Η Πληροφορική πρώτος κλάδος διαρροής ανθρώπινου κεφαλαίου στην Ελλάδα

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Η πληροφορική, ο κατασκευαστικός/ενεργειακός κλάδος και ο τραπεζο-ασφαλιστικός είναι εκείνοι που πλήττονται, κατά κύριο λόγο, από τη διαρροή του ανθρώπινου κεφαλαίου της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, από τους Έλληνες που έχουν φύγει από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι απασχολούνται στην πληροφορική, τον κατασκευαστικό- ενεργειακό κλάδο και στον τραπεζο-ασφαλιστικό. Ακολουθούν η εκπαίδευση και οι υπηρεσίες υγείας. Όσον αφορά το αντικείμενο των σπουδών τους πρόκειται για πτυχιούχους από τις σχολές: – Οικονομικά, Διοίκηση, Marketing, -Μηχανική και –Πληροφορική.

Το φαινόμενο της μετανάστευσης ανθρώπινου κεφαλαίου (Brain Drain) μελετά η τέταρτη σχετική έρευνα της ICAP People Solutions. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, η διαρροή ανθρώπινου δυναμικού από την Ελλάδα όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά και παγιώνεται, τροφοδοτούμενο από το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και την αντίληψη για αναξιοκρατία.

Η φετινή έρευνα για το Brain Drain επιβεβαιώνει την εικόνα που κατέδειξαν οι προηγούμενες, ενώ εντοπίζει και κάποιες ποιοτικές εξελίξεις. Συγκεκριμένα, παρόλο που το δείγμα είναι κατά τα ¾ διαφορετικό από της περσινής έρευνας, ως κοινά χαρακτηριστικά παραμένουν ότι, το εκπαιδευτικό επίπεδο των συμμετεχόντων είναι πολύ υψηλό, (πτυχιούχοι κατά 92%), ότι εργάζονται κατά πλειοψηφία στο Ηνωμένο Βασίλειο και την υπόλοιπη Ευρώπη, ότι μοιράζονται κυρίως μεταξύ οικονομικών σπουδών και STEM, και ότι κατά 60% μετακινήθηκαν στο εξωτερικό αφού είχαν ήδη εργαστεί στην Ελλάδα.

Είναι κατά το ήμισυ απλοί υπάλληλοι, όμως έχει αυξηθεί ο αριθμός αυτών που έχουν υπεύθυνη θέση και αυτό αποτυπώνεται και στις αμοιβές τους. Ελάχιστοι απασχολούνται ως επιχειρηματίες. Πάνω από τους μισούς εργάζονται στο εξωτερικό για πάνω από τρία χρόνια, ενώ το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει στη χώρα.

Αιτίες φυγής

Απαριθμώντας τους λόγους που τους ώθησαν στη φυγή από την Ελλάδα, ως πρώτη αιτία αναχώρησης αναφέρουν την έλλειψη αξιοκρατίας και τη διαφθορά, με δεύτερη αιτία την οικονομική κρίση. Σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της έρευνας, ως βασικές προϋποθέσεις επιστροφής αναφέρονται από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, η εύρεση εργασίας με αντίστοιχες αποδοχές και η βελτίωση της οικονομίας γενικά. Πάντως ένα μικρό ποσοστό που έχει επιστρέψει δηλώνει ότι οι βασικοί λόγοι επιστροφής ήταν οικογενειακές υποχρεώσεις σε σχέση με γονείς ή παιδιά.

Οι ερωτηθέντες απαντούν ότι συνδέονται με την Ελλάδα μέσω της μουσικής, του κινηματογράφου, της θρησκείας και εν γένει της παράδοσης και μόνο ένα τρίτο δηλώνει ότι υποστηρίζει την Ελλάδα στο εξωτερικό με διάφορους τρόπους. «Φαίνεται ότι ο πληθυσμός του brain drain ωριμάζει και εξελίσσεται, και όσοι από αυτούς επιτυγχάνουν στις νέες τους πατρίδες, κατά μεγάλο ποσοστό θα παραμείνουν εκεί, χωρίς να υπάρχει τρόπος για τη χώρα να αξιοποιήσει τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει με παραγωγικό τρόπο» σχολίασε ο Director, ICAP Human Capital Consulting, κ. Κώστας Ζούλιας, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας στο πλαίσιο του 4ου Human Capital Summit.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr