Πόσο κοστίζουν οι σπουδές στη Βρετανία!

    Από: Startup Team

Αν και τα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας είναι ακόμα μεγάλα, δεν είναι λίγες οι οικογένειες που προτιμούν να στείλουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό για σπουδές με σκοπό να αποκτήσουν περισσότερα εφόδια για την αγορά εργασίας. Η χώρα που επιλέγεται κυρίως από τους Έλληνες, είναι η Βρετανία αλλά λόγω της αύξησης των διδάκτρων στα ΑΕΙ, οι ελληνικές οικογένειες στράφηκαν προς τη Σκοτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Σύμφωνα με το Έθνος, το κόστος για τα προπτυχιακά προγράμματα ανέρχεται:

Αγγλία | Έως 9.000 λίρες το έτος
Σκοτία | Έως 1.820 λίρες το έτος
Βόρεια Ιρλανδία | Έως 3.465 λίρες το έτος
Ουαλία | Έως 3.465 λίρες το έτος

Το φθηνότερο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που μπορείτε να βρείτε στις παραπάνω χώρες κοστίζει 3.900 ευρώ, αλλά αυτό αλλάζει ανάλογα το επιστημονικό πεδίο και το πανεπιστήμιο. Σκεφτείτε μόνο ότι υπάρχουν και περιπτώσεις MBA που τα δίδακτρά τους φτάνει τις 23.000 ευρώ το χρόνο!

Επίσης ακριβότερο είναι και το κόστος ζωής των φοιτητών στη Βρετανία σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Στο Λονδίνο, για παράδειγμα, ένας φοιτητής για να έχει ένα δωμάτιο, φαγητό, διασκέδαση, μετακίνηση και βιβλία πρέπει να ξοδέψει περίπου 1.500 ευρώ το μήνα ένα στις υπόλοιπες πόλεις το κόστος ανέρχεται γύρω στα 1.000 ευρώ.