Αλλαγές στη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας ζητούν οι Ευρωπαίοι

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Νέα μέτρα για τη διασφάλιση της δίκαιης φορολόγησης όλων των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας, πρότειναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20. Το τελικό ανακοινωθέν της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αργεντινή, επιβεβαίωσε τη δέσμευση να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της μετάβασης προς μια ψηφιακή οικονομία στο διεθνές φορολογικό σύστημα μέχρι το 2020, χωρίς. Ωστόσο, δεν υπήρξαν περαιτέρω λεπτομέρειες για το θέμα.

Η Ευρώπη ζητά μέτρα για τη φορολόγηση των κερδών, που παράγει η ψηφιακή οικονομία. Το θέμα των τεχνολογικών εταιρειών βρίσκεται εδώ και καιρό στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ αναζητά –όχι χωρίς δυσκολίες είναι αλήθεια- το κατάλληλο μίγμα, ώστε αφενός να μην αποθαρρύνει την επενδυτική παρουσία των κολοσσών της τεχνολογίας στην Ευρώπη και αφετέρου να εγγυηθεί ένα δίκαιο και ισότιμο φορολογικό σύστημα, χωρίς εξαιρέσεις, για όλες τις εταιρείες που επιχειρούν στην ΕΕ, ψηφιακές και μη.

Η θέση της ΕΕ

Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ένωσης έχει συμφωνήσει σχετικά με τη συμβολή της ΕΕ σε συζητήσεις σε διεθνές επίπεδο για τη φορολόγηση των κερδών της «ψηφιακής οικονομίας». Το σκεπτικό του Συμβουλίου είναι πως η ανάληψη δράσης είναι αναγκαία, «καθώς η ψηφιακή οικονομία αποτελεί πρόκληση για τις κοινώς αποδεκτές έννοιες των διεθνών φορολογικών κανόνων. Οι ισχύοντες φορολογικοί κανόνες σχεδιάστηκαν για την παραδοσιακή οικονομία και δεν ισχύουν για δραστηριότητες που δεν απαιτούν φυσική παρουσία στη χώρα όπου πωλούνται αγαθά και υπηρεσίες» αναφέρει το Συμβούλιο στο κείμενο των συμπερασμάτων. Το Συμβούλιο έχει προτείνει να διερευνηθεί η έννοια της «εικονικής μόνιμης εγκατάστασης», μαζί με τροποποιήσεις των κανόνων για τις τιμές μεταβίβασης και τον καταλογισμό κερδών. Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο τονίζει ότι πρέπει επειγόντως να επιτευχθεί συμφωνία για μια απάντηση πολιτικής σε διεθνές επίπεδο. Ζητά στενή συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και άλλους διεθνείς εταίρους. Προτείνει δε να διερευνηθεί η έννοια της «εικονικής μόνιμης εγκατάστασης», μαζί με τροποποιήσεις των κανόνων για τις τιμές μεταβίβασης και τον καταλογισμό κερδών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου Επιτρόπου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, κ. P. Moscovici, “σήμερα υπάρχει ένα «χάσμα» μεταξύ του τόπου όπου παράγονται τα ψηφιακά κέρδη και όπου φορολογούνται. Επεσήμανε δε ότι, αν και τα έσοδα των κολοσσών της τεχνολογίας έχουν αυξηθεί, η φορολογία τους δεν ακολούθησε”.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr