Τα mobile banking Trojans σε ιστορικό υψηλό το 2ο τρίμηνο του 2018

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Πολλές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των χρηστών κινητής τηλεφωνίας, ειδικά σε σχέση με τις τραπεζικές εργασίες, προκαλεί το τοπίο των ψηφιακών απειλών κατά το 2ο τρίμηνο του 2018. Η συνολική αύξηση των πακέτων εγκατάστασης κακόβουλου λογισμικού για κινητά καταδεικνύει ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου δημιουργούν συνεχώς νέες τροποποιήσεις στο κακόβουλο λογισμικό τους, ώστε να καταστούν πιο εξελιγμένες και διακριτικές στον εντοπισμό τους από την ψηφιακή ασφάλεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Kaspersky Lab, τα Mobile banking Trojans έφτασαν ψηλά στη λίστα των ψηφιακών πονοκεφάλων στο 2ο τρίμηνο του 2018. Τα Mobile banking Trojans αποτελούν ένα από τους πιο κακόφημους τύπους κακόβουλου λογισμικού, καθώς έχουν σχεδιαστεί για να κλέβουν χρήματα απευθείας από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των χρηστών κινητής τηλεφωνίας.

Ο αριθμός των πακέτων εγκατάστασης για το mobile banking – τροποποιήσεις που βοηθούν τους επιτιθέμενους να αποφύγουν την ανίχνευση με λύσεις ασφάλειας και να επεκτείνουν το οπλοστάσιό τους – κορυφώθηκε σε πάνω από 61.000. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα ιστορικό υψηλό: πάνω από τριπλάσια ανάπτυξη σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2018 και διπλάσια από τις εγκαταστάσεις σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2017.

Αυτός ο τύπος επίθεσης είναι ελκυστικός για τους κυβερνοεγκληματίες απ’ όλο τον κόσμο που αναζητούν ένα εύκολο κέρδος. Το κακόβουλο λογισμικό, συνήθως, μεταμφιέζεται ως νόμιμη εφαρμογή  για να προσελκύσει τους ανθρώπους να το εγκαταστήσουν. Μόλις η τραπεζική εφαρμογή κυκλοφορήσει, το Trojan εμφανίζει τη δική του διεπαφή καλύπτοντας τη διεπαφή της τραπεζικής εφαρμογής. Όταν ο χρήστης εισάγει τα στοιχεία του, το κακόβουλο λογισμικό κλέβει τις πληροφορίες.

Πακέτα εγκατάστασης

Το 2ο τρίμηνο του 2018, όπως προκύπτει από την έκθεση της Kaspersky Lab για την εξέλιξη απειλών IT το 2ο τρίμηνο, οι τρεις κορυφαίες χώρες με το μεγαλύτερο μερίδιο χρηστών, που δέχτηκαν επίθεση με κακόβουλο λογισμικό κινητής τηλεφωνίας, ως ποσοστό όλων των χρηστών που δέχθηκαν επιθέσεις, ήταν οι εξής: ΗΠΑ (0,79%), Ρωσία (0,7%) και Πολωνία (0,7%). Η Ρωσία και οι Η.Π.Α. άλλαξαν θέσεις σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2018, ενώ η Πολωνία σημείωσε πτώση από την 9η θέση στην 3η – κυρίως λόγω της ενεργού διανομής τροποποιήσεων Trojans.AndroidOS.Agent.cw και Trojan-Banker.AndroidOS.Marcher.w. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Kaspersky Lab, τέτοιοι υψηλοί αριθμοί θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος μιας παγκόσμιας τάσης ανάπτυξης κακόβουλου λογισμικού για κινητά, καθώς ο συνολικός αριθμός πακέτων εγκατάστασης κακόβουλων προγραμμάτων κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκε, επίσης, κατά 421.000 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Συστάσεις

Για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης, συνιστάται στους χρήστες να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες:

“- Εγκαταστήστε εφαρμογές μόνο από αξιόπιστες πηγές, ιδανικά – από το επίσημο κατάστημα εφαρμογών.

– Ελέγξτε τα δικαιώματα που ζητούνται από την εφαρμογή – αν δεν αντιστοιχούν στην εργασία της εφαρμογής (π.χ. ένας αναγνώστης ζητά πρόσβαση στα μηνύματα και τις κλήσεις σας), αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη μιας αδίστακτης εφαρμογής.

– Χρησιμοποιήστε μια ισχυρή λύση ασφάλειας, που θα σας προστατεύσει από το κακόβουλο λογισμικό και τις ενέργειές του.

– Μην ανοίγετε συνδέσμους από ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

– Μην εκτελέσετε τη διαδικασία rooting της συσκευής, διότι θα παρέχει στους κυβερνοεγκληματίες απεριόριστες δυνατότητες”.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr