Πόσες Ημέρες έχεις να μπεις στο STARTUP.GR? Δες τι έχασες 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Οι πολλαπλές διαστάσεις του braindrain στο επίκεντρο ημερίδας του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης στη Θεσσαλονίκη

Οι πολλαπλές διαστάσεις του braindrain στο επίκεντρο ημερίδας του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης στη Θεσσαλονίκη
Ημερομηνία: 18/09     Εμφανίσεις: 394

Η συνεργασία, η δικτύωση και η καινοτόμος επιχειρηματικότητα «κλειδιά» για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εθνικής πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας»(www.knowledgebridges.gr) τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και είχε ως κεντρικά θέματα την επωφελή δικτύωση των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο, την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και τις διαφορετικές διαστάσεις του braindrain. Η ημερίδα, την οποία συνδιοργάνωσαν το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, προσέλκυσε περισσότερους από 150 συμμετέχοντες, νέους κατά κύριο λόγο, στελέχη εταιρειών, φοιτητές και πολίτες, καθώς επίσης και εκπροσώπους επιμελητηρίων και θεσμικών φορέων. Παράλληλα, την εκδήλωση παρακολούθησαν, μέσω ζωντανής σύνδεσης4.500 Έλληνες από 20 πόλεις σε όλη την Ελλάδα και 30 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης άνοιξε την εκδήλωση λέγοντας ότι η κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού δεν αποτελεί εμπόδιο, αλλά προσόν για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ελλάδας. Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο καθηγητής Κώστας Δουζίνας, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, υποστηρίζονταςτη σημασία της κινητικότητας του ανθρώπινου δυναμικού και των σύγχρονων μορφών ψηφιακής εργασίας.

Ακολούθησε η ομιλία του ΛόηΛαμπριανίδη, Γενικού Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο οποίος έδωσε έμφαση στις δυναμικές πτυχές του ”braindrain”όσον αφορά τη μεταφορά εμπειρίας, τεχνογνωσίας και αποκόμισης πολλών δεξιοτήτων, ενώ τόνισε ότι η συμμετοχή στην πρωτοβουλία «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» είναι μια ευκαιρία του «ανήκειν» στη σημερινή ψηφιακή εποχή.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Κοζυράκης, ταμίας τηςAHEPA(American Hellenic Educational Progressiνe Association) Ελλάδος σε παρέμβαση του δήλωσε ότι η Ένωση θα βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί τη διάχυση της πρωτοβουλίας, κρίνοντας σημαντική την προσπάθεια διασύνδεσης των Ελλήνων του κόσμου.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν ανώτατα στελέχη εταιρειών που λειτουργούν ως κόμβοι επαναπατρισμού Ελλήνων του εξωτερικού με έδρα τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, καθώς επίσης και νέοι επιστήμονες και επαγγελματίες που επέστρεψαν στη χώρα ή διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Κοινή συνισταμένη όλων των ομιλητών ήταν ότι μερικές διαστάσεις του braindrain μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της ανάπτυξης, της οικονομίας και της κοινωνίας. Εξαιρετικά σημαντικό ήταν και το συμπέρασμα ότι ευκαιρίες για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα υπάρχουν, όπως επίσης και διαθέσιμες θέσεις εργασίας σε υψηλό επίπεδο (κατά κύριο λόγο σε τομείς ΤΠΕ). Τη συζήτηση συντόνισαν δυο νέοι άνθρωποι που στελεχώνουν την επιχειρησιακή ομάδα της πρωτοβουλίας στο ΕΚΤ, ο Δημήτρης Μαραγκός και η Αθανασία Μεγρέμη.

Ο Παναγιώτης Κουβράκης, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της BETACAESystems,μιας από τις πιο διεθνοποιημένες εταιρείες στην Ελλάδα, έδωσε έμφαση στην προσωπική προσπάθεια του επιχειρηματία, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του, να είναι προετοιμασμένος να αποτύχει και να λάβει το μάθημα της αποτυχίας του σαν βάση για την επόμενη επιτυχημένη επιχειρηματική του κίνηση.

Η Μαρία Ράμμου, HRManager της εταιρείας Veltio, αναφέρθηκε στην ιδέα της διαρκούς εκπαίδευσης των νέων επαγγελματιών με έξυπνο τρόπο, στοχεύοντας στη δυνατότητα παραγωγής υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Η υποστήριξη των νέων επαγγελματιών από τις εταιρείες τους ήταν ένα άλλο στοιχείο στο οποίο στάθηκαν όλοι οι ομιλητές, και πιο συγκεκριμένα ο Μανώλης Μπαμπάτσικος, 3DVR/ ARvisualizationartist, ο οποίος επέστρεψε εν μέσω κρίσης στην Ελλάδα για να επιχειρήσει,με τη συνδρομή της πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας», αφήνοντας την καριέρα του στο εξωτερικό. Ο Μ. Μπαμπάτσικος τόνισε ότι είναι πρόθυμος να μοιραστεί την εμπειρία του με άλλους νέους,έτσι ώστε να μπορέσουν να αποφύγουν δυσκολίες που ο ίδιος αντιμετώπισε στην αρχή της επαγγελματικής του σταδιοδρομία.

Στον ρόλο της εκπαίδευσης των παιδιών, ειδικά σε μικρή ηλικία και στην προσπάθεια να τους εμφυσήσουν οι παλαιότεροι την κουλτούρα της δημιουργίας μιας ομάδας που εργάζεται με κοινούς στόχους και κοινό όραμα, εστίασε ο Πάτροκλος Παπαπέτρου, ιδρυτής της εταιρείας SoftConf.

Ο JohnKampas, ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της EMPIST,αποφάσισε να μεταφέρει μεγάλο μέρος της εταιρείας του στην Ελλάδα και δεν μετάνιωσε ούτε στιγμή για αυτό. Συγκεκριμένα ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας τόνισε ότι εάν υπάρξει παροχή σωστών ευκαιριών, τότε είναι δυνατή η επιστροφή των ανθρώπων που έχουν φύγει, στον τόπο τους, γεγονός στο οποίο συμφώνησαν όλοι οι ομιλητές.  Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και ο Βαγγέλης Λιάκος, συνιδρυτής της BeetrootDesignGroup, που μαζί με άλλες εταιρείες έκαναν τη Θεσσαλονίκη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του graphicdesign. Σύμφωνα με τον Β. Λιάκο, στην Beetrootνιώθουν σαν μια οικογένεια και η συνεργασία εντός και εκτός εταιρείας είναι σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Μαρίλη Νίκα, manager προγραμμάτων πληροφορικής στηνGoogle, τόνισε τόσο τη σημασία και την αξία της μεταφοράς τεχνογνωσίας μέσω συμβουλευτικής (mentoring) όσο και την ανάγκη της να επιστρέψει στην Ελλάδα μέρος της γνώσης που απέκτησε, φοιτώντας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Η Δάφνη Βιτσικουνάκη, Εμπορική Ακόλουθος στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σαν Φρανσίσκο, αναφέρθηκε στην αξία της ύπαρξης μεγάλου αριθμού Ελλήνων και Ελληνοαμερικάνων στη SiliconValley και την προοπτική περαιτέρω συνεργασίας μαζί τους μέσω της πρωτοβουλίας και του προξενείου.

Παρακολουθείστε το video της ημερίδας με όλες τις εισηγήσεις και τη συζήτηση με Έλληνες επιχειρηματίες:https://www.livemedia.gr/knowledge.
Fight4.fun

Fight4.fun is an .io styled RTS browser based game.
16-12-2018 - 10:56
δείτε περισσότερα

Link2Sheet

From LinkedIn to Google Sheets!
16-12-2018 - 10:55
δείτε περισσότερα

Quitopia

A motivation + tracker + journal to quit bad habits
16-12-2018 - 10:53
δείτε περισσότερα

Netflix Classic

A chrome extension to fix the Netflix online experience
16-12-2018 - 10:48
δείτε περισσότερα

JW Player

The most powerful and flexible video platform.
16-12-2018 - 10:00
δείτε περισσότερα

Factourism

Bringing you the most fascinating facts of our world
16-12-2018 - 10:00
δείτε περισσότερα

Manga Train

First Manga Reader app for macOS
16-12-2018 - 10:00
δείτε περισσότερα

Impocall

Really useful and simple iOS app to manage your calendar.
15-12-2018 - 10:05
δείτε περισσότερα

Paytouch

POS software to sell, manage and grow your business.
15-12-2018 - 10:02
δείτε περισσότερα

RaterFox for Chrome 2.0

The must-have Chrome extension for movie hunters
15-12-2018 - 10:01
δείτε περισσότερα