αποφάσισαν, παρά το βαρύ σχολικό τους πρόγραμμα, να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα και να κερδίσουν σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες.

Ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, απένειμε το τρίτο βραβείο στην «Όμηρος – Ρίχνω Φως στον Πολιτισμό» από το 1ο ΕΠΑΛ Ασπροπύργου. Τα παιδιά με τη δική τους καταπληκτική μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» δημιουργούν πιστά αντίγραφα αγαλμάτων για μουσεία έτσι ώστε να μπορούν να τα αγγίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης και παράλληλα να ακούν την περιγραφή και την ιστορία του. Ο κ. Μπαξεβανάκης στην ομιλία του συνεχάρη κι εκείνος το ΣΕΝ/JA Greece και ενθάρρυνε τα παιδιά να συνεχίσουν να επιχειρούν με γνώμονα το κοινό καλό και τον σεβασμό στον συνάνθρωπο.

Οι βραβευθέντες μαθητές κέρδισαν και χρηματικό έπαθλο από την Εθνική Τράπεζα.

Δύο χιλιάδες ευρώ η πρώτη ομάδα, 1.500 η δεύτερη και 1.000 η τρίτη.

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζέφρι Πάϊατ, απένειμε τον έπαινο της 4ης θέσης στην «Α.FREedge» από την Εκπαιδευτική Αναγέννηση, τη μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» που έχει δημιουργήσει ένα ενεργειακά αυτόνομο ψυγείο με ηλιακό πάνελ. Το έπαθλο είναι προσφορά του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών: Υποτροφία και για τα 5 παιδιά που συμμετείχαν στον τελικό στο εξαιρετικό Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας του  Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ACEin) του ΟΠΑ. Ο κ. Πάϊατ στην ομιλία του μίλησε με τα θερμότερα λόγια για το έργο του Junior Achievement στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο και δήλωσε ότι αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανος που η Αμερικανική Πρεσβεία είναι μεταξύ των χορηγών του ΣΕΝ/JA Greece.

Στη διάρκεια της τελετής απονεμήθηκαν Βραβεία Εθελοντισμού στην MetLife -μέγα χορηγό του ΣΕΝ/JA Greece- και στην Εθνική Τράπεζα, επίσης χορηγό του οργανισμού.  Η MetLife προσφέρει τους περισσότερους εθελοντές-επιχειρηματικούς συμβούλους στις μαθητικές «Εικονικές Επιχειρήσεις» και ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα.  Οι 10 διαγωνιζόμενες μαθητικές ομάδες κατέπληξαν την κριτική επιτροπή με τις εντυπωσιακές τους παρουσιάσεις και παρέλαβαν όλες Επαίνους Συμμετοχής στον Πανελλαδικό Τελικό 2018 από την Υπεύθυνη του Προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» του ΣΕΝ/JA Greece, Ελίζα Παυλίδη.   O μαθητής Γιάννης Ντόγιας, Οικονομικός Διευθυντής της «επιχείρησης» ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ, από το 8ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, συγκίνησε εξηγώντας τους λόγους που η συμμετοχή του στην «Εικονική Επιχείρηση» ήταν από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής του. Συνολικά τη φετινή σχολική χρονιά συμμετείχαν ομάδες από 130 Γυμνάσια και Λύκεια σε όλη την Ελλάδα.

 

Mάρκος Βερέμης, Πρόεδρος ΣΕΝ/JA Greece:

«Ο Πανελλαδικός Τελικός Διαγωνισμός 2018 του ΣΕΝ/JA Greece ήταν το γεγονός της χρονιάς για την εκπαίδευση και την επιχειρηματικότητα»

 

Η Επίτιμη Πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, κα Λίτσα Παναγιωτοπούλου, δήλωσε μετά τις βραβεύσεις: «Όλες οι ομάδες είχαν εξαιρετικές ιδέες, ολοκληρωμένα business plan και η επιλογή της πρώτης νικήτριας ομάδας ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Εκπροσωπώντας το Διοικητικό Συμβούλιο και τα στελέχη του ΣΕΝ/JA Greece θα ήθελα να δώσω πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο,  τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Δημήτρη Μπαξεβανάκη και τον Αμερικανό Πρέσβη, κ. Τζέφρυ Πάϊατ που ήταν σήμερα εδώ και απένειμαν τα βραβεία».

Ο Πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece κ. Μάρκος Βερέμης τόνισε: «Η παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και των άλλων κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων της χώρας μας, ανέβασε πολύ το κύρος του οργανισμού και του διαγωνισμού μας, βοήθησε τα παιδιά να νιώσουν ότι έκαναν κάτι πολύ σημαντικό και έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της μαθητικής επιχειρηματικότητας που όσο εφαρμόζεται σε περισσότερα σχολεία, τόσο πιο αισιόδοξο θα είναι το αύριο για την Ελλάδα. Ο Πανελλαδικός Τελικός Διαγωνισμός 2018 του ΣΕΝ/JA Greece ήταν το γεγονός της χρονιάς για την εκπαίδευση και την επιχειρηματικότητα, πολλά μπράβο και ευχαριστίες και σε όλους τους χορηγούς μας, τους καθηγητές και τους εθελοντές», κατέληξε ο κ. Βερέμης.

«Η νικήτρια ομάδα «Ηelm.e.t.» έχει υλοποιήσει μια εξαιρετική ιδέα με κοινωνική ευαισθησία, έχει μεγάλο πάθος, σπουδαία επιχειρηματική σκέψη και υποστηρίζεται από τους εξαιρετικούς καθηγητές Σταυρούλα Κόκκαλη και Κωσταντίνο Κοτταρίδη», δήλωσε ο κ. Αργύρης Τζικόπουλος Γενικός Διευθυντής του ΣΕΝ/JA Greece & Aντιπρόεδρος του Junior Achievement Europe και τόνισε: «Είναι βέβαιο ότι τα παιδιά θα διεκδικήσουν επάξια την πρώτη θέση και στον Ευρωπαϊκό Τελικό Διαγωνισμό».

Στη διάρκεια των βραβεύσεων απηύθυναν χαιρετισμούς οι: κα Λίτσα Παναγιωτοπούλου, Επίτιμη Πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece, ο κ. Μάρκος Βερέμης, Πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece, ο κ. Αργύρης Τζικόπουλος Γενικός Διευθυντής του ΣΕΝ/JA Greece & Aντιπρόεδρος του Junior Achievement Europe και η κα Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού & Επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» που φιλοξένησε για τρίτη χρονιά το διαγωνισμό.  Την τελετή βράβευσης παρουσίασε η δημοσιογράφος, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΣΕΝ/JA Greece, Mαρία Γιαννέτου.

ΣΕΝ/JA Greece – “Γεγονός της Χρονιάς” ο Τελικός 2018 – 1ο Βραβείο Helme.t.