«Το θεσμικό πλαίσιο για τις μικροπιστώσεις στο επίκεντρο της εκδήλωσης του ΚΕΠΑ και των Κέντρων microSTARS, που διεξήχθη την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018 στο OK!Thess»

    Από: Startup Team

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΕΠΑ μέσω των τα Κέντρων Υπηρεσιών Επιχειρηματικής Ανάπτυξης microSTARS, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μικροπιστώσεων την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018, στο Οικοσύστημα Καινοτομίας Θεσσαλονίκης OK!Thess.

Σκοπός της φετινής εκδήλωσης με κεντρικό μήνυμα “E=mc2Fighting for Social Exclusion and Unemployment in Europe”, σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες διοργανώσεις που επικεντρώθηκαν στην ευαισθητοποίηση και γενικότερη ενημέρωση του κοινού για την έννοια και τον θεσμό των Μικροπιστώσεων στην Ελλάδα, ήταν η επί της ουσίας ανταλλαγή προβληματισμών – ιδίως κατά την διάρκεια της “κλειστής” συνάντησης – από πλευράς των εμπλεκομένων με τις μικροπιστώσεις φορέων, η παρουσίαση εξειδικευμένων ενεργειών από πλευράς των αρμόδιων υπουργείων, καθώς βρισκόμαστε εν αναμονή των αλλαγών του θεσμικού πλαισίου στη χώρα μας για τις μικροχρηματοδοτήσεις, αλλά και των σημαντικών τοποθετήσεων από πλευράς φορέων και οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τις μελλοντικές δράσεις ενίσχυσης του θεσμού των μικροπιστώσεων.

Τόσο στο πρώτο, όσο και στο δεύτερο – “ανοιχτό” για το κοινό – μέρος της εκδήλωσης, τέθηκε επί τάπητος, η ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις μικροπιστώσεις στη χώρα μας, μέσω της ομόφωνης ανάγκης για ύπαρξη νέων εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης, όπως οι μικροπιστώσεις,  ένα “εργαλείο” με προστιθέμενη αξία, το οποίο δύναται να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΚΕΠΑ, κ. Θωμάς – Φωκίων Αλγιανάκογλου, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα ανάπτυξης του νέου πλαισίου που θα θέσει ο υπό κατάρτιση νόμος για τους φορείς μικροπιστώσεων, το οποίο “έρχεται” να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που συναντάται στη χώρα μας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ακολούθως, ο κ. Σίμος Μπενσασσών, Πρόεδρος του Οικοσυστήματος Καινοτομίας OK!Thess, με την υποστήριξη του οποίου “φιλοξενήθηκε” η εν λόγω εκδήλωση, επισημαίνοντας ότι οι μικροχρηματοδοτήσεις, κυρίως για όσους βρίσκονται στο ξεκίνημα της επιχειρηματικής τους δραστηριοποίησης, θα μπορούσαν να συμβάλλουν καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη τους.  Τέλος, ο κ. Κωνσταντίνος Πάλλας, Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών, εξέφρασε μέσω του χαιρετισμού του, την θετική προαίρεση της Περιφέρειας και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, να σταθεί αρωγός σε πρωτοβουλίες όπως οι μικροπιστώσεις.

Ιδιαίτερα αναλυτική η εναρκτήρια ομιλία και παρουσίαση της κας. Κυριακής Μανωλοπούλου, συνεργάτιδας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η οποία προανήγγειλε ότι το σχετικό με τις μικροχρηματοδοτήσεις νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους 2018.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις σχεδιαζόμενες διατάξεις, που θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να δοθεί άδεια σε Φορείς Παροχής Μικροπιστώσεων (MFIs), μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την λειτουργία των φορέων αυτών, αποτελεί η Πιστοποίηση Τήρησης των προτύπων του Ευρωπαϊκού Κώδικα Καλής Συμπεριφοράς (Δεοντολογίας) για την Παροχή Μικροπιστώσεων (ECoCG).  Οι μικροχρηματοδοτήσεις (χορηγήσεις έως 25.000 ευρώ), απευθύνονται συνήθως σε επιχειρήσεις που είναι αποκλεισμένες από τη συνήθη τραπεζική χρηματοδότηση, ή/και σε αυτοαπασχολούμενους, ευπαθείς κοινωνικά ομάδες,  νέους, ΚοινΣΕπ (ομάδες κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας).

Την Ευρωπαϊκή προοπτική και οπτική για τις μικροχρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα μετέφερε ο κ. Δημήτριος Νιάφας, Programme Officer – EU Policies, DG Empl. (Employment, Social Affairs and Inclusion) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC), αναφερόμενος στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, λέγοντας συγκεκριμένα ότι για τις μικροπιστώσεις θα διατεθούν ως εγγυήσεις και δανειακά κεφάλαια προς Ευρωπαϊκούς χρηματοοικονομικούς φορείς και οργανισμούς, περί τα 400-500 εκατ. Ευρώ.

Από πλευράς της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ), ο κ. Χρήστος Πούρης, Σύμβουλος Χρηματοδοτικών Εργαλείων, ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην έβδομη θέση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά στην αξιοποίηση των εγγυοδοτικών εργαλείων του χρηματοδοτικού μηχανισμού για την Απασχόληση και την Κοινωνική Καινοτομία – EaSI, ενώ τόνισε ότι η ΕΙΒ προτίθεται να συμβάλει τόσο σε παροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης, όσο και με την παροχή τεχνικής βοήθειας σε εν δυνάμει και νεοσύστατους Φορείς Παροχής Μικροπιστώσεων που θα δημιουργηθούν υπό το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Βασιζόμενη σε αριθμούς και στοιχεία της έκθεσης που διενήργησαν οι φορείς European Microfinance Network (EMN) και Microfinance Centre (MFC), μίλησε η αναπληρώτρια διευθύντρια του Microfinace Centre (MFC), κα. Katarzyna Pawlak, επισημαίνοντας την διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για μικροχρηματοδοτοήσεις στην Ευρώπη.

Αναλυτικά, με βάση την από κοινού έκδοση της Έκθεσης  των φορέων EMN-MFC με τίτλο “Μικροχρηματοδοτήσεις στην Ευρώπη:  Έκθεση έρευνας 2016-2017”, το 68% των Φορέων Παροχής Μικροπιστώσεων (MFIs) παρέχουν μη χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι οποίες συνοδεύουν υποστηρικτικά τα χρηματοοικονομικά τους προϊόντα. Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι, το 2017, περίπου μισό εκατομμύριο (443.825) πελάτες, γνώρισαν τις μικροπιστώσεις, μέσω των μη χρηματοδοτικών υπηρεσιών, εκ των οποίων, περισσότεροι από τους μισούς δεν ήταν “εξοικειωμένοι” δανειολήπτες.

Το 2017, ο συνολικός αριθμός των μικροδανείων που εκταμιεύθηκαν – με βάση το δείγμα της έρευνας – ήταν 660.330 (+ 5% σε σύγκριση με το 2016), συνολικής αξίας 2,1 δισ. Ευρώ (+ 16%).  Γενικότερα, ο συνολικός αριθμός των ενεργών δανειοληπτών που εξυπηρετούνται από τα MFIs ήταν 988.457 (+ 8% σε σύγκριση με το 2016), με ένα ακαθάριστο χαρτοφυλάκιο μικροδανείων, ύψους 3.2 δισ. Ευρώ (+ 6%), γεγονός που επιβεβαιώνει την αυξανόμενη ζήτηση για μικροχρηματοδότηση.

Τέλος, ο κ. Νεοκλής Στάμκος, “microSTARS” Project Manager του ΚΕΠΑ, παρουσίασε τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας, τα οποία επιβεβαιώνουν και σε τοπικό επίπεδο, την αυξανόμενη ζήτηση για μικροχρηματοδοτήσεις, όπως αποτυπώνεται και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο στην από κοινού έκθεση των φορέων EMN-MFC.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εκταμιευθεί δάνεια ύψους άνω των 500.000 ευρώ, ενώ οι αιτήσεις που έχουν δεχθεί συνολικά τα Κέντρα microSTARS, σημείωσαν θεαματική αύξηση από τις αρχές του έτους 2018.  Σημαντικό ρόλο “έπεξε” η λειτουργία της καινοτόμου και μοναδικής στην Ελλάδα, ηλεκτρονικής πλατφόρμας online υποβολής αιτημάτων και αξιολόγησης (digital credit scoring), η οποία έχει συμβάλλει σημαντικά στην απλοποίηση της διαδικασίας, στην εξοικονόμηση χρόνου και κόστους, στην εισαγωγή εφαρμογών fintech, αλλά και την υιοθέτηση δράσεων περιβαλλοντικής πολιτικής και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (μείωση χρήσης χαρτιού).

Το 70% των δανειοληπτών έχει αξιοποιήσει την μικροχρηματοδότηση για αγορά εξοπλισμού, το ½ των δανειοληπτών έχει προχωρήσει σε πρόσληψη υπαλλήλου, και το 65% εφαρμόζει «πράσινες» πολιτικές στην επιχείρηση του.  Ως προς τον κοινωνικό αντίκτυπο, το 20% των αιτήσεων προήλθαν από γυναίκες επιχειρηματίες, και περισσότερο από το ½ των συμμετεχόντων σε υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης ήταν γυναίκες.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κα. Αλεξάνδρα Γούτα, της οποίας η συμβολή ήταν καθοριστική για έναν εποικοδομητικό διάλογο, με αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων.