Φίμωση της ρητορικής μίσους: Λογοκρισία ή Πολιτισμός;

    Από: Startup Team

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Academy of Ideas του Λονδίνου παρουσιάζουν την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου στις 19:30 την, ανοικτή για το κοινό, συζήτηση στα Αγγλικά με τίτλο Silencing hate speech: censorship or civility? Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Αθήνα) για 7η συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο των ετήσιων Battle of Ideas.

Το 2017, Έλληνας βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος καταδικάστηκε για υποκίνηση βίας εναντίον μεταναστών, μια καταδίκη που επαινέθηκε ως διαφύλαξη της ελληνικής δημοκρατίας. Στην Βρετανία, η Τερέζα Μέι δεσμεύτηκε προεκλογικά να αποτρέψει τους παρόχους ίντερνετ από το να κατευθύνουν τους χρήστες προς «τη ρητορική μίσους και την πορνογραφία», ενώ φέτος η Γερμανία υπερψήφισε έναν νόμο ο οποίος απαιτεί από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, να αποσύρουν εντός 24 ωρών περιεχόμενο που χαρακτηρίζεται από χρήστες υβριστικό ή προσβλητικό. Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι κυβερνήσεις που επιδιώκουν να περιορίσουν τον εμπαθή λόγο. Το Spotify απέσυρε τα podcast του αμφιλεγόμενου διαχειριστή του Infowars, Άλεξ Τζόουνς, ενώ το Twitter προσέλαβε πανεπιστημιακούς ψυχολόγους για να συνδράμουν στην «εξυγίανση» του διαδικτυακού διαλόγου στην πλατφόρμα. Πλέον, θεωρείται ρητορική μίσους η επίκριση του Ισλάμ, η διαφωνία με το δικαίωμα ενός ατόμου να αυτοπροσδιορίσει το φύλο του ή η ένταξη στην ομάδα του facebook «Μισώ τους Χριστιανούς». Μεγαλύτερη ανησυχία από τα προαναφερθέντα προκαλεί το γεγονός ότι απαιτούνται μόνο λίγα λεπτά για να εντοπίσει ένας μέσος χρήστης του YouTube βίντεο ισλαμιστών εξτρεμιστών που προτρέπουν εύπιστους νεαρούς τζιχαντιστές σε τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ είναι γνωστό ότι ο Άντερς Μπρέιβικ, πριν σκοτώσει 69 εφήβους σε κατασκήνωση πολιτικού κόμματος στην Νορβηγία, επισκεπτόταν και μοιραζόταν συχνά στο facebook σελίδες με ρατσιστικό ή εμπαθές περιεχόμενο.

Μπορούμε να δικαιολογήσουμε την ρητορική του μίσους υπό το πρίσμα της ελευθερίας του λόγου; Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της εκφοράς ρητορικής μίσους και της εκτέλεσης βίαιων πράξεων; Πόσο πιθανό είναι οι κατάφωρες ιδεολογίες ορισμένων να επηρεάζουν προς το χειρότερο την ευρύτερη κοινωνία; Ή μήπως η αρχή της ελεύθερης έκφρασης του λόγου, όσο εμπαθής και αν είναι αυτός, θα βοηθήσει την κοινωνία να αναπτυχθεί προς το καλύτερο;

Ομιλητές:

Στέλιος Βιρβιδάκης, Καθηγητής Γνωσιολογίας και Ηθικής Φιλοσοφίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σοφία Κατσώχη, Μέλος Ακαδημαϊκού Προσωπικού, Hellenic American College

Σωτήρης Σιδέρης, Δημοσιογράφος, Συντονιστής του ερευνητικού σχεδίου “Young Journalists” του Δικτύου για τα Δικαιώματα των Παιδιών

Ella Whelan, Δημοσιογράφος

Την συζήτηση συντονίζει ο Geoff Kidder, Διευθυντής Μελών και Εκδηλώσεων και Πρόεδρος του Book Club, Academy of Ideas

To Battle of Ideas είναι ετήσιο φόρουμ που δημιουργήθηκε το 2000 με πρωτοβουλία του Academy of Ideas του Λονδίνου για την προώθηση της ελεύθερης σκέψης και την ζωντανή ανταλλαγή ιδεών γύρω από φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε αρχικά από μεμονωμένα άτομα, όπως σπουδαστές, ακαδημαϊκούς, καθηγητές οι οποίοι πραγματοποίησαν τις συναντήσεις τους προκειμένου να παρουσιάσουν νέες ιδέες, να συζητήσουν τρέχοντα θέματα και να βρουν τρόπους για να ενισχύσουν και να προβάλλουν τις θεματικές τους.

Ημερομηνία εκδήλωσης
Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018, 19:30

Διεύθυνση
Rooftop Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (8ος όροφος), Μασσαλίας 22, Αθήνα

Είσοδος
Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες

Διεύθυνση Πολιτιστικών (2103680052), www.hau.gr/culture