Συμβουλές για ασφαλείς online αγορές τις εκπτωτικές περιόδους

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Εκτίναξη των ηλεκτρονικών πωλήσεων κατά την περίοδο εκπτωτικών θεσμών, όπως το Black Friday και το Cyber Monday, διαπιστώνεται παγκοσμίως. Οι χρήστες μπορεί να αποφεύγουν τα ασφυκτικά γεμάτα καταστήματα και τις ατέλειωτες ουρές, ωστόσο, δεδομένου ότι οι ηλεκτρονικές αγορές παρουσιάζουν κινδύνους, το ψηφιακό έγκλημα χρησιμοποιεί αυτήν την περίοδο τρόπους για να εξαπατήσει τους καταναλωτές.

Η ESET συγκέντρωσε μια λίστα συμβουλών προς τους λάτρεις των online αγορών στις εκπτωτικές περιόδους.
Ασφαλείς ιστότοποι: πάνω απ’ όλα, οι χρήστες πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι αγορές γίνονται σε νόμιμους ιστότοπους, που έχουν κριθεί ως αξιόπιστοι για online αγορές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε περίεργες διευθύνσεις URL, σε προσφορές με ύποπτα χαμηλές τιμές, σε sites, που προσφέρουν “υποστήριξη πελατών” για δωρεάν υπηρεσίες email, όπως πχ. το Gmail, σε ηλεκτρονικά μηνύματα ή δημοσιεύσεις σε social media που υπόσχονται “τρομερές ευκαιρίες” ή δώρα ως αντάλλαγμα για την ολοκλήρωση “ερευνών”. Ομοίως, επιφυλακτικοί θα πρέπει να είναι οι χρήστες με pop-up διαφημίσεις και banner, καθώς πολλές φορές οδηγούν σε κακόβουλες ιστοσελίδες για να κλέψουν προσωπικά στοιχεία.

Οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί ακόμη κι όταν συγκρίνουν τιμές και αναζητούν αξιολογήσεις προϊόντων, καθώς κι εκεί οι κυβερνοεγκληματίες “εμποτίζουν” τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης με παραπλανητικούς συνδέσμους.

Ασφαλείς συνδέσεις

Άλλο κρίσιμο θέμα, είναι οι ασφαλείς συνδέσεις: Αφού οι καταναλωτές έχουν επισκεφθεί έναν ιστότοπο και πριν εισάγουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τις λεπτομέρειες πληρωμής, ένα πρώτος τρόπος προστασίας είναι να βεβαιωθούν ότι το site χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση HTTPS, η οποία υποδεικνύεται με ένα εικονίδιο λουκέτου στα αριστερά της γραμμής διευθύνσεων URL στο πρόγραμμα περιήγησης. Ωστόσο, η παρουσία του λουκέτου και μόνο δεν σημαίνει ότι ο ιστότοπος είναι ασφαλής, καθώς όλο και περισσότεροι παράνομοι ιστότοποι εκμεταλλεύονται την εύκολη διαθεσιμότητα των πιστοποιητικών TLS/SSL, που επιτρέπουν συνδέσεις HTTPS. Εξαιρετικά σημαντική είναι η χρήση αξιόπιστης σύνδεσης στο Internet για τις αγορές. Είναι καλύτερο οι χρήστες να χρησιμοποιούν το οικιακό ή το εταιρικό δίκτυο ή τα δεδομένα τους, παρά ένα δημόσιο δίκτυο Wi-Fi, καθώς πολλά από αυτά δεν είναι ασφαλή.

Κανόνες προστασίας

Ορισμένες από τις θεμελιώδεις πρακτικές στον τομέα της υγιεινής στον κυβερνοχώρο, θα βοηθήσουν τους χρήστες να αποφεύγουν δυσάρεστες.

“Αρχικά, διατηρήστε το λειτουργικό σας σύστημα και τις εφαρμογές σας ενημερωμένες με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις. Έπειτα, χρησιμοποιήστε αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας, που ενσωματώνει πολλαπλά επίπεδα προστασίας και το οποίο, ιδανικά, περιλαμβάνει, επίσης, προστασία για ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές και πληρωμές”, αναφέρει η ESET.

Όπως υπογραμμίζει η εταιρεία, καθώς οι επιτιθέμενοι επινοούν συνεχώς νέα κακόβουλα εργαλεία, είναι εξαιρετικά σημαντικό οι καταναλωτές να βεβαιώνονται ότι το λογισμικό διαθέτει τις τελευταίες ενημερώσεις. “Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε σύνθετους και μοναδικούς κωδικούς ή φράσεις πρόσβασης, ειδικά για τους πιο πολύτιμους λογαριασμούς σας, όπως τραπεζικούς λογαριασμούς, ηλεκτρονικούς λογαριασμούς και λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης και ενεργοποιήστε τον έλεγχο πιστοποίησης διπλού παράγοντα, όπου διατίθεται”,καταλήγει η ESET.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr