Η καλύτερη επίδοση από το 2014 για την αγορά υπολογιστών στην ΕΜΕΑ

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Θετικό ήταν το πρόσημο της αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή της ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Οι πωλήσεις της παραδοσιακής αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών (desktops, notebooks και workstations) στην ΕΜΕΑ ενισχύθηκαν ποσοστιαία κατά 4,1% το εξεταζόμενο διάστημα, συγκρινόμενες με εκείνες του δευτέρου τριμήνου του 2017. Σε απόλυτους αριθμούς αυτό μεταφράζεται σε πωλήσεις 16,6 εκατ. συσκευών, με τη συγκεκριμένη επίδοση -σύμφωνα με την International Data Corporation (IDC)- να αποτελεί την καλύτερη της αγοράς από το 2014.

Οι αναλυτές της εταιρείας ερμηνεύουν αυτή την εικόνα ως πραγματική ένδειξη αναθέρμανσης της αγοράς των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή της ΕΜΕΑ. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IDC για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ο πωλήσεις συσκευών για επαγγελματική χρήση στην περιοχή είχαν μια ισχυρή επίδοση, καθώς αυξήθηκαν κατά 8,6%, σε ετήσια βάση, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Στον αντίποδα, στην κατηγορία των ηλεκτρονικών υπολογιστών για καταναλωτές σημειώθηκε οριακή μείωση των πωλήσεων, κατά 0,8% έναντι του δευτέρου τριμήνου του 2017.

Στο μεταξύ, θετική ήταν η εικόνα της αγοράς των φορητών υπολογιστών, όπου οι πωλήσεις επέστρεψαν σε ανάπτυξη (4,7% σε ετήσια βάση), μετά από ένα οριακό αποτέλεσμα το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Επίσης, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι οι σταθεροί υπολογιστές κατέγραψαν αύξηση πωλήσεων για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο στην περιοχή της EMEA (2% σε ετήσια βάση).

Ανοδικά η Δυτική Ευρώπη

Τα στοιχεία της IDC δείχνουν ότι στη Δυτική Ευρώπη, η συνολική παραδοσιακή αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών ενισχύθηκε, συνολικά, κατά 2,9% σε ετήσια βάση το δεύτερ τρίμηνο. Οι πωλήσεις στην κατηγορία των συσκευών για επαγγελματική χρήση αυξήθηκαν σημαντικά κατά 9,2%, ενώ στον αντίποδα οι πωλήσεις συσκευών για προσωπική χρήση ήταν μειωμένες κατά 5,6% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2018, εικόνα που συνδέεται με τη μεγάλη ωριμότητα της αγοράς στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης.

Στο μεταξύ, η συνολική αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη σημείωσε αύξηση 6,1%, με την περιοχή να συνεχίζει να αναπτύσσεται με ρυθμούς ταχύτερους από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σε μερικές αγορές μάλιστα, όπως η Ρωσία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ουγγαρία, σημειώθηκε ισχυρή διψήφια αύξηση της αγοράς PC. Τέλος, η περιοχή της Μέσης Ανατολής και Αφρικής είχε και αυτή θετικό πρόσημο, καθώς οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5,7% το εξεταζόμενο διάστημα.

Οι κατασκευστές

Οι τρεις ισχυρότεροι παίκτες στον κλάδο των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην ΕΜΕΑ αντιπροσώπευαν το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους το 64% του συνολικού όγκου της αγοράς, έναντι 61,1% το 2017. Η HP Inc. διατήρησε την πρώτη θέση, από πλευράς πωλήσεων, αυξάνοντας τις πωλήσεις της κατά 1,8% σε ετήσια βάση, με το μερίδιο της εταιρείας να φτάνει το 28,3%.

Η Lenovo (συμπεριλαμβανομένης της Fujitsu) εξασφάλισε τη δεύτερη θέση, καταγράφοντας μερίδιο αγοράς 22,2%, ενώ η Dell Inc. την τρίτη θέση με μερίδιο αγοράς 13,5% (αύξηση 1,3% σε ετήσια βάση). Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Acer κατέκτησε την τέταρτη θέση στην κατάταξη με μερίδιο αγοράς 9,1%, ενώ η ASUS στην πέμπτη με μερίδιο αγοράς 7,5% (μειωμένο κατά 2,3% σε ετήσια βάση).

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr